Halkların Demokratik Partisi (HDP), olağanüstü halde geçerli olan bazı uygulamaların en az üç yıl daha yürürlükte kalmasını öngören 25 maddelik kanun teklifine muhalefet şerhi yazdı.
Partinin Adalet Komisyonu üyeleri Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve Ağrı Milletvekili Abdullah Koç imzalı 15 sayfalık şerh metninde, “OHAL bu yasa tasarısı ile Anayasa’da tarif edildiği gibi bir tedbir ya da önlem olarak değil, esaslı bir yönetim usulü olarak benimseniyor” değerlendirmesi yapıldı.
TIKLAYIN - OHAL'i Gereksizleştiren 25 Maddelik Teklifte Ne Var?
Tam adı “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olan 25 maddelik düzenleme, 20 Temmuz 2018’de TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.
Teklif Meclis Genel Kurulu’nda görüşüyor.
“Olağan bir durum olarak sürekli OHAL”
25 madde ile toplam 15 kanunda değişiklik öngören teklife şerh düşen HDP’li milletvekilleri, yeni yasaların “süper vali” uygulamalarını hatırlattığını, “hak ve özgürlüklerin güvenlikçi anlayışın yedeğine alındığını” ifade etti.
Şerh metninde özetle şu değerlendirme yer aldı:
“Esasen kısıtlayıcı ve zapt edici hükümleri ile insan hak ve özgürlüklerine; usulen de farklı yorum ve okumalara mahal verebilecek türden ucu açık, üstü kapalı ve muğlak ifadeleri ile kanun yapma mantığına aykırı düzenlemeler bu anlamda 24 Haziran 2018 erken seçiminin getirdiği rejim değişikliğinin adını koyuyor: Olağan bir durum olarak sürekli OHAL.
“Böylelikle normal koşullarda istisna olması gerekirken kalıcılaştırılan olağanüstü güvenlik önlemleri, erk karşısında birey güvencesizliğini kaide haline getiriyor.
“Mutlak tahakküm şeklinde de ifade edilebilecek düzenleme bu yanı ile ülkemizde OHAL geçmişinin, bir OHAL geleceği şeklinde kucaklandığının da açık bir göstergesi.”
“İstişare ve müzakere mekanizmaları işletilmedi”
Değerlendirmede, kanun teklifinin getiriliş şekli de eleştirildi:
“Kendinden önceki tekliflerde de olduğu gibi, bu teklif de bütün muhtevası ötesinde, istişare ve müzakere mekanizmaları işletilmeden, TBMM gündemine ancak ‘geçiştirilen bir formalite’ olarak getirildi.
“TBMM ihtisas komisyonlarının, iş tanımları ve görevleri itibarıyla tasarı ve teklifleri gerek alt komisyonlara havale edip çeşitli kesimlerin görüş ve fikirlerine başvurmak, gerekse tali komisyonlara yönlendirerek yeterince tartışıp değerlendirme yapmak yolu ile hazırladıkları raporları genel kurul gündemine göndermesi gerekirken, iktidar temsilcileri bunun gibi ülkede yıllarca hükmü sürülecek güvenlikçi uygulamalar hakkında söz talep eden muhalefet üyelerini ‘çok uzatmamaya’ davet ettiler.
“Kalıcı OHAL’e parlamento meşruiyeti”
Şerh metninde, değişikliklerin, "sürekli OHAL" anlamına geldiği ifade edildi:
“İktidar bu yolla açık bir şekilde bir yandan icra sorumluluğunu reddediyor, bir yandan da kalıcı OHAL’e parlamento meşruiyeti tasarlıyor.
“TBMM her şeyden önce iktidarın güç gösterisine sahne olurken, OHAL’in gölgesinde gerçekleşmiş şaibeli bir seçim sonucunda teşekkül ettirilmiş bu parlamento böylece ‘sürekli OHAL’ rejimine azmettiriliyor.” (AS)