Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
ABD Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin rahip Pastör Andrew Brunson’a ev hapsi vermesi üzerine, Türkiye İçişleri ve Adalet Bakanlarına yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun adı yaptırımlarda Andrew Brunson'ın tutuklanmasındaki rolleri nedeniyle geçti. İki bakan finansal yaptırımlar kapsamına alındı.
Sanders Beyaz Saray’daki günlük toplantısında Gül ve Soylu'nun, Brunson'ın 2016 yılında yakalanması ve sonrasında tutuklanmasında başrolde olduklarını vurguladı.
Karardaki ifade şöyle:
"Bu yetkililer, Türkiye'nin ciddi insan hakları ihlallerini uygulamaktan sorumlu hükümet kurumlarının liderleri olarak görev yapıyor".
Hangi yasaklar uygulanacak
Yaptırımlar iki bakanın ABD'nin yargı yetkisi dahilindeki yerlerde bulunan herhangi bir malvarlığının bloke etme; yeni malvarlığı edinmesini bloke etme; ABD vatandaşlarının genel olarak iki bakanla mali işlem yapmasının yasaklamayı kapsıyor.
Rusya'ya uygulanan yaptırıma benziyor
ABD Hazine Bakanlığı, 6 Nisan 2018'de aldığı kararla, Rusya'da "oligark" olarak adlandırılan iş insanlarının 12 şirket, 17 üst düzey Rusya hükümet yetkilisi, Rusya devletine ait bir silah ticaret şirketi ve ona bağlı bir bankayı yaptırımlar listesine dahil etmişti. Bu yaptırımlar, 13818 sayılı başkanlık kararnamesine dayandırılmıştı. Bu kararname, ‘Ciddi İnsan Hakları İhlallerine veya Yolsuzluğa Karışan Kişilerin Malını Engellemek’ başlığını taşıyor ve ABD’nin Rusya’ya karşı yaptırımlarını dayandırdığı Magnitsky Yasası çerçevesinde uygulanıyor. Türkiye'ye yönelik yaptırımlar da aynı yasaya dayanıyor.
Hazine Bakanı yazılı açıklama yaptı
Amerika Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in yaptığı yazılı resmi açıklamada da Brunson'ın adil olmayan tutukluluğu ve halen ev hapsinde devam eden yargılamasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Ne olmuştu?
İzmir'deki Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi'nin ABD'li Pastörü Andrew Craig Brunson 9 Aralık 2016'da tutuklanmıştı. Hakkındaki suçlama "FETÖ örgütün üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "casusluk yapmak" idi. Suçlamayı cezaevinde olduğu belirtilen "Dua" kod adlı bir gizli tanığın ifadesine dayanılarak yapılmıştı.
Brunson’un davası İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
25 Ağustos'ta tutukluluğu ev hapsine çevrildi.
31 Temmuz günü ev hapsinin ve yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması talebi reddedildi.
"Ver papazı al papazı" politikası
Brunson'un ABD ile pazarlık konusu olduğu Eylül 2017'de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 'Ver papazı, al papazı' mealindeki açıklamasıyla ortaya çıkmıştı.
Trump da "yaptırım" demişti
ABD Başkanı Donald Trump, tutukluluğu ev hapsine çevrilen Rahip Brunson için Türkiye'ye yaptırım uygulanacağını açıklamıştı.
Twitter'dan açıklama yapan ABD Başkanı şunları yazmıştı:
"Birleşik Devletler harika bir Hristiyan, bir aile adamı ve muhteşem bir insan olan Pastör Brunson'ın uzun süren tutukluluk sürecinden ötürü Türkiye'ye büyük yaptırımlar uygulayacak. (HK)