HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, Sinop Nükleer Santrali için İnceburun Yarımadası'nda yapılan ağaç katliamı ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.
İnceburun Yarımadası'nda kurulması planlanan santral için şimdiye kadar 650 binden fazla ağacın kesildiği haberini basın kuruluşlarından öğrendiklerini dile getiren Çepni, santralin planının üst ölçekli çevre düzeni plan (ÇDP) haritasında hala görülmediğini aktardı.
Nükleer santralin toplumsal yarardan çok toplumsal risk oluşturduğunu ve doğal yaşam alanlarını tehlikeye atarak ciddi ekolojik zararlara neden olduğunu belirten Çepni; yarımadada yıllardır devam eden ağaç katliamının bölge halkını endişelendirdiğini söyledi.
Projenin iptali için dava açıldı
Murat Çepni bölge halkı, dernekler, sivil toplum kuruluşları ve TMMOB'ye bağlı odalardan oluşan 36 kurum ve kişinin Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nde "Nükleer Güç Santralinin, 1/25.000 ölçekli Sinop Alt Bölge ÇDP haritalarında olmaması" nedeniyle projenin iptali için dava açtığını söyledi.
Çernobil ve Fukuşima'da yaşanan kazaları örnek gösteren Çepni, "Sinop'un deprem riskinin yüksek olması da nükleer santralin ileride neden olabileceği zararlar için ciddi endişelere neden olmaktadır" ifadesini kullandı.
Çepni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in cevaplaması istemiyle şu soruları sordu:
"Alan imara açıldı mı?"
-Santralinin, Türkiye'nin en yeşil alanlarından olan Sinop'ta kurulma nedeni nedir? Ormanlık alan tesisin kurulması için imara açılmış mıdır? Sinop, Kastamonu ve Çankırı 1/100.000 üst ölçekli Çevre Düzeni Planı Haritasında ve 1/25.000 ölçekli Sinop alt bölge ÇDP haritasına bu santral var mıdır?
-Yöre halkı ve Sinop Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri; bölgenin nükleer güç santrali için temizlendiğini ve her geçen gün kesilen ağaç sayısının arttığını belirtiyorlar. Bu güne kadar alanda, kaç ağaç kesilmiştir? Kaç ağaç daha kesilecektir? Kesilen ağaçlar bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
-Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşam Ortamlarının Korunması Sözleşmesi "ne göre; korunması gereken biyolojik çeşitliliğe, bitki örtüsüne ve ağaç türlerine sahip olan İnceburun ormanının yok edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Sözleşmeye aykırı davranıldığını düşünmüyor musunuz?
"Çevreye verdiğiniz zarara değiyor mu?"
-Santralin ortalama ömrünün 50 yıl olduğu düşünüldüğünde, binlerce yılda oluşan doğal hayata, ormanlara ve biyolojik çeşitliliğe verdiği zarara değdiğini düşünüyor musunuz?
-Sinop halkının uğrayacağı zararı tazmin etmek için tarım ve hayvancılık alanlarında ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
-Mağdur edilen Sinop halkından, Nükleer Santral için görüş alınmış mıdır?
(HA)