İsrail güvenlik kabinesi, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın girişine yerleştirilen metal arama dedektörlerinin kaldırılmasını kararlaştırdı. BBC’nin haberine göre bu kararın hemen ardından İsrail güvenlik güçleri metal dedektörleri kaldırmaya başladı.
Dedektörler 14 Temmuz 2017 günü Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği üç Filistinliyi öldürmesi sonrası yerleştirilmişti. Filistinliler bu uygulamayı protesto ediyorlardı.
"Daha az rahatsız edici güvenlik önlemi"
Başbakan Benyamin Netanyahu başkanlığında toplanan kabine aldığı kararda Mescid-i Aksa'nın girişinde "daha az rahatsız edici" güvenlik önlemleri alınacağını açıkladı.
Sputniknews, Mescid-i Aksa’nın girişine akıllı kontrol sistemlerinin yerleştirileceği bilgisini geçtiği haberinde, bu kararın bazı hükümet üyelerince doğru bulunmadığına yer verdi.
Haberde İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev’in “Dedektörlerin caydırıcı ve güvenlik açısından etkili olduğunu bilmek için güvenlik uzmanı olmaya gerek yok” sözlerine yer verildi.
14 Temmuz’da başlayan gerilim
İsrail polisi, 14 Temmuz 2017 Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da silahlı saldırıda bulunduğunu iddia ettiği üç Filistinliyi öldürmüş, olayda yaralanan iki İsrail polisi de hayatını kaybetmişti.
İsrail, olayın ardından Mescid-i Aksa'yı ibadete kapatmış, Harem-i Şerif'in iki kapısını pazar günü açmış, ancak kapılara elektronik metal arama dedektörleri yerleştirmişti.
Filistinli Müslümanlar dedektörlerden geçmeyi reddediyor. Filistinliler, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurulan metal dedektörlerin güvenlik gerekçesiyle değil, Aksa ve Aksa Vakfı tarafından kontrol edilen Harem-i Şerif'te hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşündüğü için karşı çıkıyor.
Türkiye’de ise Alperen Ocaklarına bağlı bir grup, 20 Temmuz 2017’de Beyoğlu'nda bulunan Neve Şalom Sinagogu'nun önünde “İsrail devletini protesto” eyleminde sinagog kapısını tekmeleyip kapıya taş attı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de, 21 Tammuz 2017 günü Mescid-i Aksa bölgesinde artan tansiyonun düşürülmesi için İsrail ve Filistin tarafına çağrıda bulunarak, "İki tarafa da gerilimi yükseltecek adımlar atmamaları çağrısını yapıyoruz" dedi.
Ancak 21 Temmuz günü akşam saatlerinde Batı Şeria’da Ramallah kentinin kuzeyindeki Neve Tsuf yerleşim biriminde dört yerleşimciye bıçaklı saldırı düzenlendi. İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya göre, saldırıda iki yerleşimci yaşamını yitirdi, iki yerleşimci yaralandı.
Anadolu Ajansı 25 Temmuz 2017 günü ABD Başkanı Donald Trump’ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile Netanyahu, Tel Aviv’de, Mescid-i Aksa krizinin çözümü ve Ürdün’ün başkenti Amman’daki İsrail Büyükelçiliği’ne yönelik saldırıyı görüştüğünü duyurdu. (HK)
Mescid-i AksaKudüs'te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi olma özelliği taşıyor. İçerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camii'nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa külliyesinin altında Süleyman Mabedi kalıntılarını bulmak için kazı çalışmaları yapılıyor. İslam dininin kutsal mekanlarından biri olan Mescid-i Aksa Kudüs şehrinde, Tapınak Tepesi'nde bulunuyor. Kutsal sayılan bu tepedeki "İlk Tapınak", Kral Süleyman tarafından MÖ 957 yılında yaklaşık yedi yıllık bir sürede inşaa edildi. Museviliğin merkezi olan tapınak, MÖ 586 yılında Babillilerce tahrip edilmişti. Aynı yere "İkinci Tapınak" MÖ 535'de başlandı ancak MÖ 516 yılında tamamlandı ve bir yıl sonra ibadete açıldı. Roma İmparatorluğunun bölgeye atadığı Yahudi Kral Hiredos tarafından MÖ 20 yılında tamir edildi. MS 70 yılında Romalılar tarafından yıkıldı. kalıntıları 2007'de yapılan kazılarda bulundu. Mescid-i Aksa 7. yüzyıl sonlarında Hz. Ömer döneminde inşaa edildi. Kabe kıble olarak kabul edilmeden önce Müslümanlar namazlarını Mescid-i Aksa'ya dönerek kılıyordu. Mescid-i Aksa Arapçada "en uzak cami" anlamına geliyor. |
Fotoğraf: Mostafa Alkharouf - Kuüs/AA