Haberin İngilizcesi için tıklayın
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken basın toplantısı düzenledi.
Kurtulmuş dün akşam gerçekleşen toplantıda, Hollanda ile devam eden gerilim konusunda açıklamalarda bulundu, Bakanlar Kurulu’nda alınan kararları kamuoyu ile paylaştı.
Bakanlar girememişti
Kriz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 16 Nisan'daki anayasa değişikliği referandumu nedeniyle 11 Mart’ta Hollanda'nın Rotterdam kentinde yapacağı kampanya toplantısı iptal edilmesiyle başladı.
TIKLAYIN - KRİZE GİREN TÜRKİYE - HOLLANDA İLİŞKİLERİ 405 YILDIR SÜRÜYORDU
Ardından Çavuşoğlu, “Nazi” suçlaması yaptığı Hollanda’ya her şeye rağmen gideceğini duyundu. Hollanda Bakan Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti.
Uçuş iptali protesto edilirken, Rotterdam'daki protestoya katılmak isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan’ın konsolosluğa girişine izin verilmedi, polis eşliğinde sınırdışı edilerek Almanya'ya götürüldü. Protestolara polis müdahale etti.
TIKLAYIN - TÜRKİYE-HOLLANDA GERİLİMİ ULUSLARARASI BASINDA
Türkiye dün de Hollanda’ya iki ayrı nota verdi.
Uçuş izinleri iptal, büyükelçi giremeyecek
Kurtulmuş, bu süreçte alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:
“27 Aralık 2016'da diplomatik uçuşlara toptan verilmiş olan yani Hollandalı resmi zevatı Türkiye'ye getirecek olan uçuşlara verilmiş olan izinler, bugün itibarıyla iptal edilmiştir.
“Bu Hollandalı vatandaşları ilgilendiren bir husus değildir, resmi ziyaretler için Türkiye'ye gelecek ya da Türkiye hava sahasını kullanacak diplomatlarla ilgili bir kısıtlamadır.
“Hollanda, bu yaptıklarından vazgeçip yaptıklarını tamir edene kadar Türkiye, diplomatik uçuşlara izin vermeyecek.
“Hollanda bu yaptıklarını bir şekilde telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin ve planlanmış olan toplantıların, bakan ve üstündeki toplantıların, üst düzey resmi görüşmelerin askıya alınması, bunların bir müddet tehir edilmesi kararlaştırılmıştır.”
“Şu anda izinli olarak yurt dışında bulunan Hollanda Büyükelçisi'nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilinceye kadar Türkiye'ye dönmesinin yasaklanması, yani Türkiye'ye dönüşüne izin verilmemesi kararlaştırılmıştır.
“Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Hollanda Parlamentosu arasındaki Dostluk Grubu'nun Türkiye kısmının lağvedilmesi, iptal edilmesi konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne tavsiye edilmesi yolunda bir karar alınmıştır.
“Bu siyasi kararlar eğer bu tavırlarımız dikkate alınmaz, ciddiye alınmaz, bu krizi ortaya çıkaran Hollanda çıkardığı krizin sonuçlarının ortadan kaldırılması için gerekli adımları atmazsa Türkiye diğer alanlarda da düşündüğü, üzerinde konuştuğu konuları konuşacak, gerekirse ilave bir takım tedbirlerle Hollanda'nın bu yaptığı yanlışlıktan dönmesini sağlamaya çalışacaktır.”
Türkiye diasporası
Hollanda’dan özür beklendiğini ifade eden Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti:
“Türkiye, bu krizin sorumlusu olmamasına rağmen, bundan sonraki süreçte sorumlu ama kararlı bir şekilde hareket edecek ve Türkiye ile Hollanda halkının karşı karşıya kalmaması için önemli gayret sarf edecektir.
“Türkiye ile Hollanda arasında karşılıklı ilişkiler var. Orada yaşayan 460 bin kişilik bir diasporamız var. Bu insanların her birinin hakkını, hukukunu koruyacağız.”
Mülteciler
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in “mültecilerin durumunun ele alınabileceğine” dair açıklaması da sorulan Kurtulmuş, şu yorumu yaptı:
“Müzakereler yapıldı, bire bir anlaşması yapıldı, biz üzerinde söz verdiğimiz hususları yerine getirdik ama maalesef Avrupa Birliği bunları yerine getirmedi. Dolayısıyla o anlaşma, konuşulanların hepsi bir tarafa gitmiş oldu.
“Biz bu çerçevede eğer gerekirse gerekli adımları da atarız, mülteciler meselesinde takındığımız tavrı da gözden geçiririz.” (AS)