Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı siyasetçilerce yorumlanırken, sosyal medyada da “#AİHMkararınaUyulsun” şeklinde kampanya başlatıldı.
TIKLAYIN - AİHM: Demirtaş Serbest Bırakılsın
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri konuyla ilgili şu tweet’i attı: “AİHM’in net bir karar: Demirtaş derhal tahliye edilmeli. Tutukluluğu hukuki değil siyasi.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise kararı, “AİHM kararları bizi bağlamaz. Bugüne kadar örgütle ilgili çoğu kararlar hepsi aleyhe. Karşılığında yapabilecek çok şeyler var. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz. Terör devam ediyor” diye yorumladı.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de “Kararı bir görelim. Bu konuda yargılamayı yapan yargı mercii karar verecektir” açıklamasını yaptı.
4 Kasım 2016’dan beri Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Demirtaş’ın avukatları kararı AİHM kararıyla birlikte tahliye talebiyle mahkemeye başvuracak.
“Diğer tutuklu vekiller için emsal olur”
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Twitter hesabından “Demirtaş ve vekillerimizin tutuklu kaldığı her an hukuksuzluktur. AİHM son sözü söylemiştir” diye yazdı.
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da yine sosyal medya hesabından “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bugün açıkladığı kararıyla, Selahattin Demirtaş’ın haklarının defalarca gasp edildiğine hükmetti. 4 Kasım 2016 siyasi darbesi mahkum oldu. Selahattin Demirtaş’ı derhal serbest bırakın!” dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da kararın diğer tutuklu milletvekilleri için emsal olabileceğini yazdı.
AİHM: Türkiye uymazsa sözleşmeyi ihlal eder
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi’nin önceki eş genel başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararını bugün açıkladı.
Demirtaş’ın tutukluluğunun sonlandırılmasına dair tüm önlemlerin alınmasına hükmeden mahkeme, ayrıca Türkiye’yi maddi ve manevi, toplam 25 bin Euro tazminata mahkum etti.
AİHM kararda, tutukluluğun devamının, Türkiye’nin sözleşmenin [AİHS] 46/1. maddesi bağlamında Mahkemenin kararları ile bağlı olma yükümlülüğünü ihlal edeceğinin de altını çizdi.
Demirtaş'ın avukatlarından Benan Molu ve Ramazan Demir kararla ilgili bianet'e yaptıkları açıklamada, “Demirtaş'ın bu durumda derhal tahliye edilmesi gerektiğini” söyledi.
“AİHM, Türkiye’ye karşı bir dava da ilk kez, Sözleşme’nin 18. Maddesinin ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme’ye göre, Demirtaş’ın, özellikle referandum ve cumhurbaşkanlığı seçimi gibi iki kritik seçim kampanyası döneminde gerekçe gösterilmeksizin tutukluluk halinin devamına karar verilmesi, çoğulculuğu ve siyasi tartışma yürütülmesini sınırlandırma amacı taşımaktadır ki bu durum sadece başvurucu Demirtaş’ın değil, bütün demokratik sistemin tehdit altında olduğunu gösterir ve demokrasi için çok ciddi bir sorun teşkil eder.
“Mahkeme bu dava özelindeki yaklaşımı ışığında, Demirtaş’ın tutukluluğunun devamının, sözleşmenin 5/3. maddesi ile bağlantılı 18. maddesinin ihlalinin devamı anlamına geleceğine hükmetti. Bu sebeple de Demirtaş’ın tutukluluğunun, yeni bir delil ya da gerekçe ortaya konulmadığı sürece, mevcut ceza yargılaması kapsamında derhal sona erdirilmesini karar verdi.” (AS)