PKK'nin çatı örgütü olan Koma Civaken Kurdistan (KCK), "eylemsizlik" kararını "Ramazan ayı sonuna kadar" uzattıklarını açıkladı.
Fırat Haber Ajansı'na (ANF) göre, KCK Yürütme Konseyi askeri operasyonların sürmesini eleştirdi; kamuoyunda oluşan beklentiye rağmen devletin henüz çözüm yolunda somut bir adım atmadığını belirtti.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın son yaptığı açıklamayla "süreci geri çektiğini" belirten KCK, "Kürt halkının ismini bile ağzına almamış, sorunu milli birlik projesi olarak tanımlamış ve [PKK'yi] tasfiye etmeyi amaçladıklarını ve herhangi bir anayasa değişikliğinin gündemlerinde olmadığını açıkça ortaya koymuştur."
PKK, 13 Nisan'da açıkladığı kararla "meşru müdafa" dışında saldırıda bulunmayacağını söylemiş, ardından bu karar PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çözüm önerilerini açıklaması için 1 Eylül'e kadar uzatılmıştı.
Çözüm baskısı
29 Mart yerel seçimlerinden DTP güçlenerek çıkmış, hükümet ve ordu bunu tepkiyle karşılamıştı. Ardından gelen DTP'ye yönelik operasyonda 52 kişi tutuklandı. Öte yandan Milliyet yazarı Hasan Cemal'in Kandil'de Murat Karayılan'la yaptığı röportajın yarattığı tartışma ortamı, Cumhurbaşkanı Gül'ün iyimser mesajları vardı. PKK'nin ateşkesinin sonuna gelirken Çukurca'da düzenlenen patlayıcılı saldırıda altı asker öldü. Diyarbakır'da sivil toplum örgütleri PKK'ye ateşkesi uzatma çağrısı yapmıştı.
29 Temmuz'da hükümet Kürt sorunun çözümü için bir "açılım" çalışması başlatmış, bu çerçevede sivil toplum örgütleri ve partilerle görüşmeler yapmıştı. Hükümet, son olarak somut önerilerin 1 Ekim'de meclisin açılmasıyla gündeme geleceğini belirtti.
PKK, lideri Abdullah Öcalan'ın 1999'da yakalanmasının ardından 2004'e kadar çatışmasızlık ilan etmiş, tüm güçlerini Türkiye dışına çıkardığını açıklamıştı. (EÜ)