Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Musa Çam, Anayasa değişikliği referandumunun sayımı ve sonucuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) itiraz başvurusu yaptı.
TIKLAYIN - 16 NİSAN REFERANDUMU'NUN YSK'YA GÖRE AYRINTILI SONUÇLARI
Başvuruyla ilgili açıklama yapan CHP'li Çam, şunları söyledi:
“Usulsüz ve şaibeli bir referandum yaşadık. Yüzde 49’un insan haklarının ihlal edildiği bir durum söz konusu. Parlamento içinde ve dışında bu gayrimeşru sonucun gerçek halk iradesini yansıtacak şekilde değişmesi yönünde mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) mühürsüz oy pusulasını kabul eden kararıyla “referandum sonucunun gayrimeşru ve halk iradesini yansıtmayan bir sonuçla sonlandığını” ifade eden CHP’li Çam, AİHM başvurusunda bu sürece yaptığı itiraz ile ilgili belgeleri de ekledi.
Çam, “Adaletin haklının yanında olduğuna olan inancımızla sürecin peşinde olacağız” dedi.
İtiraz başvurusunda ne var?
Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre Musa Çam, AİHM başvurusunda,16 Nisan'daki Anayasa değişikliği referandumuna ilişkin süreçte ve sonrasında yaşananları özetledi.
Çam, başvurusunda, “halk oylaması sürecinde tüm kamu kaynaklarının, tarafsızlık yemini eden cumhurbaşkanınca bizzat koordine edilen, kapsamlı bir planla ‘evet’ oyu verilmesi yönünde kullanıldığını” savundu.
Medyada, “Hayır” oyu verecekleri, “terör örgütüne destek vermekle” itham eden yayınlar yapıldığını öne süren Çam, başvurusunda, “halk oylamasının, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan çok sayıda KHK ile hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir ortamda gerçekleştirildiğini” belirtti.
Çam, anayasanın 18 maddesi gibi görülse de aslında 72 maddesinde değişiklik yapılarak, kuvvetler ayrılığı rejiminin fiili ve hukuki olarak sona erdirildiğini ifade etti.
YSK'nın, mühürsüz oy pusulasını kabul eden kararıyla da referandum sonucunun gayrimeşru ve halk iradesini yansıtmayan bir sonuçla sonlandığını savunan Çam, AİHM başvurusuna, bu sürece yaptığı itirazla ilgili belgeleri de ekledi.
İlk başvuru dün yapıldı
16 Nisan'da yapılan referandumdaki usulsüzlük iddiaları hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne ilk bireysel başvuruyu Özgür Topsakal dün yaptı.
Redaktif sorumlu editörü ve köşe yazarı Topsakal, referandumun iptal edilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne resmi olarak başvurdu.
YSK ve Danıştay reddetti, AYM’den yanıt yok
CHP'nin referandumdaki usulsüzlük iddiaları için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) ve Danıştay'a yapılan başvurular reddedildi.
Anayasa Mahkemesi ise henüz başvuruyu görüşmedi.
Ancak Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın, mahkemenin kuruluş yıldönümünde yaptığı açıklamada söylediği "Anayasa koyucunun açık şekilde düzenlediği kuralları yorum yoluyla değiştirmek, esasen mahkeme eliyle anayasa değişikliği yapmak anlamına gelir" sözleri, YSK’nın referandumda mühürsüz oyları geçerli kabul etme kararına eleştiri olarak değerlendirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise CHP'nin başvurularıyla ilgili “Bu konu AYM ve AİHM'in yetki alanında değil” diye tepki göstermişti. (AS)