Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Mustafa Kumlu, TEKEL işçilerinin durumunu görüştüğü Başbakan Erdoğan'ın bu konuda yeni bir çalışma yapılması için Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ve Devlet Baklanı Hayati Yazıcı'ya talimat verdiğini söyledi.
Kumlu, dün akşam saat 18:00 sularında başlayıp yaklaşık iki saat süren görüşmenin çıkışında yaptığı açıklamada, Başbakan'ın iki bakana çalışmayı "üç beş gün içinde bitirmeleri" talimatını verdiğini, çalışmanın sonucunu gördükten sonra TÜRK-İŞ heyetiyle tekrar görüşmek istediğini açıkladı.
Daha sonra TÜRK-İŞ binası önündeki TEKEL işçilerine seslenen Kumlu, hükümetin eğilimine dair bir bilgi vermezken, çalışmanın içeriğini görmeden kendisinin ya da Erdoğan'ın bir şey söylemesinin mümkün olmadığını dile getirdi.
Başbakanlık'taki görüşmeye, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay ve TÜRK-İŞ Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul da katıldı.
TEKEL işçileri, açlık grevi eylemlerine sürç netleşene kadar ara verdi.
TEKEL işçileri için bir araya gelen altı sendika konfederasyonu*, hükümetin adım atmaması halinde 3 Şubat'ta "üretimden gelen güçlerini kullanarak" ortak eylem yapma kararı almışlardı.
"Merhamet ettik" diyen bakan çalışma yapıyor
Erdoğan'ın yeni çalışma yapması talimatı verdiği Bakan Şimşek, TEKEL işçilerinin direnişiyle ilgili ""Hükümetimizin bir hatası varsa, özelleştirme sonucu açıkta kalan işçilerimize merhamet göstermesidir" demişti.
46 gündür direnişteler
Bugün TEKEL işçilerinin Ankara'daki direnişlerinin 46. günü. İşçiler, kapatılan TEKEL tütün yaprağı işletmelerinden diğer kamu işletmelerine özlük hakları korunarak devredilmek istiyor. Hükümetse, 4C denen düzenleme kapsamında, daha düşük maaşla, iş güvencesi olmaksızın, bütün yılı kapsamadan çalışabilecekleri şekilde, sendikal hakları olmaksızın işçileri devretmek. Ayrıca bu düzenlemeye göre, ikinci dönemde çalışabileceklerine dair hiçbir güvence de yok.
Süreç boyunca hükümet 4C düzenlemesinin esasına dair hiçbir adım atmayıp yalnızca ücret ve sürede iyileşltirmeler teklif etti.
bianet'in görüştüğü TEKEL işçileri, hiçbir koşulda 4C uygulamasını kabul etmediklerini, konfederasyonların genel grev kararı almasını istediklerini dile getirmişti. (TK)
** TÜRK-İŞ: Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu; HAK-İŞ: Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu; DİSK: Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu; MEMUR-SEN: Memur Sendikaları Konfederasyonu; KAMU-SEN: Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu; KESK: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu.