Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) olağanüstü kongresinde Diyarbakır Milletvekilleri Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'ı eşbaşkan olarak seçti.
Partinin Ahmet Taner Kışlalı spor salonunda düzenlediği kongre, Milletvekili Sevahir Bayındır'ın başkanlığındaki divanın seçiminin ardından, partinin şimdiki genel başkanı Demir Çelik'in konuşmasıyla başladı.
"Demokratik siyaset için demokratik katılım" sloganıyla düzenlenen kongrede, KCK operasyonu kapsamında gözaltına alınan BDP'lilere Diyarbakır'da ifade işlemi öncesi kelepçe takılması da protesto edildi.
Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı, bir o kadar kişinin de salona giremeyip dışarıda beklediği kongreye, milletvekilliği düşürülen eski eşbaşkanı Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, BDP'li milletvekilleri, Kandil ve Mahmur'dan gelen "Barış Grubu" üyeleri, TEKEL işçilerinden bir grup da katılıyor. Tuğluk ve Türk, kongreye katılanlardan büyük alkış aldı.
Kışanak, konuşmasında sosyal sorunlara, yoksulluk, göç, kentleşme, kadın mücadelesi, emek hareketi, tarım gibi konulara değinirken, Demirtaş da hakları vurguladı. Demirtaş, Kürtçe'nin yaşayabilmesi için öğretmenleri kendi çocuklarına Kürtçe'yi bir eğitim dili olarak öğretmeye, aileleri de çocuklarına Kürtçe ad koymaya, Kürtçe öğretmeye çağırdı.
TEKEL işçilerini selamlayan konuşmacılar, BDP'nin kendini Kürt sorunuyla sınırlamayan, toplumsal muhalefetin taleplerine, emekçilerin, gençlerin, kadınların, ezilen kimliklerin taleplerini dillendirecek bir Türkiye partisi olması hedefini dile getirdi.
2010'un demokratikleşme ve barış yılı olması umudunun dile getirildiği konuşmalarda öne çıkan vurgulardan biri de, Kürt sorunun çözüm sürecinde, hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın iradesinin belirleyici olmasıydı. Öne çıkan bir başka nokta da, "demokratik ortak vatan" ve "demokratik cumhuriyet" ifadeleriydi. Konuşmacılar, "demokratik özerkliğin" bütün Türkiye için yeni bir yerel/yerinden yönetim modeli olmasını da önerdiler.
Kongreye Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Emeğin Partisi, Sosyalist Demokrasi Partisi ve Saadet Partisi'nden gözlemciler katılırken, Cumhuriyet Halk Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nden kimse yoktu.
Evren: Kürtlerin kültürlerini geliştirme çabasına destek olacağız
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı Sami Evren de konuşmasında TEKEL işçilerinin durumuna değindi; hükümetin işçileri haklarından yoksun bırakacak 4C kapsamında bir çözüm önermesi halinde bunu kabul etmeyeceklerini, 3 Şubat'ta genel greve gidileceğini vurguladı.
KESK'in mazlumun hakkını savunmayan işçinin kendi hakkını savunamayacağını düşündüğünü söyleyen Evren, Kürtlerin kültürlerini geliştirme çabalarına destek olacaklarını da vurguladı.
Yönetimden adlar
Günlük gazetesinin haberine göre, yeni yönetimde ayrıca yazar Ayşegül Devecioğlu, Yrd. Doç. Dr. Nazan Üstündağ, Prof. Dr. Büşra Ersanlı, oyuncu Yeşim Dormen, Filiz Koçali, Ayhan Bilgen, Oktay Konyar, Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, Tuncer Bakırhan, Hayri Ateş, Ali Rıza Yurtsever, Kemal Peköz, Kemal Parlak ve Mahmur Barış Grubu üyesi Nizar Buldan gibi isimler de yer alıyor. (TK)