Haberin İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi akademik yılı açılış töreninde konuştu.
Erdoğan yeni akademik dönem vesilesiyle yaptığı konuşmasında Türkiye’deki üniversite eğitimi sorununa değindi.
Erdoğan üniversite eğitiminde yaşanan sorunu şöyle ifade etti:
“Bugün içinde bulunduğumuz yüksek öğrenim kurumlarımız, dünyanın eski öğretim müesseselerinin mirasçılardır. Şanlıurfa’daki Harran Okulu dünyanın en eski üniversitelerinden biri olarak kabul edilir. Ege bölgemizdeki binlerce yıllık geçmişe sahip şehirlerimiz, aynı zamanda birer kültür ve ilim yuvasıdır.
“Nasıl oluyorsa, dünyanın en büyük 500 üniversitesi arasında esamisi okunmuyor? Demek ki bir şeyleri kaybettik, bir yerde bir sıkıntı var.
Türkiye üniversiteleri ilk 1000 listesinin sonlarındaDünya Üniversite Sıralaması Merkezi’nin (Center for World University Rankings - CWUR) 2018-2019 yılları için hazırladığı listeye Türkiye'den 13 üniversite girebildi. Türkiye’de üniversite sayısı 206 olarak görülüyor. Sıralamada kullanılan kriterler şöyle: Öğretim kalitesi, işgücü piyasasında mezunlara olan talep, akademik personelin kalitesi, yayın sayısı, yayın kalitesi, bilimsel ortamdaki etkisi ve kaynak gösterilmesi. İlk 1000’e giren üniversiteler şöyle: Hacettepe Üniversitesi (525), İstanbul Üniversitesi (560), Ortadoğu Teknik Üniversitesi (596), Ege Üniversitesi (616), Ankara Üniversitesi (625), İstanbul Teknik Üniversitesi (648), Gazi Üniversitesi (679), Boğaziçi Üniversitesi (740), Bilkent Üniversitesi (789), Erciyes Üniversitesi (874), Çukurova Üniversitesi (932), 9 Eylül Üniversitesi (938), Atatürk Üniversitesi (979). CWUR'un ‘eğitim kalitesi' sıralamasında ise Türkiye'den sadece Boğaziçi (300) ve İstanbul (498) üniversiteleri yer aldı. |
“Arzu ettiğimiz neticelere henüz ulaşamadık”
“Bu süreçte en büyük yatırımı biz eğitim-öğretime yaptık. Ama henüz arzu ettiğimiz neticeleri elde ettiğimizi maalesef söyleyemiyorum.
AKP'nin KHK'larıyla akademisyenler ihraç edildi1 Eylül 2016'dan itibaren Olağanüstü Hal Kapsamında ilan edilen toplam 12 KHK ile yükseköğretim kurumlarındaki görevlerinden ihraç edilen akademisyen sayısı 6 bin 817'e ulaştı. |
Eğitim sisteminde değişiklikler olacak
“Dün gece Milli Eğitim Bakanımızla uzun uzadıya eğitim öğretimde neler yapacağız, ne gibi adımlar atacağız, değişim neler olacak?
“İçerik ve sistem konusunda hala sıkıntılarımız var. İnşallah yeni dönemde öncelikle hedefimiz eğitimi hem içerik, hem sistem olarak Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak bir seviyeye çıkartmaktır. Aileden başlayıp üniversiteye, oradan iş hayatına kadar uzanan tüm alanlarda eğitime bakışımızı ve uygulamamızı ülkemizin ihtiyaçlarına göre değiştireceğiz. Bu meseleyi çözmeden diğer hiçbir konuda istediğimiz sonuçlara ulaşamayız.
"8 milyon üniversite öğrencimiz var, demek ki aslında biz iyiyiz”
“Kısa bir süre önce malum Almanya’daydım. Almanya’da şansölye ile görüşürken üniversitelerinizde ne kadar öğrenci var diye sordum. Ve tabi kendisinden aldığım rakam enteresandı. Tüm akademi vesaire; 3 milyon civarında bir rakamdan bahsetti. Bizim ise şu anda 8 milyon üniversitelerimizde öğrencimiz var. Demek ki biz aslında iyiyiz. Yani nitelik noktasında sıkıntılarımız olabilir ama bizim önümüz şu anda açık.
TIKLAYIN - Çok Üniversite Açmakla Nitelikli Eğitim Olmaz
“10 yıl sonra yapacağımız çalışmalarla ben inanıyorum ki, siz değerli hocalarımız sayesinde bu nesil çok daha güçlü ve farklı şekilde yetişecek ve biz yarışta o diğer ülkeleri de aşacağız.” (HK)