Resmi Gazete’de bugün yayınlanan dört Kanun Hükmünde Kararname’den biriyle, Olağanüstü Hal (OHAL) işlemlerinin incelenmesi için komisyon kuruldu.
685 sayılı KHK’nın tam adı “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”
Komisyonunu kurulması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında 2 Ocak’ta toplanan Bakanlar Kurulu’nda kararlaştırıldı.
İdare mahkemesinde itiraz yolu açık
Komisyon incelemelerini dosya üzerinden yapacak.
Komisyon kararlarına karşı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca (HSYK) belirlenecek Ankara idare mahkemelerinde iptal davası açılabilecek.
Yedi üyeden dördü karar verebilecek
Komisyon, KHK’lar ile düzenlenen işlemlere ilişkin başvuruları değerlendirerek karara bağlayacak.
Yedi üyeden oluşacak.
Üyelerin üçü kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından, bir üye Adalet Bakanlığının merkez teşkilatı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarında çalışan hâkim ve savcılar arasından Adalet Bakanınca, bir üye mülki idare amirleri sınıfına mensup personel arasından İçişleri Bakanınca, birer üye Yargıtay’da ve Danıştay’da görev yapan tetkik hâkimleri arasından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından belirlenecek.
Komisyon, kendi üyeleri arasından yapacağı seçimle bir başkan ve bir başkanvekili seçecek.
Komisyonun toplantı ve yeter sayısı ise dört.
Kimler başvuru yapabilecek?
685 sayılı KHK’da, komisyonun görevleri bölümünde, şu işlemlerin değerlendirilip karara bağlanacağı belirtildi:
* Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarma ya da ilişiğin kesilmesi.
* Öğrencilikle ilişiğin kesilmesi.
* Dernekler, vakıflar, sendika, federasyon ve konfederasyonlar, özel sağlık kuruluşları, özel öğretim kurumları, vakıf yükseköğretim kurumları, özel radyo ve televizyon kuruluşları, gazete ve dergiler, haber ajansları, yayınevleri ve dağıtım kanallarının kapatılması.
* Emekli personelin rütbelerinin alınması.
Olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnamelerle gerçek veya tüzel kişilerin hukuki statülerine ilişkin olarak doğrudan düzenlenen ve birinci fıkra kapsamına girmeyen işlemler de komisyonun görev alanında.
KHK’larda yer alan diğer tedbirler ile kanun yollarının açık olduğu işlemler hakkında komisyona başvuru yapılamıyor.
Komisyonun görev süresi iki yıl.
Nasıl ve ne zaman başvuru yapılacak?
Komisyona başvurular valilikler aracılığıyla yapılabiliyor.
Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler, en son görev yaptıkları kuruma da başvurabiliyor.
Başvuru tarihi, valiliklere veya kurumlara başvurunun yapıldığı tarih olarak kabul ediliyor. Valilikler ve kurumlar kendilerine yapılan başvuruları komisyona iletecek.
Komisyonun başvuru almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe konulan KHK’lar ile ilgili başvurular için süre 60 gün. Daha sonra yürürlüğe giren KHK’larla ilgili başvurular da KHK’nın Resmi Gazetede yayımlanma tarihinden itibaren 60 gün içinde yapılacak.
Komisyonun başvuru almaya başlayacağı tarih, 6 ay içerisinde Başbakanlıkça ilan edilecek. (AS)