Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Temmuz günü Kuzey Kıbrıs ve Azerbaycan ziyareti öncesi uçakta bir grup gazeteciyle sohbetinde yeni ekonomi yönetimi için iddialı konuşmuştu.
Yeni kabinesinde ekonomi yönetimini Berat Albayrak’a teslim etmesinin gerekçesini “Özel sektörde başarıyla çalışmış, son dönemlerde Marmara Üniversitesi’nde bu konunun dersine girmiş, böyle bir geçmişi olmuş bir arkadaşımız olması sebebiyle” diyerek açıkladı. Uçaktaki gazeteciler bu sözleri köşelerine taşıdı.
Ardından iddiasını “Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun (doların) düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum” sözleriyle sürdürdü.
Ancak Dolar 11 Temmuz’u 12 Temmuz’a bağlayan gece saat 24.00’da 4,97’ye ulaştı.
Dolar yeni kabinenin açıklanmasının ardından da benzer bir tepki vermişti. 65. Hükümet’te Mehmet Şimşek, Naci Ağbal ve Nihat Zeybekçi’nin yönettiği ekonomi Berat Albayrak’a teslim edilmesi TL'de yüzde 4'e yakın değer kaybına neden olmuştu.
12 Temmuz’un ilk saatlerinde yaşanan kayıpla, son bir haftada TL’nin Dolar karşısında değer kaybı yüzde 8’e ulaştı.
Ekonomik göstergelerin olumsuz seyretmesinin tek nedeni Berat Albayrak gibi ekonomi alanında yeterliliği sorgulanan bir ismin yönetime geçirilmesi değil sadece.
FT'nin yorumu
Financial Times bugünkü sayısında Türkiye'nin artan cari açığına dikkat çekti. Gazete Türkiye’nin borçlarını yönetebilmesi için yılda yabancı yatırımcılardan 200 milyar dolar sıcak para akışına ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Ancak yabancı yatırımcıların yeni sistem ve yeni kabine ile ilgili endişeleri var "Ancak yabancı yatırımcılar, gücü Erdoğan'ın elinde toplayan yeni cumhurbaşkanlığı sistemi altında Türkiye'nin 880 milyar dolarlık ekonomisinin nasıl idare edileceğinden endişe duyuyor”. (HK)
* Kaynaklar: investin.com, financialtimes.com, Dünya Gazetesi.
* Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar-Bakü/AA