Haberin İngilizcesi için tıklayın
Danıştay 10. Dairesi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 16 Nisan Referandumu hakkındaki başvuruyu reddetti.
CHP Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) "mühürsüz oyların geçerli sayılması"na ilişkin kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için başvurmuştu.
Anadolu Ajansı, Danıştay’ın CHP'nin yaptığı başvuruyu oy çokluğuyla reddettiği bilgisini geçti. Habere göre Danıştay kararını, YSK kararının idari bir işlem niteliği taşımaması nedeniyle başvuruyla ilgili karar verilmesine yer olmadığı gerekçesiyle reddetti.
Yürütmeyi durdurmaya da ret yanıtı gelmişti
YSK, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) avukatı ve eski Konya Milletvekili Atilla Kart'ın, referandumun kesin sonuçlarının, Danıştay'a açılan dava karara bağlanana kadar açıklanmaması talebini de dün reddetmişti.
Ne olmuştu?
Anayasa değişikliği referandumu 16 Nisan 2017’de yapıldı, resmi olmayan sonuçlara göre, “Evet” oylarının oranı yüzde 51,18, “Hayır” oylarının oranı yüzde 48,82 oldu.
YSK’nın referandum günü, mühürsüz pusulaların da geçerli sayılacağına ilişkin kararı tartışma yarattı.
TIKLAYIN - YSK: MÜHÜRSÜZ ZARF VE OY PUSULALARI DA GEÇERLİ
CHP Grup Başkanvekili Bülent Tezcan 17 Nisan’da, YSK'dan referandumu iptal etmesini istedi, gerekirse önce Anayasa Mahkemesi'ne sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.
Ayrıca CHP, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Vatan Partisi referandumun iptal edilmesi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.
YSK üç başvuruyu da reddetti.
CHP'nin avukatı Atilla Kart, 21 Nisan’da “YSK’nın oylama devam ederken saat 16.10-16.15 civarında tüm sandık kurullarına, il ve ilçe seçim kurullarına ulaştırdığı 560 sayılı idari işlemine yönelik, yargı merci olan Danıştay nezdinde davamızı açtık, başvurumuzu yaptık” açıklamasını yaptı.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise 22 Nisan’daki açıklamasında, “YSK'nın verdiği kararlar aleyhine Danıştay ve Anayasa Mahkemesi dahil hiçbir mahkemeye/mercie başvurulamaz” dedi.
TIKLAYIN - PROF. KABOĞLU: AYM'YE DE AİHM'E DE GİDİLEBİLİR
Anayasa hukuku profesörü İbrahim Kaboğlu ise bianet’e yaptığı açıklamada, YSK kararını Anayasa Mahkemesi’ne götürmenin önünde bir engel olmadığını, referandum için de AİHM’e gidilebileceğini söyledi. (HK)