31 Ağustos
Gençliğin İsyanı Nedensiz midir? - Yiğit Can YİRMİBEŞ
Gençlik, kapitalizm karşısında büyük bir tehlike haline gelebilir ve toplumun en az bozulmuş tabakasını oluşturur. Çünkü onlar henüz önceki kuşaklar gibi sistem tarafından biçimlendirilerek, sistemin işleyişine en uygun hale getirilemedi.
Gezi Direnişi Film Olsaydı: Anlatıbilim Açısından Direniş - Ulaş Başar GEZGİN
Gezi Direnişi anlatıbilim için de film yapımı için de zengin bir alan olarak gözüküyor. Birçok farklı odaktan ve/veya açıdan bakılarak farklı yapılar oluşturmak mümkün
30 Ağustos
Kuzenim ve Ben - Melek ÖZMAN
“Nedir bu AKP methiyeleri” diye sordum. Kendisinin AKP delegesi, karısının AKP kadın kollarında yönetici olduğunu, bu sayede ikisinin de iş bulduğunu, çocuklarının geleceğini garanti altına almaktan başka gayeleri olmadığını anlattı.
27 Ağustos
Spor Psikolojisi Açısından Gezi Direnişi - Ulaş Başar GEZGİN
Yıllar önce, Dünya Kupası’nda oynayan milli takımın insanları uyuşturucu etkisine dikkat çekmek üzere, “Türkiye yenilmeli!” başlıklı bir yazı yazmıştım. Ancak şimdi, tuttuğumuz takım, yense de yenilse de, Gezi kazanıyor.
26 Ağustos
"Berkin, Ben Kardeşin Mazlum" - Burcu KARAKAŞ
"Ben Mazlum Akay. Seni de benim gibi vurmuşlar. Hala hastanede yatıyormuşsun. Kalkamamışsın hala uzandığın yataktan. Senden bir ricada bulunmak için söyledim bunca şeyi: Ben öldüm, sen artık uyan abi."
24 Ağustos
Tebdil-i Mekan ve Kimlik: Gezi Olayları ve R4bia - Irmak EVREN
Son zamanlarda Türkiye’deki hareketlilik hali, apaçık bir bireyselleşme manifestosudur. Eskiden güçlü olmak ya da duyulur olmak için asgari müşterekte birleşenler şimdi tekrar birey olmak için bu kolektiviteye başvuruyorlar.
Direnişin Politik Psikolojisi: Kalabalıklar ve Kitleler - Ulaş Başar GEZGİN
Gezi Direnişi’nden önce, Türkiye’de politik psikolojik birçok yorum, “bu halktan birşey olmaz” gibi bir altyapıya dayanıyor; bu nedenle, itaatle ilgili çalışmalar öne çıkıyordu. Şimdi itaatsizlikle ilgili çalışmalar gündemde.
23 Ağustos
Öngörülemeyen Öngörülerimiz - Ahmet SAYMADİ
68’lilerin, "Tekrar görmemiz için 50 yıl geçti" dediği, hiçbirimizin öngöremediği bu direniş, 31 Mayıs kalkışmasını ve forumları kendi içinden ve tam da "Bitti" denilen anda çıkardı. Her şey öngöremediğimiz bir şekilde devam ediyor ve evdeki hesap sokağa uymuyor.
Mesele Sadece Ali İsmail Değil, Anlamadınız mı? - Kerem ALTIPARMAK
“Olayı kınıyoruz” türünden açıklamaların artık kimseye faydası yok. 19 yaşında hayatını kaybeden genç bir insanın adı en azından cezasızlıkla, adaletsizlikle birlikte anılmasın.
20 Ağustos
Ankara: Unutmanın ve Hatırlamanın Radikalliği - Özge KELEKÇİ
Ankara, neden en çok direndi, Dikmen neden düşmedi? Ankara sokaklarında günlerce yaşanan amansız çatışmaların son hızla unutulacağının çok farkında olduğu için. Unutulmanın ne demek olduğunu bildiği için.
19 Ağustos
Gezi Direnişi’nden Kürt Hareketi’ne Kimlik Siyaseti – Damla ALTUN
Kürt kimliğini savunmanın kamusal alanda insan haklarını savunmanın temel şartı haline gibi görülmesinden vaz geçilmeli. Aksi takdirde bazılarının “daha eşit” olduğu bu toplumdan çıkma şansımız kalmayacak.
17 Ağustos
Direniş Günlüğü – Ozan DEMİRCİOĞLU
Kuğulu Park’ta eli coplu çadırlara saldıran, pankartları yırtan, yemeklerimizi, kütüphanemizi talan etmek isteyenlere karşı, savaş aletleri ile saldırmaya hazır olanlara karşı en güzel cevaptı “okumak!”
16 Ağustos
Gezi'den Saraçhane'ye Yol Gider mi? - Efe Kerem SÖZERİ
Gezi’de TGB ile Kürtler buluştu, taraftarlarla LGBTT buluştu, solcularla 5-yıldızlı oteller buluştu. Gelin, yine başka bir acıyla, yine “hayatta buluşmaz” diyenler buluşsun
Gezi, Ya Sonra? – Şadi İDEM
Gezi sadece bir şeye muhalefet etmedi; aynı zamanda yeni bir yaşamı ve politikayı da savundu ve hayata geçirmeye çalıştı. Büyük oranda bunu gerçekleştirdi de.
11 Ağustos
Forumlardan Mahalle Meclislerine Sıçramak – Bülent UYGUNER
Forumlar, Gezi’den sonra parklarda oluşan birliktelik ihtiyacına yanıt veren, hafızamızda olan, sosyal hareketlerden beslenen, komün ruhunu taşıyan bir zemini olarak ortaya çıktı. Bu anlamda forumlar içinde bir devrimci iktidar tohumu taşıyor.
Gezi’nin Lidersizliği ve İstanbul Büyükşehir Adaylığı – Ulaş Başar GEZGİN
“Gezi’nin büyükşehir adayı kim olsun?” biçimindeki sorunun, en baştan yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü belediyecilik, bir tek-adam/kadın işi değil; bir ekip işidir.
10 Ağustos
Nihayet Oluyordu İşte; İzmir'de ve Şimdi – Gamze KUTLUKAYA
İlk haftadan sonra İzmir’de polisin müdahalesi epey azalmış, Kordon kurtarılmış bir “polis free zone” haline gelmişti. Böylece oturup konuşabilmek de kolaylaşmıştı.
“bulunduğun her yerin tek sahibi sensin” – mustafa sütlaş
günümüzde toprak ve içinde yaşanılan mekanlar artık onların kullanım ve piyasa değerlerinin üzerinde kendini sürekli çoğaltmak zorunda olan “para”nın bir görüntüsüdür.
"Gezi Meselesini" Anlama Kılavuzu! – Deniz ATAM
Sandıktan sandığa fikrinin sorulmasından ziyade kendi istediği zamanda fikrini söyleyebilen yurttaşların çoğalması dileğiyle, Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam!
Gündemin Dümeni Kimin Elinde? - Onur YAZICIOĞLU
Kaz Dağları’ndaki termik santralin iptal edilmesi, çevre hareketinin büyük bir başarısıdır. Ancak Gezi Direnişi katılımcılarının bu konu hakkındaki suskunluğu, gündemin AKP güdümünden çıkmadığının göstergesi.
9 Ağustos
“Ara” Gazı ve Bilişsel Kapitalizm – Olcay ÇELİK
Gezi’nin bize öğrettiği şeylerden biri de dünya vatandaşlığı pratiğinin “mümkün” olabileceğiydi. Bu imkân arada kalmayı değil, tam tersi; “ara”, “baş”, vb. her türlü hiyerarşik yapıyı reddedebilen bir imkân.
Gülmek Hepimize Yakışıncaya Dek – Berfin AZDAL
Bir halkın beraberce gülmeyi denediği Gezi’de, Haziran direnişinin ateşiyle gülümserken, omuz omuza gülebilmek için alanlarda direnirken polislerin katlettiği Ethem’in, Mehmet’in, Ali İsmail’in, Abdullah’ın hesabını sormadan gülmeyeceğiz!
8 Ağustos
parklarda ve forumlarda sağlık hizmetleri – mustafa sütlaş
parklarda süren forumlara sağlıkçılar sürekli ve daha yoğun katılmalı, hem bağımsız ve gönüllü hizmet sunmalı, hem de sağlık alanındaki gerçekleri tüm toplumla paylaşmalıdır.
Diren Medya – Ergin CİNMEN
Sözüm hepimizedir. Gezi direnişi henüz tazeyken, karar verildiğinde içi doldurulacak olan “diren medya” kampanyasının zamanıdır. Bugün medya emekçilerine sahip çıkmazsak yarın çok geç olacak…
7 Ağustos
Sosyal Psikolojinin Gezi Merceğinden Eleştirisi – Ulaş Başar GEZGİN
Sonuç olarak, sosyal psikolojinin ve genel olarak psikolojinin, kendine şunları sorması gerekiyor: Kavramsal ve kuramsal araçlarımız ne? Bunların hangileri, ezenlere; hangileri, ezilenlere hizmet ediyor?
3 Ağustos
Gezi Direnişinde “Talebe” Olmak, Güven Gürkan ÖZTAN
Gece yarısına doğru artık gazdan perişan olduğum bir an yine öğrencilerim koştu yardıma; bir ara sokak başında yerde otururken buldular beni... Talcid’li solüsyon ve suyum tükenmişti.
Bir Gözaltı Macerası: Bu Güneşli Günde De - Deniz GÜNDOĞMUŞ
İstiklal'de, Abbasağa'da, Üsküdar İskele'de, Maçka Parkı'nda kurulan "yeryüzü sofrası"nda bölüştüm ekmeğimi. Oruç tutmuyorum; ama sevgiye inanıyorum, aşka ve yeryüzünün birleştirici güzelliğine.
Elbet Bir Bildiği Var Bu Çocukların - İrem DÖNMEZ
Sokaklara döküldük. Yumruğumuzu havadayken, sesimizi başkalarının sesiyle çoğaltırken daha çok sevdik. Şaşırdık, kızdık, bağırdık, yaralandık, öldürüldük. Yine de çoğalttık umudumuzu.
Çiğdem Çitleyelim mi Heval?, Özlem AKCAN
Ülkenin doğusu da, batısı da direniyor. “Yaşasın halkların kardeşliği” sesleri yankılanıyor. Barışı iktidardan beklemek hataydı, süreci halklar devralıyor.
1 Ağustos
Gezi, Temsiliyet, Ütopya - Zeynel GÜL
Parklarda deneyimlenen doğrudan demokrasi mücadelesi, direnişçilerin Gezi Parkı'na ulaşmak için her bir barikatı daha öne taşıması gibi, temsil edilen ve temsil eden arasındaki mesafenin minimuma indirme deneyidir.
Eloğlu Duyar!, Şanar YURDATAPAN
Ömrüm bu komplo zırvalıklarını dinleyerek geçti. Ama zırvalık bu, imalat maliyeti sıfır, üret üretebildiğin kadar.
31 Temmuz
Mi Minör mü? - Tülay BİNGÖL
Diyelim ki bir tiyatro oyunu mevcut sistemi, hükümeti, dünya düzenini eleştiriyor, değiştirmek için de fikirler üretmeye çalışıyor. Böyle olması o tiyatro oyununu, yazarını, oyuncularını “suçlu” addetmek için bir gerekçe olabilir mi?
30 Temmuz
Gezi Parkı Ne Kadar da Küçükmüş! - Ahmet SAYMADİ
Gezi Parkı Şirin babası olmayan bir Şirinler Köyü gibiydi. Reviri, kantini, örgütleri, sendikaları, meslek odaları, farklı cinsel kimliklere ve yönelimlere sahip insanlarıyla, genci ve yaşlısıyla hatta delileriyle kurulan başka bir yerdi.
29 Temmuz
İktidar ve Darbecilik Demagojisi - Hüseyin ŞENGÜL
Muhalefeti yargıyla, polis zoruyla, tehditle, şantajla, iftirayla bastırmaya çalışan iktidar, bir de onu itibarsızlaştırmak için darbecilikle ve dış mihrakların aracısı olmakla itham ediyor.
Gazeteciliğe Özgürlük mü? - Fikret İLKİZ
Gezi Parkı gösterileri sırasında yapılan yayıncılık, medyanın gerçek yüzünü bir turnusol kâğıdı gibi ortaya çıkardı. Medya sustukça, halk reddetti. Başbakan, konuştukça halk isyan etti.
27 Temmuz
Osmanlı ve Paris Komünü: Cüce Canavar ve Çapulcular - Ulaş Başar GEZGİN
Hedef, tarihin tozlu raflarında kalan bir olay olmaksa; bu kadarı, yeterli. Yok eğer hedef, geçmişe değil geleceğe mal olmaksa, daha çok emek vermek gerekiyor.
24 Temmuz
Politik olmak, Apolitik olmak ve Gezi Olayları - T. Deniz ERKMEN
Parkları yok etmek, yollara konulan masaları yoketmek, bir saatten sonra arkadaşlar ile beraber toplanıp bir yerlerde bir şey içmeyi yok etmek, politik olanı da tehdit etmektir.
Gezi-ci Bir Eğitim? - Mehmet Barış ALBAYRAK
Gezi sürecinde, ortaya çıkan sloganlar, aforizmalar, duvar yazıları ve resimlerle, müzik ve videolarla, yaratıcı eylemlerle, başta eğitim sistemiyle olmak üzere çoraklaştırılmaya çalışılan hayal gücü isyan etti.
23 Temmuz
Gezi Nereye? Türkiye Nereye? - Şadi İDEM
Park forumları, yerleşik siyaset anlayışına alternatif bir siyasetin öğrenildiği agoralara dönüşme potansiyelini taşıyor.
22 Temmuz
Taksim Gezi Parkı Planı İptali - Fikret İLKİZ
İmar planları yörenin bugünkü durumunun, olanaklarının ve ilerdeki gelişmesinin gerçeğe en yakın şekilde saptanabilmesi için yapılacak araştırma ve anket çalışmaları sonucu elde edilecek bilgiler ışığında hazırlanmalıdır.
Gezi Direnişi Akademi'de Nereye Düşer? - Güven Gürkan ÖZTAN
Gezi Direnişi akademia için bir turnusol kâğıdı işlevi gördü. AKP hükümetinin biçimlemek için büyük çaba sarf ettiği üniversitelerde iktidarın akademisyenleri ve özgür akademisyenler birbirinden net bir şekilde ayrıldı.
20 Temmuz
AVM’lerle Değil Ağaçlarla Yerelleşmek? - Derya NİZAM
Kapitalizm ağacın gölgesini satmaya çalışmadan önce onun metabolizmasını ya kısa sürede daha çok meyve vermesi için ya da meyve vermeyip estetik görünmesi için dönüştürmeye çalışır.
Medya Devrimi Gerçekleşti - Onur YAZICIOĞLU
Medya istifaları üzerine bol bol konuşulurken, kurulması gereken yeni yapı hakkında, haber televizyonculuğunu yeni bırakmış biri olarak söyleyecek sözlerim var.
Direnişten Ölümlere Kolektif Hafıza - Roza KAMİLOĞLU
Hafıza için önemli olan berhava edemeyeceğimiz zamanlarda yüreğimizin balmumunu fotoğraflarımızı, klavyemizi, kalemimizi tutacak kadar sağlamlaştırabilmekte.
19 Temmuz
Hatay'da Cenaze Gölgesinde Festival - Ahmet SAYMADİ
Antakya, Gezi Direnişi’nde en çok bedel ödeyen şehir. İki evladını toprağa vermiş olmanın verdiği acı ve öfke kentin her yerinde hissediliyor. Antakya’da bu hissiyatın uzun süre etkisini koruyacağı açık.
Direnişin Anneleri Ethem’in Vurulduğu Yere Çağırıyor - Sibel GÜNEŞ
“Kızılay’a annelerinizi alın, hepiniz gelin. 20 Temmuz Cumartesi saat 17.30’da Ethem’imin vurulduğu yerdeyiz.”
18 Temmuz
Vurdular, Öldün Çocuk - Burcu KARAKAŞ
Ancak, gecenin kör karanlığında, gündüzün kirli sarı aydınlığında pusu kurarak öldürmeyi iyi bilenlere inat, bu topraklarda ve bütün kara parçalarında, umut da hiç yitirilmedi.
17 Temmuz
En Kapsamlı Suç Örgütü... - Füsun ÖZBİLGEN
Bu göz göre, devlet eliyle, politikacı emriyle, bürokrat oyunuyla, sokak ortasında işlenen cinayetler böyle sürüp gitmeyecek, bu işin bir sonu olacak. Mutlaka olacak. Bunu biliyorum.
Gezi’yi İtibarsızlaştırma - Hüseyin ŞENGÜL
AKP iktidarı derin bir yara aldı! Yarası derin, çünkü kendisiyle demokrasi arasındaki uzaklık, ilk defa bu denli açığa çıktı!
Gezi’den Öğrendiğim Bir Şey - Mehmet Barış ALBAYRAK
İnsanı sevmeyi yeniden öğrendiğim bir yer olarak Gezi, insana olan güvenimi tazeleyerek bende özgürleştirici etki yarattı. Gezi bir ahlaki-etik bir okul oldu, ben de bu okulun üniformasız öğrencisiydim.
AİHM ve Biber Gazı Düzenlemesi -Yahya BERMAN
Biber gazı hem gösteri özgürlüğünü bastırmanın, hem katılanları cezalandırmanın hem de binlerce başkasının katılmasını önlemenin bir yolu olarak kullanılıyor. Çünkü biber gazı, AKP rejiminin insan haklarında markasıdır.
13 Temmuz
Kentsel Dönüşümü Hatırlayarak Gezi’yi Yaygınlaştırmak - Mert ARSLANALP
Kısıtlı imkan ve enerjiyle yürütülen kent hakkı mücadeleleri, Gezi ruhu ve enerjisiyle yeniden canlanabilir, mahalle ölçeğini aşan noktalara varabilir.
11 Temmuz
Anne, Polise Hurma Verdim - Nazlı DOĞUOĞLU
Ne öğrendim polislere hurma verirken? Çoğu bizden nefret etmiyor ama bazıları bizi insan olarak bile görmüyor. Bizden nefret etmeyen polislerin çoğu çok genç ve canı istese de bir hurma almaktan bile korkuyorlar.
Ali’yi Uğurlarken - İrem DÖNMEZ
Ali’yi Eskişehir’den Hatay’a karanfillerle, sloganlarla ve marşlarla uğurladık. Geriye bir annenin feryatları ve Ali’nin fotoğraflarda gülümseyen güzel yüzü kaldı.
10 Temmuz
“Onlar”a Dokunmayın - Filiz KERESTECİOĞLU
Bizler “her şeye rağmen” gülebiliyorken, bugünün gençleri henüz “rağmensiz” gülebiliyorlar. Bizlerden daha yaratıcı ve özgürler, en azından zihinlerinde… Sayın erk sahipleri; bizlere yaşattıklarınızı onlara yaşatmayın!
Belki Bir Gün Oruç Tutmayanlar İçin de Yeryüzü Sofraları Kurulur - Füsun ÇİÇEKOĞLU
Yeryüzü sofrasını görünce, Kamber teyzemin yer sofraları geldi aklıma. Kendilerini tutmadıkları oruçların sahuruna kalkmak zorunda hissetmelerinin farkında değildiysem bunca yıldır, benim de payım vardır bu ayıpta.
8 Temmuz
Yeni Bir Kafa İçin Buradayız, Eskiye Dönmek İçin Değil - Ahmet ERGENÇ
Bir muktedirin gidip, yerini başka bir muktedirin alması özgürlük falan getirmeyecek. İktidarın sembollerini ve reflekslerini kullanmayınız. Tektipleştirici dayatmalardan uzak durunuz. Başka türlü bir şey istediğimiz.
Palalılar ve Z (Ölümsüz) - Füsun ÇİÇEKOĞLU
Polis korumasındaki sivil milisler, eli palalı asabi vatandaşlar, sopalılar yeniden tedavüle sokulmuşken, Costa Gavras’ın Z (Ölümsüz) filmini şimdi tekrar izleme zamanıdır...
Biber Gazı Araştırmasına Mahkeme Engeli - Yahya BERMAN
ABD polisine yönelik 18 yıl önce yapılan eleştiriler ve bilimsel kanıtları konusunda Türkiye polisi ve yargısının bir hassasiyeti olmasa gerek.
7 Temmuz
Biz Korkak Çocuklar Nasıl Oldu da Sokağa Döküldük? - Nazlı DOĞUOĞLU
Korkudan ziyade “Yapılacak bir şey yok” umutsuzluğunu o kadar içselleştiriyor ki bazı insanlar, ordunun onlara yaşattıklarını, kendi hafızalarını bir kenara bırakıp, resmi söylemi kabulleniyorlar.
6 Temmuz
Gezi Direnişine Süreklilik Kazandırmanın İmkanları Üzerine - Mehmet ERTAN
Gezi muhalefetinin devamlılığı, etkisini ülke gündemine taşıyarak, ülkenin her yerinde ve hayatın her alanında dile getirilen talepleri ve eleştirileri somut politikalar ekseninde örgütleyerek sağlanabilir.
İzmir'de Nasıl Bir Politik Söylem Üretmeli? - Berkant ÇAĞLAR
İzmir'deki direniş sürecini ulusalcı bir kimlikten kurtarıp daha özgürleştirici toplumsal bir yöne doğru kaydırmak gerekiyor.
sivil yapıların gücü özgürlüğünde - mustafa sütlaş
“devlete karşı isyan geleneğinden ve kendi başının çaresine bakabilme pratiğinden haberdar olanları burada ortaya çıkan hiçbir şey şaşırtmayacaktır.”
Bundan Sonra Ne Yapılmalı, Ne Yapılmamalı? - Murat ONUR
Direnişin nedeni ve hükümetin mantık sınırını zorlayan açıklamaları manşetlerden düşmüyor. Ancak artık bu konuları bırakıp kazanılan momentumun kaybedilmemesi için ‘ne yapılmalı ve ne yapılmamalı’yı tartışmak gerekiyor.
“Cinsellik, Şiddet ve Hukuk” Üzerine - Gül ÇORBACIOĞLU
Kadın erkekler tarafından öldürülüyor, taciz ediliyor, tecavüze uğruyor. Çözüm sadece cinayetleri, tacizleri ve tecavüzleri engellemekten değil, erkeklerin neden bunu yaptıklarını ve toplumun bunu kabullendiğini anlayabilmekten de geçiyor.
5 Temmuz
Nice 27 Mayıslara! - Altuğ YALÇINTAŞ
27 Mayıs’ı bayram olarak kutlamak için artık gerçekçi bir sebebimiz var!
Var Olmayan Varlığım ve Mezuniyet Töreni - Fidan Berfe MİRHANOĞLU
Mezuniyet törenlerinde ismi okunan ama "Buradayım" diyemeyen ve ona ayrılan koltuğu boş kalan öğrencilerin az olmaması bu ülkenin daha birçok değişime ve dönüşüme ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor.
Bir AKP Tahlili: Devlet - İktidar - Taban - Hüseyin ŞENGÜL
Gezi eylemleri için “Akıllı dursaydın da gaz yemesiydin” diyor Erdoğan. O zaman sorarlar kendisine: “Akıllı dursaydın da hapishaneye girmeseydin”. Böyle bir bakışın özü şudur: Benim iktidarıma muhalefet olunmamalı. Kirlenmek budur işte!
4 Temmuz
Kanlı Pazar, Madımak, Gezi'ye Uzanan Yayın Çizgisi - Mustafa EREN
Gezi Direnişi'nde “araba yaktılar”, “milyonlarca lira zarar”, “provokatörler”, “yabancı ajanlar”, “hesap sorulsun” diye haber yapanlar 37 insanın öldürüldüğü olaylarda tutuklananları “mazlum” ilan etmekten geri kalmadı.
Gezi Direnişi'nde Tutuklanan Arkadaşlarım İçin - Duygu ZENGİN
90 Kuşağı'nın belki pek bir derdi yoktu size göre. Ama artık ''hobi'' olarak edindiğimiz bir derdimiz var! Devrim umuduyla sevişenlerin çocukları olduğumuzu hatırlattınız.
Gezi Direnişi ve Mısır Devrimi’nin Çalınması - Ulaş Başar GEZGİN
Aralarında bir çok fark olmasına karşın Taksim de Tahrir de gösterdi ki demokrasi, aslen sandıktan değil; gündelik yaşamın katılımcı bir nitelik kazanmasından geçiyor.
3 Temmuz
Gezi'nin Hatırlattığı Hak: Barışçıl Toplantı - Kerem ALTIPARMAK
Gezi sonrasında yapılması gereken, yeni sosyal medya yasaları çıkarak ifade özgürlüğünü daha da boğmak değil, çoğulcu bir demokrasinin doğal gereği olan toplantı ve gösteri hakkını yeniden tanımak ve genişletmektir.
Post-Modern Gulyabani: Faiz Lobisi - Bilge TERZİOĞLU
Derin tarihimizde öyle öcüler var ki bunlar TV ve sinemada yer bulsa kimse vampirlere dönüp bakmaz. Mesela, bir ‘gulyabani’ vardı, neden unutuldu?
2 Temmuz
Gezi’de Tarz-ı Siyaset - Ulaş Başar GEZGİN
Resmi ağızlar, ülke çapında, Bingöl ve Bayburt dışındaki tüm illerde, 2.5 milyon kişinin protestolara katıldığını söylüyor. Oysa direnişçiler, sayıca bunun çok üstünde olduklarını tahmin ediyor.
Tarihe Tanıklık Etmek, Gençlerden Öğrenmek - Gürsel GÖNCÜ
"Hadiseleri yorumlamaya çalışanlar, gençlerin 'ortaya karışık' talepleri ve sokak manzumesi karşısında, son kullanma tarihi geçmiş̧ kaldı. 'Büyük Oyun'da, son sıraya ulaşan piyonun vezire terfi edebileceğini göremedi."
Babalar Babalıktan Sessizce Çekilmesini Bilmelidir Abiler - Sevda KÖKSOY KÜEY
Sonra birileri, bizim babalarımızın bize yaptığını yapmaya kalktı çocuklarımıza. Oysa çocuklarımızı bizim gibi yetiştirmemiştik: Büyüklerin her dediğine boyun eğmemek, önce bir düşünmek gerekiyordu.
Ayaklar da Baş Olur - Nazlı DOĞUOĞLU
Artık ülkenin eski eliti “Ayak” oldu, “Çapulcu” oldu. 11 yıllık bir süreçte AKP, elitin baskısına karşı olmak konumundan elit olma konumuna geldi. İşte bu yüzden “Ayaklar ne zaman baş oldu” ifadesi politik olarak çok yüklü bir ifade.
İstanbul İçin Halkın Adayı: "İşbilirliğe" Karşı Yerelde Örgütlenmek - K. Mehmet KENTEL
Gezi direnişi sonrası yereldeki mücadele pratiğinin ve örgütlenme biçimlerinin 2014 seçimlerine taşınmasının zaruri olduğu kanaatindeyim.
Sırrı Süreyya Önder Belediye Başkan Adayı Olursa - Elvan SALMAN
Sosyal medyada dolaşan bir görsel ile Sırrı Süreyya Önder’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olması fikri doğdu. Ben bu fikri heyecan verici buluyorum. Ancak yanıt bulunması gereken sorular var.
1 Temmuz
Gezi Parkı’nın Ötesine Geçmek - Osman ELBEK
Bilelim ki; ancak biz inanırsak ya da inanmış gibi görünürsek tüm bu yalanlar var olur ve gerçeklerin üstü yalanla örtülür. Ve hiç unutmayalım ki; sistem her zaman kendisinin devamı için yalan söyleyenleri, yalana inanları ve riyakârları ödüllendirir.
Yerel Seçimlerde Ortak Aday – Ahmet Saymadi
Seçimlere araştırma şirketlerinden sağladığı tartışma birikiminden uzak bilgilerle giren AKP karşısında Gezi Direnişi gibi büyük bir hareketin ardından forumlarda ortaya çıkan birikimle girmek, büyük bir avantaj sağlayacaktır.
29 Haziran
Durursam Polisin Müdahale Edeceğine İnandım. Çaldım, Çaldım... – Nazlı GÜRKAŞ
“Yağmur başladığında ben akıl edemeden, insanlar bir araya gelip piyanomu kaldırdı, gece boyunca meydanın çeşitli yerlerine taşındı. Tek gördüğüm kalabalıkların üzerinde adeta uçarak giden bir piyanoydu.”
Küçük Çapulculara Öyküler... – Gülçin KOCABUĞA
Valiliklerden gelen talimatlar sonucu, bazı şehir parklarına kurulan bilim atölyelerinde çeşitli deney ve gözlemler eşliğinde çocuklara maddenin katı sıvı ve gaz halleri uygulamalı olarak anlatıldı.
Bir İtaatsizlik Nedeni Olarak Kamu Vicdanı – Aybike ALKAN
Sivil itaatsizlik eylemlerinin başarıya ulaşması, demokrasinin düzenli bir şekilde işlediği, eylemcilerin hukuk düzeninin genel meşruiyetini kabul ettiği toplumlarda ifa edilebilmesini gerektiriyor.
Gezi’den Golacetu’ya Uzanan Direnme Hattı – Ferhat TUNÇ
Gezi Parkı Direnişi, her gün geliştirilen eylemlerle Dersim'de güçlü bir karşılık buldu. Türkiye’nin duyarlı halkları doğasını tehdit eden HES ve baraj projeleri konusunda Dersim'i bu zor zamanlarda yalnız bırakmayacaktır.
Direniş Günlerinde "Sağlık" – Seray ÖNEY DOĞANYİĞİT
Gezi Direnişi'ndeki gönüllü mobil doktorlar insanlığın bir başarı hikâyesidir.
Komplo/Komple Teorileri Çerçevesinde Gezi Parkı Hadiseleri – Murat GÜLTEKİN
600 yıl öncesine dayanan büyük bir “Komplo” ile karşı karşıyayız…Komplonun arkasındaki örgüt “31 Mayıs Hareketi”, lideri de “Manisa Tarzanı”dır…
Gezi Direnişi Sürdüğü Esnada Torba Yasa – Osman ÖZARSLAN
AKP elitinin dumanlı havaları sevdiği düşünülürse bağışlandığı farz edilen organların, gemi hastanelerde yarı-legal bir şekilde, global tıp turizminin tasarrufuna sunulacağını varsaymak komplo teorisi olmasa gerek.
Kalp Kırılmadan Kale Yapılmaz! – Ömer FARUK
On yıldır bu toprakları AVM’lerle, gökdelenlerle, devasa camilerle, köprülerle, kışlalarla “imar” ediyorlar. Ve itiraz edenlere bağırarak hakaret ediyorlar: Çapulcular!
“trencilik oyunu...” – Mustafa SÜTLAŞ
“kitap” sandığının içinden daha küçük bir sandık çıktı ve onu da üçünün önüne ve ortasına koydular. üzerinde ‘sebil’ yazıyordu. onu diğerlerinin önüne koyan kişi, bana döndü, ‘bizim için değil, biz parasız yaşıyoruz...’
Çarşı’nın Tepkisi Sosyolojiktir – Bener DEMİRTOP
Çarşı’nın koyduğu tepki sosyolojiktir. Semtine, insanlarına, sahip çıkma mücadelesidir. Çarşı’nın, Pluton’un artık gezegen olmadığı açıklanınca koyduğu tepkiyi hatırlayın: Hepimiz Plutonuz!
27 Haziran
“Kardeş” Değiliz, “Düşman” Olmayalım – Sultan KOMUT
Bu halk meydanlara başbakanın çağrısıyla geldi. Yıllarca yürüttüğü politikalar bir yana eylemlerin ilk gününden şu satırları yazdığım saate kadar tutunduğu tavırdır insanları sokaklara çıkaran.
Gezi’nin Psikolojisini Anlamak: İçeriden ve Dışarıdan Bakışlar – Ulaş Başar GEZGİN
Gezi, solda duran psikologların bir bölümünü de gafil avladı. Katılımcı gözlem gibi içerden yöntemlere uzak duranlar, ya içinde yer almadıkları bir direniş için hariçten gazel okudular ya bol istatistikli ama az gerçeklikli çalışmalara yöneldiler.
hekim bilgisini kullanmak için hükümetten izin istemez! – Mustafa SÜTLAŞ
“ruhsatsız olarak sağlık hizmeti sunan veya yetkisiz kişilerce sağlık hizmeti verdirenler, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüzbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Gezi: İyiler ve Kötüler – Fırat ERYILMAZ
Devlet, alanlarda elinde sarı-kırmızı-yeşil bayrağıyla ya da kızıl bayrağıyla çatışan gençleri memleketin batısında çok fazla mesai üretmeden manipüle edilebildi. Taa ki Gezi Direnişi'ne kadar...
26 Haziran
Bir Beden Siyaseti Olarak Gezi – Zeynep GAMBETTİ
31 Mayıs’tan beri tivitler ve duvar yazılarında ifade bulan farklı öfke ve hayaller, bedenlerin fiziksel varlığıyla, görünürlüğüyle, direnciyle somut gerçeklik kazanabiliyor. Bir tarih yazılıyorsa eğer, bu tarihi yazan özne bedendir.
Gaz Bulutunun Arasında Kaybolan Hukuk – Candan YASAN
Gezi protesto gösterileri ve eylemler süresince kolluk kuvvetlerinin müdahalesi uluslararası standartlara ve hukuka aykırıdır.
“Ama Bu Gençler de İçlerinden Bir Deniz Gezmiş Çıkarmalılar!” – Ulaş Başar GEZGİN
Projenin olumsuz sonuçlanma olasılığı hâlâ var. Olsun. Gezi Direnişi, tatil, sekterlik ve yorgunluk nedeniyle sönümlenebilir; ama bu direnişin mahalle mektebinden diploma almış çocukların ve gençlerin, Gezi ruhunu daha ileriye taşıyacağına kuşku yok.
Park Forumlarından Kentsel Hayatın İçine – Ali BEKTAŞ-Cevat ERTEKİN
Gezi'de iki gün düzenlenen forumlara hem de şu anda parklarda yapılan forumlara olan ilgi bu tür merkeziyetçilikten uzak ve yaygınlaştırılmış açık kürsülere ne kadar ihtiyacımız olduğunu net bir biçimde gösterdi.
25 Haziran
TOMA Geldi, Hadi Barışın! – Ulaş Başar GEZGİN
Gezi Hareketi’nde, ortak bölenlerin geriye atılıp ortak çarpanların öne çıktığı en geniş hattın çizilmesi gerekiyor.
Türkiye - Brezilya Direnişi Neden Benzeşiyor? – Tevfik Murat YILDIRIM
Brezilya’daki şeffaflık sorunu ile Türkiye’deki temsil sorunu ve kitlelerin buna tepkisi, bu iki ülkedeki demokratikleşme sürecinin ve istikrar dönemlerinin her an sekteye uğrayabileceğinin göstergesi.
Stockholm’de, Priştine’de ve Brüksel’de Gezi-nmek... – Evren GÖNÜL
Taksim’den Tahrir’e giden yol kimileri için oldukça uzun olabilirdi ama % 10 barajının hükmüne sabitlenmiş bir sandık demokrasisi bu coğrafyada da pekala diktatoryal devlet reflekslerine kapıyı aralık bırakıyordu.
Gezi Parkı Neden Ağaçlandırılıyor? – Siren ERENSÜ
Gezi Parkı’nın ağaçlandırılması komedisi iktidarın ekoloji mücadelelere karşı uyguladığı ilk ‘yeşile boyama’ taktiği değil. Benzer ‘yeşillendirme’ taktiklerine yerel ekoloji mücadelelerine karşı sıklıkla başvuruluyor.
Gezi, Topuklu Ayakkabı, Mavi Tulum – Utku BALABAN
Beyaz yakalıların ‘yaşam tarzına müdahalelere’ ilişkin gösterdiği direnişi şımarık ve tüketimci bir küçük burjuva tepkisi olarak okumak yanlış olabilir ve daha da kötüsü siyasal iktidarın değirmenine su taşıma sonucunu doğurur.
Direnmenin Sosyolojisi: Taksim Komünü – Can SEMERCİOĞLU
Taksim Komünü, hiyerarşinin gerçekten olmadığı, ortak bir talep için farklı katman ve sınıfların bir araya geldiği ve kendiliğinden bir iç düzen ve işleyişe sahip olan bir doğrudan demokrasi anlayışının hâkim olduğu bir yapı oldu.
Artı Değer Olarak Gezi – Zeynep GAMBETTİ
Gezi salt sembolik bir artı değer üretmedi. Parkı polis işgal edene dek orada yaşayan, oraya her gün giden, günlük hayatın kotarılmasında aktif veya ikincil roller üstlenen herkesin bildiği bir müştereklik de üretti.
Gezi’de Kürt Olmak – Mine ŞİRİN
Kürt gençleri Gezi’de çapulcuydular, marjinaldiler, direnişçiydiler özetle vardılar ama neredeler sorusu da hep sorulup durdu. Barikatlarda olan hiç kimse burada Kürt yoktu diyebilecek durumda değil
24 Haziran
Memet Ali Alabora’yı İhbar Ediyorum! – Sami EVREN
Memet Ali Alabora’yı haksızlıklara karşı çıkmak, anti-faşist olmak, savaşta gençlerin ölmelerine engel olmak ve en önemlisi insan olmak ve son olarak da ağaçların kesilmesine karşı çıkmak gibi ağır suçları işlediği için ihbar ediyorum.
Stratejik Sefalet: İktidarın Penceresinden Direniş – Güven Gürkan ÖZTAN
Gezi Direnişi gibi Türkiye’nin siyasal ve toplumsal tarihinde bir dönüm noktası olacak bir tecrübe üzerine iktidara yakın düşünce kuruluşlarının dezenformasyon yapmaması beklenemezdi. İlk ataklardan biri Stratejik Düşünce Enstitüsü’nden geldi.
Yapısızlığın Tiranlığı: Halk Meclisleri ve Varoş – Utku BALABAN
Türkiye’de devam eden sürece ilişkin an itibariyle en çarpıcı gelişme göstericilerin tek bir semt yerine farklı semtlerde Halk Meclisleri/Forumlar kurmaya başlamış olmaları.
Kriz Zamanı Gazeteciler Korunmalıdır – Fikret İLKİZ
Kriz durumlarında gazetecilerin çalışmalarına yapılan her türlü müdahale “istisna” olmalıdır. Asıl olan kural uluslararası insan hakları belgelerinde yer alan koşullara uygun olarak gazetecilerin görev yapmaları sağlanmalıdır.
Karanfiller de Gözaltına Alınır – Burcu KARAKAŞ
Her cumartesi o meydanda yüreklerle beraber, karanfiller de kanıyor. Ve karanfil deyip geçmeyin. Neticede, gaz bombası ve tazyikli su ile sulandıklarına, ve hatta gözaltına alındıklarına göre, karanfil de bu ülkede bir direniş biçimidir.
Kürtler İçeri Talepleri Dışarı – Ahmet SAYMADİ
Gezi Parkı birbirine mesafesi olan ya da önyargısı olan siyasal ve toplumsal hareketleri bir araya getirdi. Direniş taleplerin birbirlerine engel olmadığını hatta ortak mücadele etmenin imkanlarının olduğunu gösterdi.
Hiç Kimsenin Çağrısıdır... – Elvan SALMAN
O meydanlarda durmak bizim en meşru hakkımız, halkı kendi meydanlarından kaçıranları, sokaklara korku salanları o meydanlarda canımızı vererek alt edemeyiz.
Anne Hadi Gezi’ye Gel – Oğuz ALYANAK-Funda ÖZTEK
Gezi’de beklenenin aksine annelerin de çocuklarının yanında protestoya katılması annelerin kocalarından, çocukların da annelerinden bağımsız alanlarının olamayacağı fikrini kırmış oldu.
23 Haziran
Camia Cemaate Karşı: Halk Meclisleri Neyi Hedeflemeli? – Utku BALABAN
Devam eden gösteriler ve kurulan meclisler nasıl neticelenirse neticelensin, cemaatin cemiyet üzerindeki tahakkümünde ciddi bir kırılma gerçekleşti ve camia bir siyasi mecra ve fail olarak siyasal yaşama girdi.
“Kahrolsun Bağzı Şeyler”: Alacakaranlık Kuşağının İmkânları – Meltem AHISKA
Bugünün eskileri, devletin şiddet repertuarını iyi tanıyorlar. Devletin hangi katliamları yapıp hangi “yaraları kaşıyacağını”, hangi provokasyonla “toplumun fay hatlarını” harekete geçireceğini, cinayetler işleyip nasıl faili meçhul kılacağını çok iyi biliyorlar.
Gezi Parkı Direnişi’nin Depolitik Gençlik - Popüler Kültür - Mizah Hattı – Gökçe BAYDAR
"Ne kadar da komikler, ah zeki parlak gençlik" gibi coşkuyla karşılanan gençler olarak biz bu kadar komik olduğumuzun, komik olmak zorunda olduğumuzun farkındaydık.
22 Haziran
Günlerdir Gezi Parkı – Hasan PEHLİVAN
Atatürk, Öcalan, Lenin, Deniz Gezmiş gibi isimlerin posterlerin aynı alanda ve bir arada olduğu, tek tipleştirmeye ve tekellere karşı toplumun her kesiminin temsil eden o AKM mozaiğinden neden bu kadar rahatsız olduk?
Erdoğan’ın Yenemedikleri – Zeynep Gül
Hanna Arendt’in hatırlattığı üzere “Otoritenin en büyük düşmanı itaatsizliktir. Onu sarsmanın en kesin yolu da şüphesiz kahkahadır.”
Örgütlü Muhalefet vs Örgütsüz Direniş – Yavuz YILDIRIM
Yeni dönemde, yıkılmaz çelik bir iradeyle birleşmiş bir bütünün hareketi değil, her yerden yeniden çıkan kontrol edilemez taban eylemlerinin gücünü göreceğiz.
Erdoğan “Camide İçtiler” Demekten Neden Vazgeçemez? – Timur F. OĞUZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şimdiye kadar hiç olmadığı kadar samimidir. Geçen hafta söylediği "bu Tayyip Erdoğan değişmez" sözü hakiki benliğinin bir manifestosudur.
Sen Bi’ Dur Hele! – Şadiye DÖNÜMCÜ
Evet, evet hele bir dur! Derince soluklan! Önce kendini dinle; alçak sesle. Duy kendinin sesini! Ardından hayatın müziğini daha iyi duymak çaba harca!
her ‘devrim’in bir şarkısı vardır… - Mustafa SÜTLAŞ
merak ediyorum çocukların gözyaşlarının nedenini / ve neden öldüğünü ölen askerin / merak ediyorum bu nefret gerçekten sona erecek mi / merak ediyorum arkadaşımın korkusunun nedenini / merak ediyorum, merak ediyorum neden senin merak etmediğini
Bir Park Hikayesi ve Memleketin Hali – Gönül İLHAN
Sonra bir gece, Taksim meydanında elleri cebinde bir adam görülür. Duran adamlar ve duran kadınlar çoğalır şehirlerin meydanlarında. Umuda yolculuk baki kalır.
Evet, 140 Karakterciler Hareketi Marjinaldir – Şadi İDEM
140 Karaktercilerin yarattığı yeni siyaset yapma tarzının ve direniş biçimlerinin, iktidarıyla muhalefetiyle siyaset erbabını karanlıkta TOMA görmüş tavşan misali dumura uğratmış olduğu kim inkâr edebilir.
Duran İnsanlar ve Sessiz Mevcudiyet – Gülru GÖKER
“Durmak”, umarım demokratik diyaloglarda konuşmak kadar dinlemenin, söylediklerine dikkat etmenin ve kimi zaman susmanın ve yeri geldiğinde özür dilemenin önemini hatırlatır.
Sayın Başbakan, Bunu Siz Yaptınız – A. Adnan AKÇAY
Picasso, Paris’teki atölyesini basan Nazi subaylarının İspanya iç savaşını anlatan dev Guernica tablosunu işaret ederek “Bunu siz mi yaptınız?” sorusuna karşılık şu cevabı verir: “Hayır, bunu siz yaptınız!”
Kadıköy Forumu Notları: Kimliğini Kaybedip, Bulmak – Ulaş Başar GEZGİN
Taksim’e gitmek üzere, saat 17:00’de, boğa heykelinde toplanılması kararı alındı. AKP’liler Kazlıçeşme’ye ücretsiz götürüldüğü için, Taksim’e giderken turnikelerden topluca atlanması da konuşuldu. Boykot da onaylandı.
21 Haziran
Gezi’deydik, Bizi Tanıyorsunuz... – Nehir BANAZ
Gezi Parkı Direnişi “Boşver memleketi, hayatını kurtar” öğüdüyle yetişmiş bir gençliğin “memleket kurtulmadan birey kurtulamaz” diyerek verdiği cevaptır.
Vicdan... – Buse KAYNARKAYA
Biz halkız. Biz her yerdeniz. Biz bu toprakların bir araya getirdiği onurlu insanlarız. Bizim örgütlenmeye ihtiyacımız yok. Bizim örgütümüz özgürlük mücadelemizdir.
20 Haziran
Direnişin Psikolojisi: Kibir Sendromu Tezi Neleri Örtüyor? – Ulaş Başar GEZGİN
AKP’nin ve İslami neo-liberalizmin saldırganlığı ‘tek adam’a indirgeniyor. Üstelik bu “tarihi büyük adamlar yapar” biçimindeki Amerikancı tarih anlayışına karşılık geliyor. Oysa tarihi büyük adamlar değil sınıflar ve kitleler yapar.
Diren Gezi – Cana BOSTAN
Türkiye’de ilan edilmemiş bir olağanüstü hal yaşanıyor. Gözaltılar, ev baskınları, operasyonlar yapıyorlar; gazla, polis kurşunuyla yaralananları ve onları tedavi eden doktorları fişliyorlar; gözaltında tecavüzle tehdit edilen kadınlar, gaz bombasıyla gözlerini kaybedenler var.
mesleğinin gereğini yapan sağlıkçılar gözaltına alınamaz... – Mustafa SÜTLAŞ
gezi direnişi sırasında gönüllü olarak mesleki görevini yapan hekimler ve sağlıkçılar polis tarafından gözaltına alındılar...
Direnişimiz Karadır Abiler – Alper KIRKLAR
"Tragedyalarda babaların günahları çocuklarına miras kalır." Pasolini’nin sözünü doğru olarak kabul edersek, cevaben şöyle bir şey söyleyebiliriz. Gezi Parkı reddi miras ilan etti!
Gündoğdu Kronolojisi – Orhan BİLİKVAR
Kronoloji, Gündoğdu çevresinde gelişen olaylara ilişkin gözlem ve yorumlarıma dayanmaktadır. Olayları bir değişim süreci içinde aktarmaya çalışacağım.
Firmalar Maliyetlerine Tayyip Erdoğan Kalemi Eklesin – Bülent DANIŞOĞLU
Başka ülkelerde de otorite yoluyla istikrarın sağlandığı örnekler görülmüştür. Bunların en ünlülerinden biri Pinochet dönemi Şili’sidir.
Gezi, Kürtler ve Bizim Çocuklar – Burcu KARAKAŞ
Demokratik Çözüm Çadırı'na yürümek isteyenlere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etmişti. Siz görmediniz, o yürüyüşe katılanlar arasında çocuklar da vardı. Görmediniz çünkü siz aslında 30 yıldır her gün penguenleri izliyorsunuz.
19 Haziran
Ne Kadar Kötü Kokarsak O Kadar İyi – Işıl KURNAZ
Biz “ne kadar kötü kokarsak o kadar iyi” şiarı ile başladık direnmeye, iktidarın sermayesinin ve piyasasının temiz, ferah, çiçek kokuları değil süründüğümüz, biz koskoca bir şiiri sürünerek çıktık Gezi Parkına.
Gezi Parkı Televizyonlarda Gösterilmeyecek – Cemre BAYTOK
Bu kadar politika yüklü, çıkışı kendinden isyan anlamı taşıyan bu 21 günü kavramak ve televizyonlarda dillendirmek için bir boş mecra gerekti elbette: 90’lar gençliği.
Yenildik mi? – Kerem MORGÜL
Karamsarlığa gerek yok. AKP’nin neoliberal/muhafazakar senteze dayalı hegemonyası hiç bu kadar kırılgan, zayıf ve özgüvensiz olmamıştı. Bu, anlık bir bilek güreşi değil; uzun soluklu, demokratik ve sivil bir mücadele.
Valiliğe Katılıyorum, Halk Asla Unutmaz – Haluk KALAFAT
Ankara Valiliğinin dün yaptığı açıklama gösteriyor ki karşımızda anlattıklarınızı anlama yetisine sahip bir yapı yok. Robotlaşmış; plağı takılmış hep aynı şeyi cızırtılı sesiyle tekrarlayıp duruyor. İllegal, ideolojik, provokasyon…
18 Haziran
Bir İnsan Hakları Hareketi Olarak Gezi Direnişi – Damla ALTUN
İşler bir demokraside Gezi direnişini hak hareketini meşru bir "direnme" hakkının parçası olarak görmek mümkün.
Referandum Gezi Parkı İçin Çözüm mü? – Hüseyin ŞENGÜL
Meselenin halkoyuna götürülmesine itirazımın nedeni, iktidarın kazanma ihtimalinin güçlü olması değil. Artık Gezi Parkı özgürlükler ve haklar talebinin simgesi haline geldi. Haklar ve özgürlükler üzerine halkoylaması yapılamaz.
Biz Senden Razıydık Ethem Can, Hoşçakal – Füsun ÇİÇEKOĞLU
Biz senden razıydık Ethem can… Hoşça kal… Ruhun şad, mekânın aydınlık, toprağın bol olsun…
17 Haziran
Gezi Direnişi’nin Haysiyeti – Fikret İLKİZ
İşte bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Gezi Direnişinin haysiyetini korumak, muhafaza etmek ve onurunu kurtarmaktır.
Erdoğan kimi Sokağa Dökebilir: Bindirilmiş ve Sindirilmiş Kıtalar? – Utku BALABAN
Erdoğdan’ın parti teşkilatının bu ataleti, bize şu soruyu sordurtuyor: Erdoğan’ın bahsettiği sokağa her an dökülmeye hazır bir “halk” var mı? Erdoğan geniş kitleleri sokağa dökme kapasitesine sahip mi?
Provokatif Haberler: “Hedef Miraç Gecesi”, “Camiye Saldırdılar” – Mustafa EREN
Bir insanı, ancak kötü şeyler yaptırabilmek için provoke edersiniz, kışkırtırsınız. Ona yaptırdığınız şey onun hayrına, çıkarına da değildir. Genellikle provoke edenin planları, çıkarlarıdır söz konusu olan.
15 Haziran
Nasıl Marjinalleştim, Neden Çapulcu Oldum? – Mahmut ÇINAR
Başbakanımızın çok doğru bir şekilde tahlil ettiği üzere, adına “halk” denen bir grup çapulcu ve ayyaşla birlikte sokaklardayım, sokaklardaydım daha doğrusu. Şimdi, bu büyük oyunu bozmayı kendime bir görev sayıyor ve itiraf ediyorum.
Gezi Parkı’nı Savunmak, Mustafa Kemal’i ve Menderes’i Savunmaktır – Ulaş Başar GEZGİN
Topçu Kışlası’nı yıktırıp alanı Gezi Parkı’na çeviren, 1938-1949 arasında İstanbul Belediye Başkanı ve İstanbul Valisi olan, 1957-1960 arası Demokrat Partili Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Lütfi Kırdar’dı.
Gezistan'da Bir Çapulcuböceği – Güven Gürkan ÖZTAN
“Astığım astık kestiğim kestik” hükümdar; “Sözümü dinlemeyenlere burada nefes alacak yer yok”u göstermeye başlamış. Bir gün tutmuş şimdi Gezistan olan ülkedeki ağaçları söküp oraya beton yığını yapmaya karar vermiş.
Gezi Parkı ve Ortaklık – Esra YILDIZ
Anti-demokratik uygulamalara karşı bizleri birleştiren “o eli” gördük; Neruda gibi hiç unutmayacağımız ve sıkı sıkı kenetlendiğimiz “o eli”, bu ortaklık ruhunu kaybetmek istemiyoruz.
Gezi Direnişi'nin Son Bir Haftası – Umut VEDAT
Sanırım İstanbul’a geldikten sonraki bir haftayı anlatmak bu duyguyu aktarmak için benim kelimelerim yetmeyecek, size gördüklerimi aktarmanın en doğru yolunun fotoğraflar olacağını düşünüyorum...
Gezi Gazisi Hayat Televizyonu! – Şeyhmus DİKEN
Dolayısıyla muhatabımız olan siyasal yapıya yüzümüzü dönecek ve çatır çatır konuşacak direneceğiz. Geri çekilme sürecinin baltalanmaması için! Yeniden kanın dökülmemesi için!
Eskişehir Direniş Günlüğünü Okumak – ÇiğdemÜNLÜ-İncilay CANGÖZ
"Geleneksel siyasetin içinde, meclisteki hiçbir siyasal parti bu hareketten medet ummamalı kendi hesabına. Çünkü bu hareket belki de en çok medet umanları değiştirecek."
Akıldane Komplo Teorisyenlerinin Körlüğü – Mustafa EREN
Ve “kökü dışarıda” söylemine “teorik” olarak açıklama getirmeye çalışan köşe yazarları.
14 Haziran
Gezi Parkı ve Kuğulu Parkı - Utku BALABAN
İki kenti de gözlemleme fırsatı bulmuş bir kişi olarak şu saptamayı yapabilirim: İstanbul’daki gösteriler ABD’deki İşgal Et! (Occupy!) hareketine benzetilebilir; Ankara ise Tahrir’de olanları anımsatıyor.
“Kökü Dışarıda”nın Yeni Versiyonu “Yabancı Parmağı” - Mustafa EREN
Yeni Şafak ve Akit gazetelerine bakıldığında Gezi Parkı isyanına yönelik söylemlerinin geçmişten de gelen belli kodlar üzerinden ilerlediğini görmek mümkün.
Aşırı Masumiyet... - Füsun ÇİÇEKOĞLU
Günahkârların dilinin dönmediği 12 Eylül'ün hikâyesini de anlatıyor meydanlar şimdi.
Deli Dalgalar’la Dayanışma - Füsun ERDOĞAN
Deli Dalgalar’ın ilk ürünü hapishanelerden aldıkları mektup ve fotoğraflarla hazırladıkları albümdü. Sonra gönderdikleri bazı fotoğraflar üzerinden tutsakların yazdıkları öykülerden seçilmiş bir kitap çıkardılar.
Kasımpaşalı Erdoğan’ı İstiyorum… - Halil SAVDA
Umudu yok etme gayretinde olan Erdoğan mı Kasımpaşalı yoksa bu umudun yanında olan protez bacaklı adam mı Kasımpaşalı? Varın siz yanıt verin.
Direnen Bir Kadının #direnankara Notları - Pınar Melis YELSALI PARMAKSIZ
Ankara’da gece-gündüz meydanları, yolları dolduran binlerce kadın sokakları geri aldı. Birinin gözüne solüsyon sıkması, çöp toplamak, küfür edene etme demek, konuşmak, bağırmak, susmamak, sineye çekmemek ve yürümek, yürümek.
13 Haziran
“Marjinal Gruplar”a Övgü - Nazan ÜSTÜNDAĞ
Marjinal grup denilenlerin hepsi yasaldır. Yasal olmalarına rağmen devlet tarafından sürekli saldırıya uğradıkları ve gazlandıkları için devlet şiddetini iyi tanırlar ve bu şiddete mukavemet etmeyi bilirler.
Bir Direnişçi Olarak Referandum Hakkındaki Görüşlerim - Nehir BANAZ
Taleplerimiz bellidir ve günlerdir usanmadan Taksim Dayanışması tarafından tekrar ediliyor. Artık bizi kurnazlıkla alt etmeye ve karalamaya; bize şiddet uygulamaya son verin.
Gençliğin Dili, Silah Değil Oyuncak - Tezcan DURNA
Bu gençlik muktedir elindeki dil silahını, ele geçirip yapıbozuma uğrattı, evirip çevirdi ve bumerang gibi muktedire geri gönderdi. Ancak gençliğin bu dili kullanmasında bir fark vardı, muktedirin yaptığı gibi silah olarak kullanmadı, oyuncağa dönüştürdü.
Parkımıza Dokunmayın - Feryal SAYGILIGİL
İş makinasının yolunu açmak için Divan Oteli’nin üzerindeki parkı Gezi Parkı’na bağlayan yetmiş yıllık köprünün yıkılması alana yapılacak saldırıların öncüsü oldu.
AKP İktidarı Sosyologları Keşfetti - Kiraz ÖZDOĞAN
Statik” bir sosyolojik anlayışla tespit yapmaya çalıştım. Ama sonra anladım ki burası fotoğrafı çekilemeyecek kadar geniş ve dinamik bir alandı. Burada toplumsal değişmeyi anlamak gerekiyordu.
12 Haziran
"Bu Ayaklar Eve Gitmek İstemiyor Bacım!" - Füsun ÇİÇEKOĞLU
"Ben, ne İstanbul'u gördüm, ne Taksim'i. Ama Taksim kurtulmadan eve girmek bana haram" dedi. Sakarya'nın köşesinde duran çevik kuvvet timi hareketlenince, vedalaştık. Herkes bir yana dağıldı.
Başkanın Adamları, AKP Medyası - Yahya BERMAN
Başbakanın kendi taraftarlarını sokaklara döküp toplumsal harekete iki büyük miting düzenlerken ve AKP entelijensiyası 28 Şubat aynasında kendini yeniden konumlarken, aman dikkat…
Katı Olan Şeyler Buharlaşırken… - Janet BARIŞ
O kadar zor değildi ama artık zor. Hele de 11 Haziran akşamı kalabalık bir halkın ortasına gaz bombaları yağdıran, tekerlekli sandalyede oturan vatandaşına bile su sıkan bir zihniyetten sonra çok ama çok zor.
Gezi'de Halaya ve Direnişe Devam - Elif AKGÜL
Gezi Parkı güne yağmurla uyandı. Dün gece boyunca süren polis müdahalesinin ardından Taksim Meydanı yalnız, park ise sabah telaşındaydı.
Direngezi: Bir Ağaç Ayaklanması - İpek SEYALIOĞLU
"28 Şubat’ta nerdeydiniz" diye soran kişiye verilen cevap “kreşteydik” cevabı ise artık eski dilin işe yaramadığını ve yaramayacağını gösteriyor. Çünkü eskimiş bir dil, ağaçlar kadar kadim değildir.
Gezi Direnişi: Kemalizm’de Kırılma - Öznur KARAKAŞ
Haydi sokağa çıkalım, duvara “Mustafa Keser’in askerleriyiz” yazan direnişçiler gibi, Kemalizmin, elitizmin, milliyetçiliğin ve ulusalcılığın, ırkçılığın, şovenizmin, cinsiyetçiliğin sloganlarını bozup yeniden yapalım.
11 Haziran
Gezi Direnişi ve Sosyal Medya Psikolojisi - Ulaş Başar GEZGİN
Medyadaki düşük düzeydeki etkileşim özelliği, direnişin canlı yayınını yapan kanallarda bile kendini hissettirdi. Kanallar, bunu aşmak için, izleyicilerin yurttaş muhabir olarak haber geçebilecekleri telefon numaralarını duyurdular.
Çapulculuk, Kömür, Makarna ve Yoksullar - Ebru SOYTEMEL
Gezi hareketinin yurtdışındaki bazı “occupy” eylemlerinde evsizleri ve yoksulları arasına almayan, orta sınıfın temsiliyetine öncelik veren örneklere benzememesini ümit ediyorum. Hepimiz çapulcuyuz derken işin yoksullukla ilgili kısmını görmezden gelemeyiz.
Erdoğan: Efendi mi, Hizmetkar mı? - Ceren AKÇABAY
Toplumsal mücadele, iktidarın sarsacak şekilde mizahtan ürerken ve adım adım “hizmetkarsız ve efendisiz” yeni bir toplumsal düzen oluşurken, Başbakan'ın mevcut söylemleri ancak dayandığı meşruluk zemininin tamamen çökmesine neden olabilir.
Orantısız Şiddet ve İnsan Hakları - Yahya BERMAN
Gösteri özgürlüğü ve göstericilerin güvenliği için uluslararası mekanizmaların çalıştırılmasına ihtiyaç var.
Bir Anayasa Hukukçusunun Gezi Parkı Notları - Tolga ŞİRİN
Anladık ki öznenin isminin değişmesi de çok şey ifade etmemektedir. Eski şarap, yeni şişededir veya güncel bir dille ifade edersek: Siyasal iktidarlar bakımından tencere tava, hep aynı hava...
Direnenlerin Pedagojisi: Gezi Okulundan Öğrendiklerim - Ayşe Gül ALTINAY
Gezi Parkı, Paulo Freire'nin yıllar önce Ezilenlerin Pedagojisi'nde hayalini kurduğu cinsten bir okul.
10 Haziran
Barışı Gezi Parkı’nda Gördüm, Sami EVREN
Gezi parkında direnenler kendilerinden başka kimseye güvenmiyorlar. Bu direniş orduya, askerlere sığınarak siyaset yapan darbeden medet uman biçare “solcu”lara da ders vermiş oldu.
Provokatör Ortaya Çıktı: Siyasetçi ve Bürokrat, Füsun ÖZBİLGEN
Yıllardır bize birlik beraberlik nutukları atıp sonra da toplumu bölmek ve böylece yönetmek için ellerinden geleni yapan siyaset ve bürokrat takımı bu gerçek birlik ve beraberlik manzarası karşısında fena halde tutuştu.
Gezi Parkı Direnişinin İlhamını Yerelde Aramak, Sinan ERENSÜ
Kent hareketleri ve kırsal temelli ekolojik mücadele bileşenleri aslında bu sorunun bir süredir farkındalar.
Çapulcuların Onuru, Fikret İLKİZ
Parlamento dışındaki muhalefetin sandıkla, sandıktan çıkan oy sayısıyla, en çok oy alanla, yüzde 50 gibi bir oranla yürütülen siyasetle fazla bir ilgisi yoktur. Ama sistemle ve sistemin ürettiği sorunlarla ilgisi vardır.
Bir Komün Olarak Taksim: Başarılar, Eksikler, Öneriler, Ulaş Başar GEZGİN
Barikat kararını alan koordinasyon değildi. Bu, barışçıl gösteri anlayışına tersti. Ancak, o barikatlar sayesindedir ki, insanlar, günlerdir, Taksim’de saldırı korkusu olmaksızın yürüyebiliyor.
Gezi Parkı ve Rant Lobisi, Hüseyin ŞENGÜL
Bugün AKP’ye katılmış olan HAS Parti eski Başkanı Numan Kurtulmuş, seneler önce, yalnızca İstanbul’da imar tadilatlarından doğan rantın 10 milyar dolardan fazla olduğunu söylemişti.
Tayyip’in Erk'ekliği ve Direnişin Dili, Zeynep Kurtuluş KORKMAN - Salih Can AÇIKSÖZ
Direnişin parti ve ideoloji terminolojisiyle değil, mizah ve küfürle konuşan dili Erdoğan’ın erk’ekliği üzerinden onunla konuşuyor, polisi “delikanlı kim bakalım” diyerek mahalle kavgasına silahsız girmeye çağırıyor.
Dersimiz Gezi Parkı, Elvan SALMAN
Direnmek polisin bizden korkarak, ardına bakmadan oradan kaçması, biber gazı bitene kadar gaz atmasını sağlamak da değildi. Direnmek nefes aldığımız sürece orada olacağımızı birilerinin kulağına duyurmak idi.
AKP’nin Tükenişi, Güven GÜRKAN ÖZTAN
AKP’nin bu süreçteki beceriksizliği ve çektiği tepkiler, iktidarın saldırganlığını arttırıyor. AKP siyaseti sokaklarda bitirme peşinde olabilir. Ama böyle bir tercih önce kendi acziyetinin kabulü ve iktidarının sonudur.
Almanya Medyası Gezi Parkı Olaylarını Nasıl Gördü?, Gizem A. WEBER
Gezi direnişi Almanya basınında, Almanya’da halk tarafından tepkiyle karşılanan ve polisin sert müdahalesinin yaşandığı Stuttgart 21 projesinin bir benzeri olduğu yönünde yorumlanıyor.
Neoliberal Talan ve Yaşam Alanlarında Direniş, Yahya BERMAN
AKP ciddi bir muhalefetin olmamasıyla övünürken bir yandan da her muhalefet hareketine şiddetle müdahale ediyor, toplumsal hareketlere katılanların suç işlediğini ilan ediyor, itirazları dinlemekten ve işitilmesinden korkuyor.
Gezi Direnişinin Göçmen Toplumlarına Yansıması, Doğuş ŞİMŞEK
Gezi Direnişi; ideolojileri aşarak Türkiye’de, farklı yaşam biçimlerinin bir arada, yaşanabileceğinin örneklerini sunarken, Londra’daki destek eylemleri, klasik ideolojik anlayışın dışına çıkamadı.
9 Haziran
Gezi Direnişi Sonrası Ezilenlerin Psikolojisi, Ulaş Başar GEZGİN
Muhalif akademisyenlerin yaptığı foruma 20 kişi gelmişti Gezi Direnişi’nden sonra Taksim’deki akademisyen yürüyüşüne yüzlercesi katılıyor. Akademi direnişte bir öncü olmadı. Ama madem alana indi, sokaktan öğrenip akademiye öyle dönmeli.
Toplumsal Hareket Kendi Medyasını Yaratıyor, Yahya BERMAN
İktidarın orantısız şiddetine karşı orantısız zeka kıvılcımlarıyla yanıt veren toplumsal direniş hareketi, iletişmenin ve birbirine dert anlatmanın yaratıcı yollarını bulmaya devam edecektir.
“Taksime Talip Olmak Politik Gündeme Talip Olmaktır”, Besime ŞEN
Taksim’de hakkı olan herkes otoriter kent hayatının ahengini ve uyumunu bozarcasına orada. Otoritenin estetiğinden eser yok. Artık başka bir ahenk isteniyor.
Islah ve isyan, Ferhat TAYLAN
Hizmet dedikleri sihirli kelime, bir eliyle gaz sıkarken diğer eliyle ıslah etmeye çalışan yeni bir otoriter devlet babayı gizlemekten başka neye yarıyor şu anda?
Kaldırım Taşlarının Altındaki Kumsal, Ahmet SAYMADİ
Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Taksim Gezi Parkı Direnişi üzerine çok yazıldı, çok yazılacak, ama bütün Gezi Parkı direnişinin özeti budur.
Taksim ve Bölgesel Etkileri!, Halil SAVDA
Gelinen noktada Gezi Parkı Direnişi'nin etkilerini sadece ulusal ölçekte değerlendiremeyiz. Tek başına Erdoğan hükümetinin muhafazakâr yasakçı politikalarına indirgemek, olayı okumamak olur. Böyle okumak basite kaçmak olur.
Gezi Parkı Türkiye’nin Demokrasi Atağı, Gürkan ÖZTURAN
Kendi kararlarını vermiş, taleplerini belirlemiş, yaşam hakkına ve tarzına saygı duyduğu kadar kendisininkilere de saygı duyulmasını bekleyen dev bir kitle dolduruyor bugün meydanları.
7 Haziran
"Gezi"-Yorum, İsmail Güney YILMAZ
Gazdan ağzım yüzüm yamulmuş şekilde Starbucks'a kendimi güç bela atabildim, neyse ki iyilikseverliği misyon edinmiş kahramanlar var ki, beni süte benzer bir sıvıyı gözlerime sıkarak kendime kısa sürede getirdiler.
Türkiye’de Hareket Kavramı Değişiyor, Yavuz YILDIRIM
Her halükarda Gezi Parkı’nda temelleri atılan halk hareketi, siyasal süreci doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyecek konuma geldi ve bundan sonrası için de toplumsal hareketin ne denli önemli olduğunu Türkiye siyasetine yerleştirdi.
Kahkaha, Gelotofobi ve Direniş , Ahmet ERGENÇ
Bu şenlikli tonu bozmadan Orwell’in o şahane ifadesini vermek yeterli: ‘Her şaka minik bir devrimdir.’ Tabii ki burada bahsi geçen ‘şaka’ ve müteakip ‘kahkaha’ apolitik eğlence araçları değil.
Twitter Doğrudan Katılımcı Demokrasi Platformu, Gürkan ÖZTURAN
Sosyal medyadaki nefret söyleminin bir noktada kesileceğini ve hatta insanların bazı şeylere ve kişilere karşı olan nefretini dizginleyerek daha saygılı olmasa bile en azından daha tahammüllü hale gelebilir.
6 Haziran
Başbakan’ın Söylemi, Nazım Kadri EKİNCİ
Başbakan'ın mantığıyla soralım: Bu ülkede “çoğunluğa” zorla içki mi içirilmiştir ki her fırsatta olduğu gibi bu bağlamda da çoğunluğun hakkını savunurum demek durumundadır?
Muktedirin Hayal Kırıklığı ve “Delikanlı” Bir İsyan, Barış Ö. ŞENSOY
“Kaskını çıkar, copunu bırak” çağrısı, kadirimutlak olduğunu iddia eden, aramızdaki ilişkinin alanı tamamıyla benim kontrolümde diyen muktedire, “gel adil bir çatışma içerisinde olalım” diye seslenen bir çağrıdır.
Taksim Komünü, Erdem YÖRÜK
Yaklaşık bir haftadır Gezi Parkı ve Taksim’de devlet bulunmuyor. Halk barikatları oluşturarak ve çatışarak Taksim’i ele geçirdi ve burada bir komün inşa etti.
halka ve sağlıkçılara yönelik şiddet durmalı, mustafa sütlaş
türk tabipleri birliği: “yetkililere, polise acil çağrımızdır: bu şiddeti durdurun, daha fazla yaralanma ve ölüm olmasına sebep olmayın!”
Portakal Gazı: Saygon’dan İstanbul’a Bir Sömürgeci Silahı , Ulaş Başar GEZGİN
İleride, Türkiye’de, bir Portakal Gazı Mağdurları Derneği kurulabilir. Bu, uluslararası düzeyde açılan davalarda müdahillik sorununu çözebilir.
Ankara’da Ah Ettik Derinden!, Füsun ÇİÇEKOĞLU
Gezi Park, düşen kıvılcımdı... Hızla büyüdü, Anadolu'da volkan oldu. Doğru anlamıyorsan olanları, yanmışsın arkadaş!
5 Haziran
Elbette İdeolojik, AKP Karşıtı İdeoloji – Füsun ÖZBİLGEN
Korku duvarları yıkıldı. Berlin duvarının yıkılması gibi oldu. Bir gecede kentin bütün yakalarındaki insanlar sokağa döküldüler ve kaynaştılar. Başbakan buna “ideolojik” diyor.
Taksim ve Gerçekler… - Halil SAVDA
Yaşananların özü ve arka planı şu: “Paşa gönlüm böyle istedi. İcap ederse islamı, icap ederse bilmem neyi esas alırım öyle yasa da çıkartırım, uygulama da yaparım” diyen muktedirlere "hayır"” yanıtıdır. ”
"Tomalı Hilmi, Gazılay, Dövenpark..." – Nevin ŞAHİN MALKOÇ
Kuğulupark’a vardığımda genci yaşlısı herkes aynı büyük heyecan içinde zıplıyordu. “Zıpla, zıpla, zıplamayan Tayyip” diye bir slogan duydum zıplaya zıplaya sarılacağım ağaca doğru yaklaşırken.
Alandan Notlar ve Öneriler – Ulaş Başar GEZGİN
Bir Komün Olarak Gezi Parkı Direnişi'ni çoğumuz bir ayaklanma ya da bir tepki olarak görüyor. Ancak, Gezi, aynı zamanda, yeni bir toplumun kuruluş özelliklerini taşıyor.
Demokratik Özerklik Denen Şey Halkın Gezi'de Yaptığıdır – Bekir AVCI
Direniş deneyiminin, ulus-devlet paradigmasının etkisindeki ulusalcıları kısa süre içerisinde dönüştüreceği inancı şüphesiz gerçek dışı, ancak ortak taleplerin kitlelerin lehinde şekillendirilmesi bu tarz bir dönüşümü mümkün kılabilir.
4 Haziran
İsyanın Öngörülmezliği: "Çapulcular" ve Değişim - Güven GÜRKAN ÖZTAN
Başkaldırılar ve tüm devrimler, kolektif eylemliliğin en önemli öğesi olan dinamizmi, bilinemezliği ve değişimi içinde barındırır ve sonuçları itibari ile de belirli bir çerçeveye oturtulması mümkün değildir.
Başbakan Ekonomik İstikrarı Tehdit Ediyor – Bülent DANIŞOĞLU
Başbakanın güç gösterileri artık ekonomik istikrarın önündeki en önemli tehdit oldu. İstikrar, bundan sonra ancak herkesi ikna etme yollarını arayarak ve otoriteleri uzlaşmaya zorlayarak sağlanabilir.
İzmir'den Direnişe Bin Selam - Berkant ÇAĞLAR / Melike FUTTU
Bu direnişe yüklediğimiz anlam belki doğrudan içeriği ile uyuşmuyor fakat etrafımızı saran bu hareketlilikten ilham alabileceğimiz çok fazla nokta var.
“Öteki”ni Öldürtme, Öldürtme! – Sultan KOMUT
Hatay’da Abdullah Cömert adlı bir genç öldürüldü. Son fotoğraflarından birinde, “her yer Taksim her yer direniş” yazan bir genç. Senin için, benim için, bizim için öldü o çocuk. Daha güzel, daha özgür bir Türkiye için.
Ağaç, Salt Bir Ağaç mıdır? – Hüseyin ŞENGÜL
Başbakan, Gezi Parkı gösterilerini doğru okuyamıyor! Başbakan, ağacı, salt bir ağaç olarak görüyor! Öyle gördüğü içindir ki, üç beş çapulcu diye çirkin laflar ediyor.
“Sağduyulu Gençler” Hareketi – Murat SEVİNÇ
Sağduyulu Gençler adlı bir grup oluşturdular ve bu konulara dair yazarak, ülke hakkında söz sahibi oluyorlar. Bir de blog kurmuşlar. Mutlaka okunmalı ve hatta yazılarla şenlendirilmeli.
3 Haziran
Yaşam Alanımız ve Çıkarlar – Ayşe BUĞRA
Türkiye’nin demokratikleşmesinin, özel olarak da “İstanbul’un kurtuluşu”nun önünde çok önemli bir engel var. Bu, ekonomik çıkarlarla ve ekonomik çıkarlarla siyasi çıkarların içe içe geçmişliğiyle ilgili bir engel.
Gaz Kardeşliği – Akın EVREN
Toplumsal eylemler insanların bilinç düzeyini önemli ölçüde değiştiriyor. Özellikle eyleme aktif olarak katılanlar, dünyaya daha farklı bakmaya başlıyorlar. Taksim sonrası, birkaç önemli bilinç sıçraması oldu.
BİR ÇAPULCUDAN BAŞBAKANA MEKTUP: Merhaba Tayyip Abi – Özkan KAYAL
Ben her gece evime gözlerim kan çanağı, ciğerlerim parçalanmış, kolum bacağım dövülmüş “Yarın daha güzel bir gün olur” diye dönüyorum ama sen her sabah yine bir şekilde beni, on yılların apolitik, pısırık, umursamaz gencini kırmayı başarıyorsun Tayyip Abi.
"Meşru Müdafaa Cemiyeti"nden Bildiriyorum – Burcu KARAKAŞ
Taksim'de yaşanan komün ortamını tecrübe etme fırsatı yakalayamayanlar, çok şey kaçırıyorlar. Gerçekten şahane işler dönüyor. Yabana atılarak Fas'a gidilecek cinsten değil yani.
2 Haziran
Son Ağaç mı, Bardağı Taşıran Son Damla mı? - Kumi NAIDOO
Son 24 saatte polis, Greenpeace Taksim ofisimizin çatısı ve girişine gaz bombaları attı. Hem de sadece şiddetsiz bir şekilde, barışçıl eylem yaparken yaralanan göstericilere ilk yardım hizmeti sunarken.
Yüzde 45’ten Büyük Olur, Yüzde 55’in Birlik Olması – Füsun ÖZBİLGEN
Korkunun artık geçerli olmadığının ispatı, soluyacağı kimyasal gazlara aldırmayan bir gencin polise çağrı yapan şu tweet’i: “Biz dinlendik geldik hazırız, siz de dinlendiyseniz hadi ufaktan başlayalım artık.”
1 Haziran
Eskişehir de Direndi– İrem DÖNMEZ
Eskişehir’de şiirle, şarkıyla, destekle, direnişle ama en çok da umutla başlayan Gezi Parkı’na destek eylemi, biber gazıyla, tazyikli suyla, elden ele dolaşan yarım limonlarla, havaya açılan ateşle devam etti.
31 Mayıs
Nefret Cumhuriyeti - Nazan ÜSTÜNDAĞ
Demek böyleymiş. Demek insanlar böyle çileden çıkarılıyor, en fazla hakları olan topraklardan böyle sökülüp atılıyormuş. Böyle çarpıtılıyormuş hakikatler, böyle büyük haksızlıklar yaratılıyormuş.
Londra Modeli, Gezi Parkı - Ömer ÇAVUŞOĞLU
Şu günlerde Gezi Parkı’nda yaşananlar gösteriyor ki siyaset yapımında bir müzakere ortamından söz etmek neredeyse imkansız.
29 Mayıs
Şeriatın Kestiği Ağaç Acır! - Füsun ÇİÇEKOĞLU
Biz ağacın ruhundan özür diliyoruz da yanında geçerken onlar gölgesini satamadıkları ağacı kesiyorlar. Kesilirken acıyordur ağaçlar…
Çocuklar Var Ağaçlarda, Duyururlar Seslerini – Beyza KURAL
Çocuktuk, dağıtmak istedikleri oyun alanımızdaki ağaca çıkıp “Kesemezsiniz” dedik, duymadılar. Büyüdük, birileri bakıp da helikopterden, yıksa da yaşam alanlarını; bilirim, çocuklar var ağaçlarda, duyururlar seslerini.