Meclis Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP Vekili Mahir Polat'ın Türkiye'de faaliyete devam eden kaç Hidroelektrik Santral (HES), Jeotermal Enerji Santrali (JES) ve Rüzgar Enerji Santrali (RES) bulunduğuna ilişkin soru önergesine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yanıt verdi.
Bakan Dönmez, Türkiye'de üretim faaliyetinde bulunan 170 adet lisanslı rüzgar enerjisi santrali, 42 adet jeotermal enerji santrali ile 47 termik santral bulunduğunu, halen yürürlükte olan ve işletme izni bulunan maden sahası sayısının ise 8 bin 509 olduğunu bildirdi.
Tarım alanlarına mı yapılıyor?
CHP'li Polat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, İzmir başta olmak üzere "temiz enerji" adı altında ülkemizdeki tarım alanları ve meraları üzerine çok sayıda Hidroelektrik Santral (HES), Jeotermal Enerji Santrali (JES), Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve madenler yapıldığını anımsatmıştı.
Halen projesi ve ÇED süreci devam eden çok sayıda proje bulunduğunu ifade eden Polat, "Bu projeler nedeniyle tarım alanları, doğal alanlar ve çevre geri dönüşü olmayan bir biçimde tahrip edilmektedir" açıklamasında bulunmuştu. Polat, önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle ülkemiz genelinde faaliyete devam eden kaç santral bulunduğunun açıklanmasını istemişti.
"İzinli 8 bin 509 maden sahası var"
Bakan Dönmez, CHP'li Polat'ın soru önergesine verdiği yanıtta, üretim faaliyetinde bulunan 170 adet lisanslı rüzgar enerjisi santrali, 42 adet jeotermal enerji santrali ve yerli kömür, ithal kömür, asfaltit gibi fosil yakıt kullanarak elektrik üreten 47 adet termik santral bulunduğunu söyledi. Soma'da maden kazasının meydana geldiği 13 Mayıs 2014'ten bu yana 10 linyit/kömür işletme izni verildiğini bildiren Dönmez, "Ayrıca halen yürürlükte olan 8 bin 509 adet farklı işletme izni olan maden sahası bulunmaktadır" dedi.
"İzinler alınmazsa işletme açılmaz"
Dönmez, Maden Kanunu hükümleri doğrultusunda ruhsat sahipleri tarafından mülkiyet izni, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇED Gerekli Değildir/Olumluluk Belgesi, Valilik/İl Özel İdarelerinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile varsa diğer alınması zorunlu olan tüm izinler ile ilgili bakanlık ve kurumlardan alınmadığı sürece işletmeye izin belgesi verilmediğini ifade etti.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı "Mevcut durumda üretimde olan santrallerin ÇED sürecinden sonraki denetimleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Madenlerde ise mevzuat çerçevesinde düzenli olarak denetimler yapılmakta olup, izinsiz faaliyet gösterildiği veya çevre ve insan sağlığına zarar veren faaliyette bulunduğunun tespiti halinde faaliyetler durdurulabilmektedir" dedi. (HA)