Hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan, "Demokratik siyasette tıkanma olduğunu, Kürt sorununda çözümün, demokratik siyasetin önünü açmak gerektiğini" söylüyor, bunun için de Avrupa'daki ve Irak'taki Kürtlerden oluşan iki grubun Türkiye'ye gelip müzakereler yapmasını öneriyor.
Günlük gazetesinin haberine göre, Öcalan avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada şunları söyledi.
Tıkanma: Demokratik siyasette ciddi bir tıkanma yaşanmaktadır. Bu durum beraberinde hukuki, sosyal, kültürel ve askeri alanları da tıkamaktadır. Kürt sorununa ilişkin yaşanan tıkanmışlığı aşmak; çözümün ve demokratik siyasetin önünü açmak gerekiyor.
Müzakere grupları: Önerim daha önce gelen barış grupları benzeri, Avrupa'dan ve yine içerisinde Mahmur'dan [Birleşmiş Milletler'in Mahmur'daki mülteci kampını kast ediyor] halkımızın da bulunduğu Güney'den [Irak'ı kast ediyor] olmak üzere iki grubun; Kürtlerin bu ülkede nasıl yaşayacaklarını, birlikte yaşayabilmenin zorunlu prensiplerini ortaya koymak, Kürtlerin demokratik hak ve özgürlüklerine ilişkin temel isteklerini tartışmak üzere Türkiye'ye gelmesidir. Bu gruplar başta TBMM olmak üzere, Türkiye'deki tüm çevrelere giderek, iki halkın birlikte yürümesi için olmazsa olmaz niteliğindeki temel talepleri dile getirmelidirler.
Katkıya çağrı: Türkiye'nin tüm aydınlarını, demokratik sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri, barıştan yana tüm kesimleri de demokratik siyasetin ve müzakerenin başarıya ulaşması için katkı sunmaya davet ediyorum.
PKK 1999'da iki grup göndermişti
Öcalan, Türkiye'ye getirilmesinin ardından, Ağustos 1999'da önce PKK'nin sınır dışına çıkması çağrısı yapmış, ardından da Eylül 1999'da çözüm için iki PKK'li grubun Türkiye'ye gelmesini istemişti.
PKK, "Barış ve Demokratik Çözüm Grubu" adıyla Ekim 1999'da dağdan ve Avrupa'dan birer grubu Türkiye'ye gönderdi. İki PKK grubu da hapis cezalarıyla cezalandırıldı ve cezaevine konuldu.
Doğan: Cezaevine atmak yerine, barış için çalışmalarına fırsat verilmeli
Günlük'ün haberine göre, 1999'da Avrupa'dan gelen ikinci 8 kişilik grupta yer alan ve 10 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olan Aysel Doğan, gelecek gruplar için "cezaevine atmak yerine barış için çalışmalarına fırsat verilmeli" dedi. (TK)