Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katar'daki Türkiye üssüyle ilgili ""Katar'da ortak Türk üssünün kurulmasıyla ilgili anlaşma onaylandı. Şimdi bunun uygulaması aşamasındayız. Teknik ekiplerimiz gerekli çalışmaları sürdürüyor. Askerlerimiz birlikte bu işin koordinasyonunu sürdürüyor” dedi.
“Amerikalılarla bir problem yok. Amerika'nın itirazı da yok. Bu anlaşma, iki egemen ülke arasında bir anlaşmadır. Körfez ülkelerinin de böyle bir şart koşması iki ülkenin egemenliğine aykırıdır. Üçüncü bir ülkenin de bu konuda Katar'a veya Türkiye'ye söz söyleme hakkı yoktur. Herkes buna saygı duyacak. Bugüne kadar da hiçbir itiraz olmadı" dedi.
Katar Dışişleri Bakanı El Sani de Türkiye askerinin Katar'da konuşlanması anlaşmasına ilişkin "Katar'ın imzalayacağı herhangi bir askeri anlaşma eğer uluslararası yasalarla çelişmiyorsa o zaman asla tartışma konusu olamaz. Madem ki yasalara uygun yapılmış olan bir anlaşmadır öyleyse herhangi bir devletin buna itiraz etmek veya bunu tartışmak hakkı değildir" dedi.
TIKLAYIN - KATAR'A TALEP LİSTESİ
Katar'a destek
Ankara’da Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Bin Casim El Sani'yle görüşmesi sonrası ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu Ortadoğu’daki Katar krizine değindi.
"Biz başında da söyledik. Katar halkını hatta bölge halkını etkileyen, acı veren yaptırımları doğru bulmuyoruz. Elbette Katar'ın ve kardeş Katar halkının ihtiyacı olan gıda başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını karşılamak için birlikte çalışıyoruz; ama böyle bir krizin yaptırımlarla değil; konuşarak, diplomasi yoluyla kardeşler arasında samimi müzakere edilerek, çözüleceğine inanıyoruz.
“En son ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un çabalarına da destek veriyoruz ve bu konuda Katar'ın başından beri sağduyulu yaklaşımını da takdir ediyoruz. Başından beri süreci tırmandırmayarak, diyaloğa açık olduğunu; fakat diyalog için de ambargoların ve alınan kararların kaldırılması gerektiğini net bir şekilde söylemiştir.
“Taleplerin uluslararası hukuku ve özellikle ülkelerin egemenlik haklarını da ihlal etmemesi gerekiyor. Bizim Katar'daki Türk üssümüzü de içeren taleplerin bizim için de kabul edilemez olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim.
El Sani: Suçlamalara kanıt yok
Katar Dışişleri Bakanı El Sani de ülkesinin “kanuna uygun olmayan bir şekilde bir ablukaya maruz kaldığını” söyledi.
“Eğer bu ablukayı uygulayan ülkelerin belli bazı şikayetleri söz konusuysa bunların, şu andaki uygulamalar çerçevesinde değil; sağlam temeller üzerinde tarafımıza iletilmesini diliyoruz. Şimdiye kadar öne sürülen suçlamaları ispatlayacak herhangi bir delil veya kanıt sunulmuş değildir.”
Ne olmuştu
7 Haziran'da, Türkiye Kuvvetlerinin Katar'da Konuşlandırılması Antlaşması ile Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolü'nün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Türkiye 26 Haziran'da Katar'a destek vermek amacıyla meyve, sebze ve kuru gıda malzemesi taşıyan bir yardım gemisini göndermişti.
29 Haziran'da da Katar'daki askeri üssüne 25 asker ve 5 zırhlı araç gönderdi. (YY)
Katar krizi |
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklamayla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Suudi Arabistan ayrıca Katar'ın tek kara sınırını da kapatmıştı. Dört ülkeye daha sonra Yemen, Libya ve Maldivler de eklendi. TIKLAYIN - HAKAN GÜNEŞ: KATAR, TÜRKİYE'NİN ZOR SEÇİMİ TaleplerKatar’a yönelik ablukanın kalkması için aralarında Türkiye’nin askeri üssünün kapatılması, Katar’ın İran ile diplomatik ilişkilerini kesmesi, Müslüman Kardeşler Örgütü’ne verdiği desteği sona erdirmesi ve Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalının kapatılması da dahil 13 maddelik talep listesi verilmiş, Katar bunları reddetmişti. Dört ülke Katar’ı “terörizme destek vermekle” suçlamıştı. Taleplerin yerine getirilmesi için Katar'a tanınan süre 9 Temmuz’da dolmuş ve ültimatoma uyulmaması nedeniyle süre 48 saat uzatılmıştı. Katar talepleri reddetti. Çin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Liu Jieyi, Katar krizinde, “İhtilafa taraf olan ülkelerin diyalog ve istişare yoluyla krizi çözüme kavuşturmalarının en isabetli alternatif olduğunu, Güvenlik Konseyi'nin başka alternatif görmediğini" söylemişti. (YY) |