Bakanların ve milletvekillerinin bazı Avrupa ülkelerinde referandum propagandası yapmasının yasaklanması “Yurtdışında her türlü siyasi propagandanın yasak olması” tartışmalarını beraberinde getirdi.
2008 tarihli 298 Sayılı Kanun’un 10. maddesine göre yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerinde seçim propagandası yapmak yasak.
15 Şubat 2017 tarihli Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre de yurtdışında her türlü propaganda yasaklanıyor.
Konu hakkında görüştüğümüz Avukat Ergin Cinmen, Türkiye’ye yönelik Avrupa’da uygulanan yasakların tamamının iç hukuka uygun olduğu görüşünde.
Kanuna göre yasakResmi Gazete'de 22 Mart 2008'de yayınlanan "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 10. maddesinde yurt dışında propaganda yapılması şu ifadelerle yasaklanmıştı: (298 sayılı Kanuna 94. maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki 94/A, 94/B, 94/C, 94/D ve 94/E maddeleri eklenmiştir...) MADDE 94/A – Yurt dışı seçmenlerin sandık, mektup, gümrük kapılarında oy kullanma veya elektronik oylama yöntemlerinden hangisine göre oy kullanacağına yabancı ülkenin durumuna göre Dışişleri Bakanlığının görüşünü alarak Yüksek Seçim Kurulu karar verir. * Milletvekili genel seçimlerinde, üzerinde Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan özel imal edilmiş kâğıtlara basılı birleşik oy pusulalarında; sadece seçime katılan siyasi partilerin özel işaretleri, kısaltılmış isimleri ve tam yazı halinde adlarıyla her siyasi parti için ayrılan bölümün altında çapı iki santimetre olan boş bir daire bulunur. * Yurt dışı seçmenler, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında oy verebilirler. * Yurt dışı seçmenler sadece seçime katılan siyasi partilere oy verebilirler. * Yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamaz. |
YSK de yasaklamıştıYüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 15 Şubat 2017 tarihli 109 No'lu kararında da yurt dışında propaganda şu ifadelerle yasaklanmıştı: * Yurt dışında ve gümrük kapılarında her türlü propagandanın yasak olduğuna..." * Yurt dışında ve gümrük kapılarında kapalı yerlerde propaganda yapılamayacağına * Yurt dışında açık yerlerde ve gümrük kapılarında sözlü propaganda yapılamayacağına..." * Yurt dışında yayımlanan yazılı basında ilân ve reklam yoluyla yazılı veya görüntülü propaganda yapılamayacağına... * Yurt dışında ve gümrük kapılarında hiçbir şekilde kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler ve mini referandum gibi yayınların yapılamayacağına... * Yurt dışında ve gümrük kapılarında hoparlörle propaganda yapılamayacağına... * Yurt dışında ve gümrük kapılarında propaganda amaçlı yayın ve malzeme dağıtılamayacağına... |
TIKLAYIN - ÇAVUŞOĞLU ALMANYA’DA SEÇİM KANUNUNU İHLAL Mİ ETTİ?
Cinmen: Yasaya göre, toplantı salonu-sokak fark etmez
Yasalara göre, yurtdışında ve yurtdışı temsilciliklerinde hiç bir şekilde seçim propagandası yapılamayacağının son derece açık ve net olduğunu ifade eden Avukat Ergin Cinmen, “Düğün salonunda da olsa, toplantı salonunda da olsa, sokakta da olsa hiç bir şekilde propaganda yapılamaz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Temsilcilikte zaten yapılamıyor. Temsilcilik aynı yasanın 50. maddesine göre, kamu hizmeti görülen binadır. Oradaki Türkiye vatandaşlarının kamu hizmeti görülür.
“Kamu hizmeti görülen yer Türkiye'de de olsa diğer ülkelerde de olsa, hiç bir şekilde propaganda yapılamaz.
“Uçak-araba kimin? Koruma dahil bakanlık personeli götürülemez”
“Gidilen uçak kimin uçağı? Kendi özel uçağı mı, devletin uçağı mı, Bakanlığın uçağı mı? Bir kere Bakanlığın uçağı bu yönde kullanılamaz.
“Ayrıca devletin memurunu da götüremez. Yani koruma memurlarını da, Bakanlıkta çalışan herhangi bir memuru da götüremez.
“Aile Bakanı Hollanda'dan Almanya'ya geçerken kullanılan arabalar kime aitti? Yasaya göre bakanlar, Bakanlığa ya da devlete ait araçları da bu şekilde kullanamaz.
“Bir bakan AKP'li olabilir ama görevi nedeniyle bir yerden bir yere giderken devletin uçağını kullanıyor, partinin değil.
“Yasaklar iç hukukumuza uygun”
“Şu anda yurtdışı faaliyetleri baştan aşağı gayrimeşrudur. Bu çok net.
“Hollanda ve Almanya'nın koyduğu yasaklar bizim iç hukukumuza uygun yasaklardır.
“YSK 15 Şubat 2017’de aldığı yasak kararlarını da kanuna dayanarak aldı. Kararlarıyla kanunu hatırlatıyor.” (EKN)
* Fotoğraf: Mustafa Yalçın - Metz / AA