Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Kızıldere Katliamı’nın 46. yılı dolayısıyla İstanbul ‘da Galatasaray Lisesi önünde yapılacak anma polis engeli nedeniyle gerçekleşemedi.
Kızıldere Anması her yıl 78'liler Girişimi tarafından çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla yapılıyordu.
İstiklal Caddesi’ndeki Galatasaray Meydanı’nda 12.30’da yapılması planlanan anma ve basın açıklaması için toplananlar, polis engeliyle karşılaştı. 78’liler Girişimi İstanbul sözcüsü Yunus Bircan ise gözaltına alındı. 78’liler Girişimi üyelerinin polisten aldığı bilgiye göre Bircan, Kızıldere'de katledilenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartı taşıdığı için gözaltına alındı.
78'liler Girişimi'nden Nimet Tanrıkulu'nun verdiği bilgiye göre, meydandaki polis araçlarında bekletilen Bircan savcılığa çıkartılacak. Açıklama ise yazılı olarak yapılacak.
TIKLAYIN - Mahkeme: Kızıldere Anması Suç Değil
Anmaya 78'liler Girişimi’nin yanı sıra Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği (ADAM-DER), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Karşı Sanat Çalışmaları, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (YSGP) katılacaktı.
Kızıldere katliamı
12 Mart 1971'de Muhtıra sonrası yakalanan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamını engellemek için NATO dinleme üssündeki görevlilerin kaçırılması kararını Mahir Çayan ve arkadaşları 25-26 Mart 1972'de verdiler.
Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) kurucularından Mahir Çayan, Dev-Genç Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Dev-Genç Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hüdai Arıkan, THKO militanı Cihan Alptekin, Fatsalı şoför Nihat Yılmaz, Fatsalı öğretmen Ertan Saruhan ve Ünyeli çiftçi Ahmet Atasoy, yanlarına iki İngiliz ve bir Kanadalı görevliyi de alarak güvenlik güçleri tarafından ablukaya alınan Ordu, Ünye'den 26 Mart'ta ayrılıp Dev-Genç Genel Sekreteri Sinan Kazım Özüdoğru, Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu üyesi Sabahattin Kurt, THKO militanı Ömer Ayna ve "Hava Kuvvetleri Proleter Devrimci Örgütü"nün kurucusu olarak aranmakta olan üsteğmen Saffet Alp'in daha önceden yerleştikleri Tokat'ın Niksar ilçesi, Kızıldere Köyü'ne geçtiler.
30 Mart sabahı elde ettiği istihbaratla Kızıldere köyü civarındaki ağıllara varan güvenlik güçleri bilgi almak için köy muhtarının evine gittiklerinde muhtar önceden hazırladığı ihbar mektubunu vererek arananların kendi evinde olduğunu bildirdi.
Evde sarılan Çayan ve arkadaşları teslim olmayı reddettiler. Makineli tüfekler, havan topları ve bombalarla yapılan saldırı sona erdiğinde teknisyenler de dahil on devrimci ve üç teknisyen hayatlarını kaybetmişti. Olay tarihe Kızıldere katliamı olarak geçti.
Eve yönelik saldırıda içeride bulunanların büyük bölümünün ağır yaralanması ya da ölmesine yol açan büyük patlamadan bitişikteki samanlığa sığınarak kurtulan Kürkçü ertesi gün yapılan aramada yerel jandarma tarafından sağ olarak ele geçirildi.
Kızıldere'deki devrimciler
Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) kurucularından Mahir Çayan, Dev-Genç Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Dev-Genç Merkez Yürütme Kurulu üyesi Hüdai Arıkan, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) militanı Cihan Alptekin, Fatsalı şoför Nihat Yılmaz, Fatsalı öğretmen Ertan Saruhan, Ünyeli çiftçi Ahmet Atasoy, Dev-Genç Genel Sekreteri Sinan Kazım Özüdoğru, Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu üyesi Sabahattin Kurt, THKO militanı Ömer Ayna ve "Hava Kuvvetleri Proleter Devrimci Örgütü"nün kurucusu üsteğmen Saffet Alp. (TP/HK)