Hasan Aslan Karadenizli devrimcilerden, THKP-C yargılamalarında "Kızıldere Grubu" içinde yer aldı, hapis yattı. Şimdi İstanbul'da kitapçılık yapıyor. Arkadaşları Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy'u bianet'e anlattı.
Ertan Saruhan: Karadeniz'in Mahir'i
1942 Fatsa doğumlu. Dava vekilin oğludur. Daha şehirli bir aileye mensuptu. Öğretmen kökenlidir kendisi. Karadeniz'in Mahir Çayan'ı diyebiliriz kendisine.
O kadar donanımlı ve inançlıdır. Öğretmenlik yaptı bir süre. O dönem köylüleri yol için yürüttü. Hakkında açılan soruşturmalar nedeniyle zaten öğretmenlikten çıkarıldı.
1961 Anayasasından sonra Türkiye'de yeni oluşumlar oldu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) kuruldu.
Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz ve Ahmet Atasoy, Karadeniz Bölgesindeki oluşumlar içinde yer alan kişilerdendi. 1965 seçimlerinde TİP için hep beraber çalıştık.
1968- 69 yıllarında bölgedeki çalışmalar merkezileşmeye başladı. Merkezle olan ilişkiyi Ertan Saruhan sağlıyordu. Ertan çok donanımlıydı, bölge faaliyetlerinin liderlerindendi. Çok da mütevazı idi.
Kızıldere'ye gidene kadar olan süreçte parti-cephe içerisinde etkili biriydi. Mahir'lerin bölgeye erken gelmesinde Ertan'ın düşüncesinin rolü vardır.
Nihat Yılmaz: Devrimci bir çiftçi
1937, Fatsa doğumlu, Gürcü kökenlidir. Yaşı hepimizden fazladır. Okumuş bir arkadaşımız değildir ama inanmıştır davaya ve yoğun faaliyet göstermiştir.
Çiftçi kökenlidir ama kendisini profesyonel anlamda bu çalışmalara adamış biridir. TİP'in çalışmalarına özellikle yoğun katıldı.
Bizler bir süre sonra TİP çalışmalarının biraz dışarısında kaldık. Sonradan durum THKP-C hareketi olarak isimlendirilecek harekete evrilirken TİP içerisinde Mahir Çayan ve etrafındaki insanlar TİP ile ideolojik anlamda sorunlar yaşamaya başladılar.
Biz de bu durumda TİP çalışmalarının dışında kaldık.
Daha sonra Ertan Saruhan ve Nihat Yılmaz ile Kızıldere'ye gidilirken, sadece İngilizler götürülmedi. Bir de cip temin edildi radar üssünden. Nihat Yılmaz aynı zamanda şofördü ve cipi Kızıldere'nin uzağına bir yere bırakmış. Ertan ve Nihat'a "siz artık buradan gidin, çalışmalarınızı Ankara'da ve İstanbul'da sürdürün" denmiş.
Özellikle Mahir ikisine söylemiş bunu. Ama onlar, arkadaşları Kızıldere'de iken dönmeyi içlerine sindirememişler, ertesi gün ekibe dahil olmuşlar.
Ahmet Atasoy: Oğlu Kızıldere'yle yaşıt
1946 doğumludur. İlkokul mezunu, Ünye, Yapraklı köyünden, çiftçi. Yaş itibari ile hepimizden küçüktür. Ertan aranır duruma geldikten sonra hareket edemediği noktalarda Ahmet, Ertan'ın yaptığı işleri yapmaya başladı.
Bölgede fındıktan başka bir mahsul yoktur. Ordu, Giresun bölgesi insanının bütün hesabı fındıkladır. Bizim de fındıkla ilgili mitinglerimiz oldu. Ahmet, Ertan ve Nihat da bu faaliyetlerin içinde yer almışlardır.
Ayrıca o zaman benim de içinde yer aldığım TÖS çalışmaları vardı. Biz bir meslek örgütü olarak parti gibi çalışırdık.
Çok sayıda üyemiz vardı. Öğretmen olmayanların da desteğini alırdık. Ahmet, Nihat TÖS çalışmaları içinde bizimle birebir çalışan kişilerdi.
İngilizler kaçırıldığı zaman Ünye'de çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ahmet Atasoy'un eşini de gözaltına almışlar. Hamileydi o zaman, Kızıldere'nin ertesi günü oğlu Kurtuluş'u doğurdu. Şimdi Kızıldere ile yaşıt bir oğlu var. (EY)