Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere gideceği Suudi Arabistan öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Darbe girişimi ve terör olaylarına müdahalede bulunanlara cezai sorumsuzluk getirilen 696 sayılı KHK’nin 121. maddesiyle ilgili eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “KHK’nin yazımında hukuk diliyle bağdaşmayan muğlaklık” olduğu yönündeki eleştirilerine cevap veren Başbakan Yıldırım, "KHK'nin dilinde bir şey yok, Hiçbir düzeltme yapılmayacak. Bir sorun yok dilinde" dedi.
Abdullah Gül 25 Aralık Pazartesi günü Twitter hesabından şu mesajları paylaşmıştı:
15 Temmuz hain darbe teşebbüsüne karşı arkasına bakmadan sokağa çıkıp direnen kahraman vatandaşlarımızı koruma amacıyla çıkartıldığını düşündüğüm 696 sayılı KHK’nın yazımındaki hukuk diliyle bağdaşmayan muğlaklık, hukuk devleti anlayışı açısından kaygı vericidir.
— Abdullah Gül (@cbabdullahgul) December 25, 2017
İlerde hepimizi üzecek olaylara ve gelişmelere fırsat vermemek için gözden geçirileceğini ümit ediyorum.
— Abdullah Gül (@cbabdullahgul) December 25, 2017
“Darbeye karşı çıkan vatandaşlarımızı koruyoruz”
Binali Yıldırım’ın Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamalar şöyle:
''Darbeyi önlemek adına memleketin, milletin geleceği yönünde durumdan vazife çıkaran vatandaş varsa ki oldu 15 Temmuz gecesi, milyonlar sokağa indi. Bu insanları korumak bizim boynumuzun borcudur.
“Aksi halde darbelere göz kırpmak anlamına gelir. Darbelere karşı vatandaşın kararlı duruşunu, cesaretini kırmak anlamına gelir.
“Mesele doğru zeminde ele alınmalıdır. Yapılan düzenleme darbe teşebbüsü ve akabinde meydana gelen olayları önlemek için sokağa inen, hayatına ortaya koyan vatandaşlarımızı korumaya yönelik bir düzenlemedir. Mesele bu kadar açık ve nettir. Kimse başka bir tarafa çekmesin.
"(...) Darbeye karşı koyan vatandaşlarımızın kanuni koruma altına alınmasından daha doğru bir şey yoktur. Buna karşı çıkmak demek vatandaşlarımıza 'Niye bu darbeye karşı çıktınız' demektir.
“Hiçbir düzeltme yapılmayacak”
“Hiçbir düzeltme yapılmayacak, dilinde falan da bir sorun yok. Düzenleme, 667-668'deki düzenlemedeki kullanılan hukuki terimlerin tamamen aynısıdır.
“Darbe zamanı yapılmış bu düzenleme hiç konuşulmuyor. Ona darbecilerle mücadele eden sivillerin de korunmasını esas alan bir ilave yapılmıştır.
“O zaman gündem olmayan, sorun olmayan şey bugün neden gündeme taşınmıştır; bunu anlamak mümkün değil.''
AKP’den Gül’e diğer tepkilerAKP Grup Başkanvekili Bülent Turan da Abdullah Gül’ün eleştirilerine şöyle karşılık vermişti:“Hükümetimiz belli, yürütmenin başı belli, ilgili bakanlık belli. KHK, ilgili kurumlarla görüşülerek çıkarıldı. Eski düzenlemede resmi görevliler için bu hak verilirken rahatsız olmayanların bugün rahatsız olmasını çok üzülerek karşılıyorum, kim olursa olsun.” AKP Milletvekili Şamil Tayyar da Abdullah Gül’e Twitter’dan tepki göstermişti: “Abdullah Gül 2019’un provasını yapıyor. Muhaliflerle arasında paydaşlık oluşturmaya, AK Parti ile arasındaki mesafeyi açmaya çalışıyor. Ne yapsa nafile.” |
Adalet Bakanı “İfadeler değiştirilebilir” demişti
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, dün yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“15 Temmuz gece darbe başlamış ama 16 Temmuz’da bitirilmiştir. Darbenin sona erdirilmesi, püskürtülmesi ertesi gün olmuştur. Bu kanundaki ifadede terörü kastederken ‘terör eylemi’ derken darbe fiiline yönelik bir tanımlamadır.
“Daha önceki KHK’de esasen görevliler için düzenlenmiş ifade sadece başına ‘siviller için’ getirilerek düzenlenmiştir, yani yeni bir düzenleme yok.
“Burada elbet ifadeyle ilgili uygulamada da farklı eksiklikler kamuoyunda anlaşılır ya da yargılamada farklı bir tavır ya da durum ortaya çıkarsa elbette lafzi anlamda metindeki ifadeler değiştirilebilir.” (EKN)