Haberin İngilizcesi için tıklayın
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tam sayfa gazete ilanıyla MHP’ye “iftira, itham ve isnatta bulunduğunu” iddia ettiği kişilerin isimlerini yayınlamasına basın meslek kuruluşlarından tepki geldi.
TGC: “Demokrasiden söz edemeyiz”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce yapılan açıklamada, Siyasi parti temsilcilerinin, beğenmedikleri haber ve yorumları yazan gazeteci ve yazarların listesini tutup bu kişileri hedef göstermesi halinde Türkiye’de demokrasiden söz edilemeyeceği vurgulandı:
“MHP 26 Haziran 2018 Salı günü verdiği gazete ilanında haber ve yorumlarından memnun olmadığı 59 gazeteci ve yazarın isimlerini ve gazetelerini yayınlamıştır. Bu tutum kabul edilemez. Siyasi parti temsilcileri beğenmedikleri haber ve yorumları yazan gazeteci ve yazarların listesini tutar ve bunu hedef göstererek ilan olarak yayınlarsa bu ülkede demokrasiden söz edemeyiz.”
Basın Konseyi: "70 gazeteci-düşünce insanı hedef gösterilmiştir"
Basın Konseyi’nce yapılan açıklamada, "MHP bu ilanıyla, meslektaşlarımızın can güvenliğini tehdit edebilecek tutum sergilemiştir" denildi. Açıklama şöyle:
“Bir siyasi liderin, gazete ilanıyla vicdan ararken kindarlık içinde gazetecileri itham edip hedef göstermesi, Türkiye’de kabul edilemez bir ilk yaşattı. Basın konseyi olarak, MHP tarafından bazı gazetelerde yayınlanan tam sayfa ilanlarda, adları ve kurumları verilen köşe yazarı, muhabir, yorumcu, kamuoyu araştırmacısı 70 gazeteci-düşünce insanı, fişlenmiş ve hedef gösterilmiştir. Türkiye'de demokratik yaşama geçildiğinden bu yana yapılan hiçbir seçimde yaşanmayan böylesi bir ‘ilan’ örneğini kabul etmemiz olanaksızdır.
Her ne kadar hiçbir açıdan adil ve eşit olmayan bir seçim kampanyası yaşanmış ve sonuçlar kabul edilmişse de, büyük bir demokratik olgunlukla sürecin tamamlanması hedeflenmiştir.
Özellikle yatıştırıcı, yapıcı ve ılımlı mesajlar vermesi beklenen MHP liderinin, seçim kampanyası dönemine dönerek, yazı ve düşüncelerini beğenmediği gazetecileri, halka şikayet etmesi ve teşkilatına hedef göstermesi, Türkiye’de bir ilki daha yaşatmıştır.
Demokrasilerde düşünce ve ifade özgürlüğü esastır ve gazeteci görüşünü özgürce ifade eder. Bir siyasi partinin, gazetecileri fişlemesi, hele ki ‘düşman’ göstermesi, demokrasilerde asla kabul görmez. MHP bu ilanıyla, meslektaşlarımızın can güvenliğini tehdit edebilecek tutum sergilemiştir.
Basın Konseyi olarak MHP’nin bu tavrını kınıyor, hedef gösterilen meslektaşlarımızın can güvenliklerinin sağlanmasını istiyoruz.
Ayrıca düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki tüm tehditlerin, baskıların, ayrıştırmanın engellerin bu yeni dönemde kaldırılmasını özellikle talep ediyoruz.“
Sınır Tanımayan Gazeteciler: “Son derece tehlikeli”
Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Twitter’dan şu açıklamayı yaptı:
“MHP lideri Devlet Bahçeli'nin seçim sürecinde kendisi ve partisini eleştiren gazeteci ve yazarları, daha uygar yöntemler varken, ‘ilan’ & ‘list’e’ ile hedef tahtasına koyması son derece tehlikeli. Bu yakışıksız tutumdan vazgeçilmesini talep ediyoruz.”
TGS: “Çizgiyi aştı”
Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) açıklaması ise şöyle:
“MHP lideri Bahçeli'nin kendisini eleştiren gazeteci ve yazarlara cevap verme hakkı elbette vardır. Ancak meslektaşlarımızı 'iftira kampanyası' yürütmekle suçlaması çizgiyi aşmaktır. İsim listesi yayınlayarak gazetecileri hedef gösterenlerden çekinmiyoruz, korkmuyoruz.” (ŞA)