Fotoğraf: DHA
İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, partisinin seçim bilgirgesini Ankara Arena Spor Salonu'nda açıkladı.
"Milletin beyannamesini millete açıklayacağım" diyen Akşener, özetle şu vaatlerde bulundu:
Temel hak ve özgürlükler
Bildirgenin İfade, inanç, din ve vicdan özgürlüğü, ifade ve basın özgürlüğü gibi bölümlere ayrılan "temel hak ve özgürlükler" başlığında özetle şu vaatler yer aldı:
TIKLAYIN - İYİ Parti seçim bildirgesinin tam metni
Bireysel hak ve özgürlükleri, hukukun evrensel ilkeleri çerçevesinde anayasal teminata bağlayacağız ve bu hak ve özgürlüklerinin kullanımında yasal veya idari düzenlemeler ve uygulamalarla gereceğiz, keyfi kısıtlamalara izin vermeyeceğiz.
Kişisel veri mahremiyet ve bilgi edinme, dilekçe gibi demokratik hakları güvence altına alacağız.
Azınlık veya azınlık olmayan tüm inanç mensuplarının haklarını, ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde, devlet güvencesi altına alacağız.
Hangi dünya görüşü veya siyasi söylemden yana olursa olsun tüm basın kuruluşlarını, kamu ilanları gibi gelir kaynaklarından eşit ve adil bir biçimde faydalandıracağız.
RTÜK'ün siyasi bir baskı araç olarak kullanılmasını bitireceğiz.
TRT'yi satacağız, internet yasakları kalkacak
TRT'yi satacağız. TRT ıslah edilebilir bir kurum olma özelliğini yitirmiştir. Toplumun ihtiyaçlarının dışında ve piyasa koşullarına duyarsız, kamu kaynaklarını ve milletin gelirlerini israf eden bir kuruma dönüşmüştür.
Yeni mecra olan İnternet'te tüm yasakları kaldıracağız. 5651 sayılı Kanunda internet sitesi yasaklamalarına ve internet üzerinde siyasi iktidar güdümlü idari deneme ilişkin hükümleri kaldıracağız.
BTK'nın yetkilerini daraltacağız ve özgürlükçü bir bakış açısıyla yeniden yapılandıracağız. Wikipedia, Youtube gibi kollektif içerik ürem mecralarına erişim kısıtlamalarının önüne geçeceğiz ve toplumun bilgiye erişimini sağlayacağız.
Parlamenter sistemi yeniden inşa edeceğiz
Demokratik parlamenter sistem yeniden inşa edilinceye dek; Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini sadece dağılan devlet yönetimini demokratik işleyişe kavuşturma amacıyla ve yalnızca idari konularda, temel hak ve özgürlüklerin özüne asla dokunulmayacak nitelikte çıkaracağız ve en geç 3 ay içerisinde yasaya dönüştürülmelerini sağlayacağız.
Anayasal sistemin parlamenter demokrasi esas ve usullerine göre işlemesini sağlayacağız.
Anayasal sistemin parlamenter demokrasi esas ve usullerine göre işlemesini temin edeceğiz.
Dokunulmazlıkları sınırlandıracağız
Parlamenter demokrasiye dönerek tüm yetkilerin tek elde toplanmasını önleyeceğiz.
Milletvekili dokunulmazlığını sınırlandıracağız. Milletvekili dokunulmazlığını "kürsü masuniyeti" ile sınırlı tutacağız.
Hukukun üstünlüğü vurgusu
Hukuk devletini yeniden tesis edeceğiz.
Yargının bağımsız ve tarafsız olmasını teminat altına alacağız. Bu kapsamda, millet adına devlen hukuka uygun olarak işleyişini temin etmesini, anayasal sistemin "denge" mekanizması olmasını sağlayacağız.
Bağımsız ve tarafsız bir yargı sistemi ile, demokrak düzen içinde toplum ve bireyin geleceğe dair hukuki güvenliğini garanti edeceğiz.
Bağımsız yargının en büyük teminatı da doğal yargıç ve yargıç güvencesi ilkesidir. Davaların önceden belirlenmiş süreli görevli yargıçlar tarafından görülmesi ve baktığı bir davaya bağlı olarak yargıcın yetkisinin elinden alınamamasını sağlayacağız.
Yargılamalarda evrensel hukuk ilkelerinin esas olmasını sağlayacağız.
Siyasi talimatla iş gördüğü bilinen Sulh Ceza Hakimliklerini derhal ilga edeceğiz, ceza yargılamasında sulh, asliye ve ağır ceza mahkemeleri düzenine yeniden geçeceğiz
Aile ve Sosyal Politikalar
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı"nı, yeniden yapılandırarak, Kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı"na dönüştüreceğiz.
Kadına yönelik şiddetin, cinsel ve ekonomik istismarın önlenmesi ile, muhtaç durumdaki kadınların desteklenmesi ve korunmasını, en öncelikli sosyal politikamız yapacağız.
Kadın ve çocukların şiddete uğradıklarında, bilgi ve hukuki destek alabilecekleri, uzmanlaşmış personele sahip "Aile Danışma Merkezleri" kuracağız.
Şiddet gören kadının, sığınma evlerine yerleştirilmesi, böylece evden uzaklaştırılıp, ikinci bir kez cezalandırılması yerine, şiddet uygulayan erkeğin, oluşturulacak "Terapi Evleri"nde tedavi görmesini sağlayacak, bir uygulamayı hayata geçireceğiz.
Çocuklarımıza yönelik şiddeti, ve her türlü istismarı engellemek için, toplumsal duyarlılığı artırıcı çalışmalar yapacağız.
Çocuklara karşı işlenen suçların cezalarını ağırlaştıracağız.
Suça sürüklenen ve suç mağduru olan çocuklara yönelik; yaşına, cinsiyetine, mağduriyet veya suça sürüklenme sebebine göre, bireyselleştirilmiş rehabilitasyon programları uygulayacak, uzman kuruluşlar oluşturacağız.
Sokağa terk edilmiş çocukların; barınma, eğitim, rehabilitasyon, meslek edinme, sağlık ve bakım olanaklarını iyileştirerek, aile ve topluma yeniden kazandırılmalarını sağlayacağız.
Kültür ve Sanat stratejisi geliştireceğiz
"Sanat ve Kültür" stratejisi geliştireceğiz, yeni bir kurumsal yapılanma modeline geçeceğiz. Sanat ve Kültür alanına ilişkin ayrı bir strateji hazırlayacağız.
Geniş kalımlı bir kültür-sanat konseyi kurularak, kültür-sanat polikalarımız bu konseyin tavsiye kararları doğrultusunda oluşturacağız.
Güzel sanatlar eğimini yaygınlaştıracağız.
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu, sayısal haklar yönelimine ilişkin hususlar da dikkate alınarak gözden geçireceğiz, Avrupa Birliği müktesebana uygun olarak fikrî mülkiyet haklarnı tam güvence alna alacağız.
Sanat ve Sanatçıyı güvencemiz altına alacağız. Kültür sanat alanında çalışan kişilerin sosyal güvenlik sorunları çözeceğiz. Kültür sanat alanındaki her tür eser ve sanatçı, uluslararası telif standartları ile güvence altına alacağız.
Özel Tiyatrolara vergi indirimleri sağlayacağız.
İyi Kent Modeli getireceğiz
Metropol şehirler için, özel bir yönetim modeli geliştiriyoruz. Bu model hayata geçirilinceye kadar, İstanbul'un mevcut sorunlarına karşı, acil bir önlemler paketi uygulamaya koyacağız.
Dünya güzeli İstanbul'umuzu, rant uğruna tahrip edip, ardından "yanlış yaptık" diye itirafta bulunanların şehircilik anlayışını tamamen ortadan kaldıracağız...
İnsan doğasına, ülkemizin tarihi ve doğal zenginliklerine, ve binlerce yıllık Anadolu kültürüne uygun, bir kentleşme anlayışına sahip,
"İYİ Kent Modeli"ni hayata geçireceğiz...
"Yandaş Ekonomisi" sistemini yok edeceğiz.
Kamu İhale Mevzuatını gözden geçirecek, uygulamasında etkinlik ve şeffaflık sağlayacağız.
Dış Politika
Dış politikada şiarımız, büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" ilkesidir...
Bölgemizde ve dünyada barışı önceleyen, fakat aynı zamanda ulusal güvenliğimiz ve, milli menfaatlerimizi merkezine alan gerçekçi, istikrarlı, çok yönlü, aktif bir dış politika izleyeceğiz...
Avrupa Birliği ile ilişkileri yeniden ele alacak, müzakere sürecini derhal hızlandırılacağız...
Komşu ülkelerle yaşadığımız anlaşmazlıkları çözmek...
Ve bu ülkelerle olan ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerimizi geliştirmek için çaba sarf edeceğiz...
GATA yeniden faaliyeti geçirilecek
Göz bebeği ordumuzun, güzide beşiği olan askeri liselerimizi kapattılar. Kolumuz, kanadımız kırılmış gibi hissettik. Biz iktidara geldiğimizde, başta Kuleli Askeri Lisesi olmak üzere, tüm askeri liseler, Harp Akademileri ve GATA'yı yeniden faaliyete geçireceğiz.
Ekonomi ve yatırımlar
Ekonomide uzman ve deneyimli kadrolarımızla, orta vadede fert başı geliri 16.000 $'a, GSYH'ı da 1.4 Trilyon $'a çıkaracağız.
Ekonomi programımız 3 temel eksen üzerinde konumlandırılmıştır:
Makroekonomik İstikrar, Ekonomik Coğrafya ve hızlandırıcı sektörler.
Makroekonomik İstikrar Programımız ile, kontrolden çıkmış durumdaki enflasyon, döviz kuru ve faizleri kontrol altına alacağız.
"Mali Kural" yaklaşımı çerçevesinde, disiplin altında tutacağız.
Bütçe birliği ilkesi çerçevesinde, "Varlık Fonu"nu kaldırıyoruz...
Bütçe dışı fonları denetim ve disiplin altına alacağız.
Ekonomik gelişmenin, sadece toplumun belirli kesimlerini, veya coğrafi bölgeleri değil...
Toplumun tamamını kapsaması için, özel çaba sarf edecek ve, politikalarımızı bu yönde şekillendireceğiz.
Kadın istihdamını yüzde 50'ye yükselteceğiz.
Trans Asya Yatırım Projesi
Trans Asya Yatırım, Ticaret ve İşbirliği Platformu" kurarak, Asya Pasifik bölgesinden başlayıp. Avrupa'ya kadar uzanacak "Kuşak ve Yol" projesi kapsamında Türkiye'yi, Uzak Doğu üretim ve ticaret değer zincirlerine eklemleyerek, bölgesel lojistik merkezleri kuracağız.
Sanayide girdi maliyetlerini düşürecek, ithal ara malına olan bağımlılığı azaltacak tedbirler alacağız.
Ziraat ve gıda mühendisi olan işsiz gençlerimizi, muhataplarıyla buluşturarak, hem tarım ve hayvancılığımıza, hem de istihdama imkan sağlayacağız.
Sağlık politikaları
Sosyal devlet anlayışı gereği, koruyucu halk sağlığı hizmetlerinin, ücretsiz ve kesintisiz olmasını sağlayacağız.
Genel sağlık sigortası kapsamında, gelir testi uygulamasını gözden geçireceğiz, ihtiyaç sahibi olanlardan sağlık sigortası primi almayacağız.
Emeklilerimizin sırtından, "muayene ve ilaç katkı payı" yükünü kaldıracağız.
Engelli vatandaşların hakları
Tüm engelli çocuklarımız, devletimizin emanetinde olacaktır.
Engelli vatandaşlarımızın eğitim, istihdam ve bağımsız yaşama hakkı başta olmak üzere, tüm insan haklarına, eksiksiz sahip olmalarının önündeki tüm engelleri kaldıracağız.
Engelli vatandaşlarımızla ilgili politikalar üretirken, Mutlaka, onların da, karar süreçleri içinde yer almasını sağlayacağız.
Engelli vatandaşlarımızın bir araya gelip, bilgi ve becerilerini artırabileceği, spor yapıp yeteneklerini geliştirebileceği, sosyalleşebileceği "Özel Yaşam Merkezleri" kuracağız. (PT)