Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 24 Haziran 2018 Milletvekili seçimleri için hazırladığı seçim beyannamesinde “Çocuk” başlığını “Aile, Çocuk ve Dinamik Nüfus” şeklinde yer aldı.
Giriş cümlesinde “Toplumumuzun yapı taşı olarak gördüğümüz aile kurumunu güçlendirmeyi, çocuklarımızın sayısını artırarak nitelikli bir biçimde yetişmelerini sağlamayı kalkınma sosyal politikalarımızın ana ekseni olarak kabul ediyoruz” denildi.
Beyannamede 159 kez (ek harfler hariç) “çocuk” kelimesi geçti.
Beyannamedeki “Neler yaptık” bölümlerinde çocuklara dair “farklı dil ve lehçelerde eğitim yapan özel okulların açılmasını mümkün hale getirdik”, “çocuk hakları konusunda mevzuatta esaslı değişiklikler yaptık”, “Çocuk bakımı hizmetlerinde sessiz bir devrim gerçekleştirdik”, “çocuk işçiliğiyle aktif bir biçimde mücadele ettik” gibi ifadeler öne çıkıyor.
Vaatler arasında ise “Çocuğa karşı şiddet, ihmal ve istismara karşı sıfır tolerans ile mücadelemize devam etmek,” “150 çocuk kütüphanesine ulaşmak” gibi ifadeler var.
AKP'nin beyannamesindeki çocuklarla ilgili bölümde öne çıkan ifadeleri, bu dönemde haberlere düşen notlarla birlikte yayınlıyoruz.
AKP neler yaptı?
“Farklı dilde özel okulları mümkün kıldık”
Beyannamede 16 yıllık AKP iktidarında çocuklarla ilgili yaptıklarını belirttikleri noktalar şöyle:
* BM Çocuk Hakları Sözleşmesini göz önüne alarak çocuk hakları konusunda mevzuatta esaslı değişiklikler yaptık.
İstanbul milletvekili (CHP) Sezgin Tanrıkulu'nun 2011-17 arasında meydana gelen çocuk yaşam hakkı ihlallerine dair raporunda yedi yılda en az 3936 çocuğun yaşam hakkının ihlal edildiği belirtiliyor. |
* Tutuklu ve hükümlülerin yakınlarıyla anadillerinde görüşebilmesi, üniversitelerde farklı dil ve lehçelerle akademik çalışmaların yapılabilmesi ve enstitülerin kurulmasını, bunların orta öğretim kurumlarında seçmeli ders olarak okutulabilmesini, vatandaşlarımızın çocuklarına arzu ettikleri isimleri verebilmesini, farklı dil ve lehçelerde eğitim yapan özel okulların açılmasını mümkün hale getirdik, klavyeleri özgür kıldık.
* Diyarbakır, Hakkari ve Şırnak'ta Kürtçe eğitim vermek üzere açılan okullarE ylül 2014'te okullar mühürlendi. KURDİ-DER, MAPER ve Eğitim Sen, Diyarbakır Bağlar ilçesinde bulunan Dibistana Seretayî a Ferzad Kemangar-Ferzad Kemanger İlkokulu, Şırnak Cizre ilçesinde Dibistana Seretayî a Berîvan-Berivan İlkokulu ve Hakkari Yüksekova ilçesinde Üveyş Ana İlköğretim Okulu'nu açmıştı. Okullar mühürlendi. |
* Çocuklarımızın hukuk bilincine sahip olarak yetişmeleri için Hukuk ve Adalet dersini ilköğretim 6., 7. ve 8. sınıflarda okutulmasını sağladık.
* Şırnak, Silopi'de evindeki iki çocuğu panzerle ezerek öldüren polis memuru, ilk duruşmada tahliye edildi. |
* Bütün çocuklarımızın; eğitim ve öğretime eşit şartlar altında erişmesi, çağın gerektirdiği bilgi ve beceriyi edinmesi, girişimci ve yenilikçi bir bakış açısı kazanması, özgüven ve sorumluluk sahibi olmaları, sağlıklı ve mutlu bireyler olarak yetiştirilmeleri en temel görevimiz oldu.
“Kur’an ve Siyer dersleri seçmeli oldu”
Erdoğan'ın "TEOG olayını istemiyorum" demesi ardından Eylül 2017'de sınav kaldırıldı. kaldırılan sınavın yerine gelecek sistemi açıkladı. Yeni sistem Nisan 2018'de açıklandı. |
* Eğitimde adalet temel düsturumuz oldu. Zorunlu eğitimi, 3 kademeli olmak üzere 12 yıla çıkardık ve müfredatı bu doğrultuda değiştirdik. Değerlerimize sahip çıkan, demokrasi hukuk devleti ve adalet gibi değerlere vurgu yapan yepyeni bir müfredat hazırladık. Müfredat içerisinde ayrıştırıcı ötekileştirici unsurları, açık ve örtük mesajları kaldırdık. Seçimlik derslerin sayısını artırarak, öğrencilerimize ilgi ve yetenekleri doğrultusunda tercih imkanı tanıdık. Gençlerimizin İslam dinini doğru kaynaklardan öğrenebilmeleri için “Kur’an-ı Kerim” ve “Siyer” derslerinin de seçmeli ders olarak verilmesini sağladık
* İlk, orta ve yükseköğretimde okullaşma oranlarında kız çocuklarımızı önceleyen kampanyalarla önemli artışlar gerçekleştirdik.
* Çocuklarımızın hayat standartlarını geliştirmek ve daha ileriye taşımak temel düsturumuz oldu. Evlatlarımızın güç koşullarda kalmaları durumunda iyi eğitim alacakları, korunacakları ve kaliteli hizmetlere erişebilecekleri bir çocuk koruma sistemi oluşturduk.
"Çocuk bakım hizmetlerinde sessiz devrim"
* Çocuk bakımı hizmetlerinde sessiz bir devrim gerçekleştirdik. Çok sayıda çocuğun barındırıldığı yurt ve yuvaları kapatarak, bunları aile ortamına yakın ev tipi yatılı birimler olan çocuk evleri ve çocuk evleri sitelerine dönüştürdük. Çocuklarımızın yuva ve yurtlarda bakımı yerine, aile yanında bakımı birinci önceliğimiz oldu.
* 29 Kasım 2016'da Adana Aladağ'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda akşam saatlerinde çıkan yangında 11'i çocuk 12 kişi yaşamını yitirdi, 22 öğrenci de yaralandı. |
"Çocuk işçiliğiyle aktif mücadele ettik"
* Erken çocukluk eğitimini yaygınlaştırdık ve okullaşma oranlarını artırdık.
* 16 yıllık iktidarımızda çocuk işçiliğiyle aktif bir biçimde mücadele ettik. Bu doğrultuda 2018 yılını Çocuk İşçiliğiyle Mücadele yılı ilan ettik. Sokakta çalıştırılan çocuklara müdahale etmek için 81 ilde 117 mobil ekip oluşturduk ve son bir yılda 7.000 çocuğa ulaştık. Suça sürüklenen ve suç mağduru çocuklarımızın rehabilitasyonunu sağlamak için ihtisaslaştırılmış yeni merkezler oluşturduk. Çocuklarımıza özel mahkemeler kurduk. Çocuk destek merkezleri oluşturarak suç mağduru, suça sürüklenen ve sokakta risk altında bulunan çocukları güvence altına aldık.
* İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2017 İş Cinayetleri Raporu'na göre 2017'de hayatını 18'i 15 yaş altında olmak üzere 60 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. |
Vaatler
* Çocuk adaleti sistemini çocuğun yüksek yararı perspektifiyle güçlendirmeye devam edeceğiz. Çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki işlemleri, icra yoluyla yapılmaktan çıkarılarak çocuğun bir eşya gibi alınıp verilmesi uygulamasına son vereceğiz. Çocuklara karşı işlenen cinsel suçların yaptırımlarını ağırlaştıracağız
* Toplumumuzun tüm kesimlerini kucaklayan güvenlik ve asayiş politikalarımızı uygulamaya devam edeceğiz. Özellikle kadın, çocuk, engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın güvenlik hizmetlerine erişimini kolaylaştıracağız
* Çocuklarımızı potansiyel gençler, gençlerimizi de geleceğimizin teminatı olarak görürken, onlara hak ettikleri bedensel, kültürel ve sanatsal ortamı daha kaliteli bir biçimde sağlayarak insanı merkeze alan kalkınma anlayışımızı devam ettireceğiz.
* Çocuklarımızın yetkinliklerini; matematik ve bilim teknoloji yeterliliği, öğrenmeyi öğrenme, inisiyatif alma ve girişimcilik, sosyal ve kamusal yeterlilikler, kültürel farkındalık ve ifade alanlarında en üst düzeye çıkaracak tedbirleri alacağız.
* Eğitim politikalarımız öğrencilerin bireysel niteliklerini göz önüne alarak, çocuklarımızı yetenekleri doğrultusunda geleceğe hazırlayacaktır.
* Yetenek taraması yaparak yüksek zekâlı çocuklara özel eğitim sağlayacak bilim ve sanat merkezleri kuracağız
* Halen ülkemizde bulunan eğitim çağındaki Suriyeli çocukların yüzde 62’sinin eğitim almasını sağladık. Bu dönemde tüm öğrencilerin okullaştırılmasını sağlayacağız. Öğrenme süreçlerini yakından izleyip, sosyal ve akademik olarak geride kalan çocuklarımız için erken uyarı sistemi oluşturup çözümler üreteceğiz.
* Özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklarımızı, engelli öğrencilerimizi akranlarının aldığı hiçbir eğitim imkanından mahrum bırakmayan politikalarımızı güçlendirerek uygulamaya devam edeceğiz. Bu kapsamda hem müfredatı çeşitlendirip çoğaltacağız, hem de ders kitapları ve tamamlayıcı eğitim araç gereçlerini artırıp erişilir kılacağız
* Yenilikçi ve kapsayıcı bir kütüphanecilik yaklaşımı getiriyoruz. 2023 yılına kadar en az 30 ilde kafeterya, cep sineması, çocuk oyun alanları, bireysel ve grup çalışma alanları, internet erişimi, görsel-işitsel sunum alanları bulunan “yaşayan kütüphane” yaklaşımıyla donatılmış kütüphanelerle hizmet vereceğiz.
* Bütün il merkezlerimizde en az bir çocuk kütüphanesi açacak ve 2023 yılı itibarıyla 150 çocuk kütüphanesine ulaşacağız
* İstismara uğrayan çocukların ikincil örselenmesini en aza indirgemek amacıyla kurulan Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) sayısını 31’den 44’e çıkaracağız.
* bianet'in erkek şiddeti çetelesine göre erkekler 2017'de en az 376 kız çocuğuna istismarda bulundu. * TÜİK verilerine göre son 6 yılda 2493'ü 15 yaş altı olmak üzere 18 yaş altı toplam en az 127 bin 928 çocuk zorla evlendirildi ve doğum yaptı. Cinsel istismara karşı kanun tasarısı muhalefet milletvekillerinin eksikliklerine dair uyarılarına rağmen tali komisyonlarda kabul edildi. Adalet Komisyonu'nda görüşülecğei sırada seçimlerin erkene alınması ile gündeme alınmadı. |
* Çocuklarımızın insani ve ahlaki değerlere sahip, bilinçli, iyi eğitimli, saygılı ve kendine güvenen fertler olarak yetiştirilmelerini sağlayacağız. Çocuğa karşı şiddet, ihmal ve istismara karşı sıfır tolerans ile mücadelemize devam edeceğiz. Çocukları ihmal ve istismar risklerine karşı korumak için başlattığımız risk haritası çalışmasını tamamlayacağız.
* Ülkemizin belirli bölgelerinde Özel Olimpiyat Akademileri kurarak, nitelikli sporcularımızı tespit edecek ve bu çocuklarımızın tüm eğitimlerini ücretsiz olarak bu akademilerde almalarını sağlayacağ
* Zorunlu örgün eğitim kademelerinin tamamında kız çocuklarının net okullaşma oranlarını yüzde 100 seviyesine ulaştıracağız.
* Çocukların gelişim dönemleri ve sorun alanlarına ilişkin eğitici, farkındalık oluşturucu ve yönlendirici bilgiler içeren çocuk ve aile rehberliği mobil uygulama ve web portalı uygulamasını hayata geçireceğiz. Aile odaklı bakım hizmetlerinin, bakım sistemi içerisindeki ağırlığını artıracağız. Öncelikli olarak 0-6 yaş grubundan başlamak üzere çocukların koruyucu aile yanında bakımını yaygınlaştıracağız.
* Çocuğun sağlıklı gelişimini desteklemek amacıyla çocukluk ve ergenlik döneminde obeziteyi azaltmak için yapılan mücadeleye destek vereceğiz. Uyuşturucu bağımlısı çocuklarımızın tedavi ve psiko-sosyal rehabilitasyonunu içeren kurumsal yapıların daha etkin çalışmasını sağlayacağız.
* İnsan Hakları Derneği (İHD) Çocuk Komisyonu'n raporunda yer alan bilgilere gör; Adalet Bakanlığı'nın, Ekim 2017 tarihli tutuklu ve hükümlü istatistiklerindeki bilgilere göre; 1003'ü hükümlü 1825'i tutuklu olmak üzere 2828 çocuk mahpus var. 0-6 yaş aralığındaki 529 çocuk anneleriyle birlikte hapishanede yaşamak zorunda. |
* Çocuklarımız için ihtisaslaştırılmış rehabilitasyon sistemine geçilerek, suçun mağduru ya da suça sürüklenen çocukların en süratli şekilde topluma kazandırılmalarını sağlayacağız. Mevcut çocuk ve anne dostu sağlık uygulamalarını geliştireceğiz. Yerel yönetimlerde çocuk dostu şehirler modeli oluşturacak ve yaygınlaştıracağız. Çocuk dostu sosyal ve kültürel bir ortamın oluşturulmasına yönelik destek programları hazırlayacağız. Aile ve iş hayatının uyumunun güçlendirilmesi için farkındalığın artırılmasını sağlayacağız. (BK)