Haberin İngilizcesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'de milyonlarca kişiye insanı yardımların ulaştırılmasına ve hasta ya da yaralıların tahliye edilmesine olanak tanımak için 30 günlüğüne ateşkes çağrısı yaptı.
İsveç ile BMGK şubat ayı dönem başkanı Kuveyt tarafından hazırlanan tasarının Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, uygulanamayacağını savunmuştu.
Ancak dün yerel saatle 12.00 (TSİ 20.00) gerçekleşen oturumda, BMGK’nın 15 üyesi oybirliğiyle Suriye’de bir ay “insani ateşkes” kararı aldı.
Ateşkes ülke genelini kapsıyor
Tasarı, Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altında bulunan Doğu Guta'daki 700 kişinin tıbbi tahliyesi için bir ay insani ateşkes talep ediyor.
İnsani ateşkesin ülke genelini kapsadığı belirtilen tasarıda, özellikle rejimin kuşatması altında olan insani durumun ''alarm verdiği'' Doğu Guta dahil 4 bölgede kuşatmanın kaldırılması ve tüm askeri operasyonların durdurulması isteniyor.
Türkiye Afrin operasyonuna devam edileceğini söylüyor
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy konuya ilişkin gelen bir soruya verdiği yanıtta ülke genelini kapsayan ateşkes kararının Türkiye'nin Suriye'nin Afrin bölgesinde yürüttüğü “Zeytin Dalı Harekatı”nı etkilemeyeceğini söyledi:
“Türkiye, şimdiye dek olduğu gibi bundan sonra da, bir yandan insani planda Suriye halkının çektiği acıların dindirilmesine yönelik katkılarını ve bu bağlamda başta BM olmak üzere uluslararası toplumun çabalarını desteklemeye devam edecek; diğer yandan, Suriye’deki insani krizin kökeninde yatan ihtilafın sona erdirilmesine ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ile siyasi birliğini tehlikeye atan terör örgütleriyle mücadele edilmesine yönelik gayretlerini sürdürecektir.”
Oturumda ne konuşuldu?
BMGK oturumunda, tasarının oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından söz alan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “Üç gündür oylama yapılamadı. Rusya bize zaman kaybettirdi” diye konuştu.
Haley’den sonra söz alan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, “Suriye’yi ilhak etme girişimlerine son verin” dedi. Kararın Suriye’ye saldırı için kullanılabileceği endişelerini dile getiren Nebenzya, buna kesinlikle izin vermeyeceklerini kaydetti.
Doğu Guta'da ne oluyor?
Suriye'nin başkenti Şam'ın doğusundaki Doğu Guta, Esad muhaliflerinin Şam yakınlarında elinde tuttuğu son bölge.
Suriye hükümeti yanlısı güçler Pazar gecesinden (18 Şubat) bu yana bölgeyi geri almak için saldırılarını yoğunlaştırdı.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgede şu ana kadar 120’den fazlası çocuk olmak üzere 500’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. (TP)