Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliği “devamsızlık” nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda düşürüldü.
Genel Kurul’da Zana'nın birinci yasama yılı ile ikinci yasama yılı 1 Ekim 2016 ile 30 Nisan 2017 tarihleri arasında 212 birleşime katılmaması nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesiyle ilgili oylama yapıldı.
Oylamaya 324 milletvekili katıldı. Üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 276'nın üzerinde oy, yani 302 kabul, 22 ret oyu verildi.
Oylamanın ardından TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Zana'nın milletvekilliğinin düşürüldüğünü açıkladı.
HDP Genel Kurul’u terk etti
Oylamanın ardından HDP milletvekilleri Meclis Genel Kurulu’nu terk etti.
Genel Kurul’dan ayrılmadan önce konuya ilişkin ilk değerlendirmeleri HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ve HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar yaptı.
Kerestecioğlu: Meclis adına utanç vericidir
“Bu Meclis’te 6. kez milletvekilliği düşürülüyor. Leyla Zana böyle kabul - ret oylarına sığacak bir şahsiyet değil.
“O sonsuza kadar Türkiye’de vekildir. 24 yıl sonra onun vekilliğini düşürmek AKP iktidarına nasip oldu. Bu Meclis adına utanç vericidir.”
Sancar: Bu ibret ve utanç madalyası olacak
“Biraz önce AKP sıralarında büyük heyecan vardı. Sıralar uzun zamandır görmediğimiz kadar doluydu. Büyük bir şevkle geldiler. Şimdi sanıyorum 10 kişi bile yok. Burada Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi kararı için bu kadar heyecanla oy kullanan bu vekillere şunu hatırlatalım: Aldığınız karar tarihi bir utancın çok daha fazlası.
“Bundan 24 yıl önce burada çok büyük bir ayıp, çok büyük bir utanç yaşanmıştı. Şimdi AKP, geçmişin kötü uygulamalarını fazlasıyla hayata geçiriyor.
“Şimdi AKP eskinin adaletsizliklerini, hukuksuzluklarını geçmiş durumda. Bu bir madalya gerektiriyorsa bu madalyayı takacaklar, ama bu bir ibret ve utanç madalyası olacak.
“Zana, barışın kimliğine sahip çıkma iradesinin sembolüdür”
“Öte yandan İslami gelenekte de var olan muhalif geleneği devlet aklının kirli kucağına atmış olmanızı da sizin ve seçmenlerinizin vicdanına bırakıyoruz.
“Zana, bu ülkede barışın, onurlu yaşamın, kimliğine ve kişiliğine sahip çıkma iradesinin sembolüdür. En zor şartlarda sizin kendisine muhalefet ettiğinizi iddia ettiğiniz devlet aklına karşı kararlı duruş sergiledi.
“Şimdi devlet aklının gönüllü uygulayıcıları olan sizlere karşı da bu onurlu duruşu sergileyecek. Bu kararı bırakın tarihe yakınlarınıza anlatamayacaksınız. Yarın tıpkı bugün Denizlerin idamından utanç duyanlar gibi utanç duyacaksınız.”
Leyla Zana’nın vekilliği ikinci kez düşürülüyor
1991 genel seçiminde, bölge kadınlarının büyük desteğini aldığı bir seçim çalışması sonrasında dönemin Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden Diyarbakır milletvekili olarak TBMM'ye girdi.
6 Kasım 1991'de, TBMM 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin töreninde, başında Kürt ulusal renkleri olan bir bantla, Türkçe başladığı yemini Kürtçe “Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum” cümlesiyle tamamlaması nedeniyle Meclis’te tepkiyle karşılaştı.
2 Mart 1994'te, ABD'de yaptığı bir konuşma yüzünden, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Orhan Doğan, Hatip Dicle, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak'la beraber milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırıldı. Ertesi gün dokunulmazlıkları kaldırılmış olan diğer beş milletvekiliyle birlikte gözaltına alındı.
17 Mart 1994'te, grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte tutuklandı. 8 Aralık 1994'te “yasadışı örgüt üyeliği” suçlamasıyla 15 yıl hapis cezasına mahkum edildi.
8 Haziran 2004'te Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nden serbest bırakıldı.
Zana hakkında üç ayrı suçlamadan dava açıldı
TBMM 24. dönem Diyarbakır, 25. ve 26. Dönem Ağrı milletvekili olan Zana hakkında 2017’de üç ayrı suçlamadan dava açıldı.
İddianamede Zana’nın “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama”, “suçu ve suçluyu övmek” suçlamalarıyla 8 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
6 HDP'linin vekilliği düşürüldü
Şimdiye kadar HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk ve Besime Konca'nın milletvekillikleri düşürülmüştü. Leyla Zana TBMM'de vekilliği düşürülen altıncı isim oldu. (TP)