Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'de Washington'ın önde gelen düşünce kuruluşlarından olan Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen panelde konuştu.
Toplantı öncesi Cumhurbaşkanlığı korumaları bina önünde gazetecilere saldırdı. Erdoğan'ın binaya gelmesinden önce başlayan protesto gösterileri sırasında Erdoğan'a destek için bir grubun gelmesiyle gerildi.
Memleketimizi mukkemel temsil eden Eleman odul & terfi hak etti. @BrookingsInst girisinde dururken Kaltak" dedi bana pic.twitter.com/DDJEHZ6wlp
— Amberin Zaman (@amberinzaman) 31 Mart 2016
Gazeteci Amberin Zaman ve Cumhuriyet gazetesinden İlhan Tanır, korumaların sert müdahalesini twitterdan duyurdu.
Erdoğan'ın konuşması
Erdoğan konuşmasına çevik kuvvet aracına yapılan bombalı saldırı hakkında bilgi vererek başladı.
“Çeşitli kılıflar altında himaye gören terör, maalesef aldığı bu cesaretle ülkemizi, vatandaşlarımızı hedef almayı sürdürüyor. Bizim, buna tahammülümüz kalmamıştır” diyen Erdoğan, “Buna rağmen demokrasiden, özgürlüklerden, hukuk devletinden taviz vermeden mücadelemizi sürdürüyoruz” dedi.
Erdoğan mültecilerin barındırılması konusunda Avrupa’nın ve Birleşmiş Milletler’in sorumluluk alması gerektiğini söylediği konuşmasında Türkiye milli gelirine oranla en çok insani yardım yapan ülke olduğunu söyledi.
Erdoğan konuşmasında Rusya ile 24 Kasım 2015 günü TSK’nın düşürdüğü uçak sonrası sıkıntılı bir dönem yaşandığını söyledi. Erdoğan ilişkilerin daha öncesinde de Rus yönetiminin son yıllardaki politikaları yüzünden zaten yıpranmaya başlamış olduğunu belirtti.
Konuşmasında Kıbrıs sorununun yanı sıra İsrail Filistin meselesine de değindi.
“Bu nasıl özgürlük ya?”
Konuşmasında sık sık “terör” sorununa değinen Erdoğan:
“Gaziantep’te yakaladığımız teröristi Belçika’ya bildirdik. Belçika’ya bildirmemize rağmen, Belçika serbest bıraktı. Serbest bıraktıktan sonra (Brüksel) havalimanındaki o işte acı tabloyu, o felaketi yaşadık. Ama aynı şekilde biz de güçlü bir işadamımızı öldüren bir terörist şu anda Brüksel’de elini kolunu sallaya sallaya dolaşıyor. 10 yıl oldu istedik hala bize teslim edilmedi. Aldığımız cevap ‘Biz özgürlüklerden yanayız’. Bu nasıl özgürlük ya?”
Konuşmanın ardından soru cevap bölümüne geçildi.
Bir katılımcının Türkiye’de mahpus gazetecilerin durumu hakkında sorduğu soruya, elindeki kağıtları göstererek “İyi ki hazırlıklı gelmişim” diyerek yanıtladı. Erdoğan yanıtı verirken sık sık gazeteci olduğu iddia edilen kişiler diyerek sayıyı 52 olarak telaffuz etti. Ardından bunların sadece 7’sinin gazeteci olduğunu ama onların da ikisinin sarı basın kartı olduğunu belirtti.
"Tutuklu gazeteci olduğu iddia edilen 52 isim, başta terör suçları olmak üzere birçok suçtan temyiz aşamaları da tamamlanmak suretiyle cezası kesinleşen isimlerdir. Tutuklu gazeteci olduğu iddia edilen sadece 7 isim vardır. Sadece 2’sinin sarı basın kartı vardır. Bunlar da bizi aldatmasın. 7 isimden 4’ü PKK terör örgütüne üye olmak, 3’ü ise FETÖ terör örgütüne üye olmaktan yargılanmaya devam ediyor."(HK)