Halkların Demokratik Partisi (HDP) tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın avukatları aracılığıyla yaptığı tahliye başvurusunun bugün sonuçlanması bekleniyor.
Başvuru 15 Mayıs'ta Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapılmıştı.
Karar öncesi Çağlayan Adliyesi önünde bir araya gelen Bir Adım Daha inisiyatifi, Demirtaş’ın serbest bırakılması için “Adil, eşit ve güvenli bir seçim” sloganıyla eylem yaptı.
Eylemde Bir Adım Daha inisiyatifinden Barış Yıldırım, Marmara Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyen Uraz Aydın ve Hakan Öztürk söz alarak Demirtaş’ın neden serbest bırakılmasını istediklerini anlattı.
TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş Kimdir?
Yıldırım: Adil bir seçim için
“Ülkemizde giderek sertleşen tek adam rejimine karşı bağımsız ve demokratik çalışmalar yapıyor, adil ve güvenli seçim talebimizi dile getiriyoruz. Ancak bu seçimin demokratik şartlarda gerçekleşmesi için cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş serbest bırakılmalıdır.”
Aydın: Meydanlarda kendini ifade etsin
“Adalet Sarayı önünde buluşmak gazetecilerin, avukatların, barış akademisyenlerinin KHK ile ihraç edilenlerin mesaisi haline geldi. Yaşadığımız baskı ve zulmün sembolü olarak burada toplandık. Aynı baskı, zulüm ve KHK rejim seçime de gölge düşürdü. Demokratik çoğulcu siyasetin önde gelen isimlerinden biri cezaevinde kampanya yürütüyor. Bizler Bir Adım Daha olarak adil ve eşit bir seçim için Demirtaş’ın serbest bırakılmasını, Türkiye’nin geleceğine dair inancını, umudunu meydanlarda ifade edebilmesini istiyoruz.”
Öztürk: Demokrasinin işlemesi için
“Bu ülkenin kendi yasasında tutuklu olanlar bile cumhurbaşkanı adayı olabilir deniliyor. Fakat propaganda hakkı verilmiyor. ‘Seçilebilir ama konuşmasın’ demek adaletsizliktir. Bu ülkede eksik olan tek şey adalet ve hukuktur. Cübbe sahiplerine bu eksiği kapatmaları için sesleniyorum: Seçme ve seçilme hakkının, demokrasinin işlemesi için Demirtaş serbest bırakılmalıdır.”
"Oylarımızı HDP'ye verecdğiz"
Bir Adım Daha tarafından yapılan ortak basın açıklamasında şu ifadeler öne çıktı:
“Bu adaletsizliğe, adaletsizliği meşrulaşan Haziran'da oylarımızı HDP'ye ve Demirtaş'a vereceğiz, 24 Haziran'a kadar da her yerde, her türlü dayanışma çalışmamızı sürdüreceğiz.
“Tek adam rejimine karşı, çoğulcu ve demokratik bir ülkenin kurulması, barajların aşmak için hep beraber çalışmaya davet ediyoruz.”
Selahattin Demirtaş’ın davaları Hakkında 96 fezleke hazırlandı. Diyarbakır’da açılan dava kapsamında 4 Kasım 2016’da tutuklandı. Fezlekelerden 31’i birleştirilerek dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderildi. Dava dosyası daha sonra “güvenlik” gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşındı. TIKLAYIN - Demirtaş: Sahte, Uydurma Delillerle Tutukluyum Demirtaş "terör örgütü kurma ve yönetme", "örgüt propagandası" ve "suç ve suçluyu övme" gibi 17 ayrı iddiayla suçlanıyor. 5 ay hapis cezası Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından “hükümeti aşağılama”dan verilen beş ay hapis cezası verdi. Para cezası 27 Şubat 2016’da Mersin'de yaptığı konuşmadaki sözleri nedeniyle de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 15 bin lira tazminat ödemeye mahkum oldu. TIKLAYIN - Demirtaş’a “Cumhurbaşkanına Hakaretten” 15 Bin Lira Para Cezası Aynı suçlamadan İstanbul’daki Bakırköy Adliyesi, 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam eden başka bir davası daha bulunuyor. TIKLAYIN - Selahattin Demirtaş: 14 Aydır İlk Kez Duruşmadayım 7,5 yıl isteniyor İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile birlikte “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılanan Demirtaş’ın bu davada 7,5 yıla kadar hapsi isteniyor. |
(TP)