Türkiye, Halep’in kuzeyindeki Azez kasabasının YPG’nin eline geçmesini engellemek için top atışlarına devam ederken, Rusya da kasaba çevresini bombalıyor.
Türkiye’nin bombardımanına Suriye, İran ve Rusya’dan tepki gösterildi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Meclis Genel Kurulu’nda Suriye ile ilgili gelişmelere ilişkin bilgilendirme yapacak.
Esad: İki yıldır girmeye çalışıyorlar
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad televizyonda yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin iki yıldır Suriye’ye askeri açıdan girmeye çalıştıklarını söyledi.
Yerel uzlaşma çözümlerinin Suriye'deki krizi sona erdirmek için tek çözüm yolu olduğunun altını çizen Esad, gerçekleşmesi halinde bile ateşkesin tarafların her birinin silah kullanmayı bırakması anlamına gelmeyeceğini ifade etti.
Esad, "Silahların, ekipmanların ya da teröristlerin taşınmasına; mevzilerin güçlendirilmesine izin verilmeyecek. Riyad'da oluşturulan delegasyon bir grup hain ve teröristten oluşuyor" dedi.
İran: Hiçbir yere varmaz
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cebir Ensari, Ankara ve Riyad'ın Suriye'ye müdahalesinin sadece sorunu daha da büyüteceğini söyledi.
İran'ın yarı resmi Fars Ajansı'nın haberine göre Ensari şöyle konuştu:
“İran, bölgesel ve uluslararası müdahaleler nedeniyle sorunun daha da karmaşık ve çok katmanlı hale geldiğini düşünüyor. Suriye hükümetiyle eşgüdüm içinde yapılmayan her yeni müdahale sorunu daha da karmaşıklaştırıp terörist saldırıların artmasına yol açacaktır.”
“Suriye'de bazı kesimlerin izlediği saldırgan politikalar bugüne kadar hiçbir yere varmadığı gibi, aynı yolda yürümekle aynı sonucun alınacağı da açıktır. Askeri müdahaleye kalkışmadan önce bütün ülkelerin bu faktörleri hesaba katmasını ümit ediyoruz.”
Rusya BMGK’ya anlatacak
Sputnik’in haberine göre Rusya, Türkiye'nin Suriye topraklarını ağır silahlarla bombalamasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) taşıyor.
Rusya Dışişleri, Suriye'nin kuzeyindeki birçok yerleşim biriminin Türkiye tarafından vurulduğunu, çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını, altyapı tesislerinin ve evlerin yıkıldığını açıklamıştı.
Okul ve hastane vuruldu
Birleşmiş Milletler, Suriye’nin Halep ve İdlib kentlerindeki hava saldırılarında en az beş hastane ve iki okulun vurulduğunu, en az 50 kişinin öldüğünü açıkladı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon adına yapılan açıklamada saldırıların uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiği ifade edildi.
Hastanelerden biri İdlib’e bağlı Marat el-Numan’da bulunuyordu ve Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından çalıştırılıyordu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de okul ve hastanelerin vurulmasını kınadı.
Suriye’nin Moskova Büyükelçisi Haddad ise İdlib’teki Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait hastaneye yönelik saldırıdan dolayı ABD’yi suçladı. Hastanenin Rusya’yı zan altında bırakmak için ABD uçaklarınca hedef alındığını iddia eden Haddad, Türkiye’nin de Suriye’ye yaptığı top atışlarıyla IŞİD’i korumaya çalıştığını söyledi.
Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Fransız Başkanı Mego Terzian ise saldırının Rusya veya Suriye uçaklarınca düzenlendiğini açıkladı.
Dışişlerinden kınama
Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Suriye’deki hava saldırılarının “şiddetle kınandığını” açıkladı. Bakanlık açıklamasında, “saldırıların, uluslararası hukuktaki karşılığının açık bir savaş suçu olduğu” vurgulandı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Suriye Uluslararası Destek Grubunun 11 Şubat’ta Münih’te yapılan toplantısında, Suriye’de çatışmaların durdurulmasına yönelik karar alındığı hatırlatıldı. (AS)
* Fotoğraf: Muhammed Kahir