Hükümetin Kürt sorununa çözüm projesinde eşgüdümü üstlenen İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugün Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'yla (DİSK) görüştü.
DİSK Genel Merkezi'ndeki görüşmeden sonra yaptığı basın açıklamasında, Atalay dün (17 Ağustos) akşam yazar Yaşar Kemal'le iki saat görüştüklerini, "dünya çapında büyük edebiyatçımız, ülkemizin gururu" diye söz ettiği Kemal'in görüşlerinden çok yararlandığını söyledi. "Basında mülakatlarını ve yazılarını takip etmiştim. Özel olarak ziyaret edip dinlemek istedim. Sağ olsun, vakit ayırdılar. Konuştuklarımızı nakletmeyeceğim, ama bu çalışma sürecinde yararlanacağım epey önemli görüşü var. Benim için çok katkı verici oldu. Kendisine desteği, katkısı için teşekkür ediyorum" dedi.
"Sadece hükümetin, AKP'nin sorunu değil"
Atalay, "Bu sadece AKP'nin ve hükümetin bir sorunu değil. Yaşadığımız büyük acılarla dolu sürecin ve sorunun çözümü hepimizin görevi. Bütün partilerin, kurumların, bireylerin ve basınımızın da. Paylaşarak ortak çaba sarf ederek bu sürecin önündeki engelleri, önleyici yaklaşımları, hatta kışkırtıcı yaklaşımları giderebiliriz. Ancak öyle başarabiliriz" diye konuştu.
İçişleri Bakanı, "demokratik açılım"ı mümkün olduğuna geniş tutmak istediklerini, birçok alanı kapsayacaklarını, adımların pek çoğunun da Avrupa Birliği süreciyle gündeme gelen konular olduğunu söyledi.
"Kolay reçeteyle çözülecek sorun değil"
Atalay "Bu bilinmezlerle dolu bir alan değil. Neredeyse her sivil toplum örgütünün gündeminde. Her gittiğim yerde büyük dosyalar alıyorum. Her yerdeki çalışmaları alıp çalışacağız. Şunu bilin. Kolay reçetelerin çıkacağı alan değil. Derin yaralar açılmış, yıllarca sürmüş. Bunu bilerek, bütün kavramları iyi kullanarak, yaralar almış, derinden yaşayan toplumun her kesimini katarak, onların desteğini alarak mesafe alacaksınız" dedi.
Çelebi: Devlete küsülmez
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de DİSK'te görmekten büyük mutluluk duyduğunu söylediği Atalay'ın sorunun Türkiye'nin sorunu olduğuna dair sözlerine katıldıklarını dile getirdi; "Türkiye'nin
sorununa hep beraber çözüm üretmek durumundayız" dedi. Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü.
Herkesin katkı vermesi gerek: Devlete küsülmez. Bu devlet, bu ülke bizim. Bu ülkede en çok bedel ödeyen örgüt olarak bunu söylüyorum. Devlete küsülerek bu sorun aşılmaz. Bu iradeye herkesin katkı vermesini diliyorum. Biz hep sorunun çözümünü istedik. Geç kalınmış dense bile, atılacak her adımı, her bir damla kanın, gözyaşının akmasını engelleyecek bir çaba olarak görmeliyiz. Herkese sorumluluk düşüyor. Bazı partileri de anlamakta güçlük çekiyoruz. Direnmek yerine katkı vermek gerekiyor.
Tüm özgürlükler genişlemeli: Anayasa tartışmaları gündeme geldiğinde de düşüncelerimizi net ifade ettik. TC vatandaşlığı temelinde bir değişikliğe, diğer demokratik açılımlara da ihtiyaç olduğunu ifade ettik. Demokratikleşme açılımı yalnız bir pakette olmamalı; diğer tüm demokratikleşme adımlarını da atmak gerek. Sendikal hak ve özgürlüklerin, ifade özgürlüğünün, tüm özgürlüklerin genişletilmesine ihtiyaç var.
Yeni bedel ödemek istemiyoruz: Bu sürecin faturası emekçi kesime daha ağır oldu. Bu anlamda yürütülen ırkçı, milliyetçi söylemlerin (gerek Türk, gerek Kürt tarafından) ve siyasetlerin en büyük bedelini biz çalışan kesimler ödedik. Yeni bedeller ödemek istemiyoruz. En önemli bedel insandır. İnsanın yaşamıdır. Ama yaşamın diğer alanındaki bedeller de önemlidir. Bunlar ödenmemeli. Sosyal alanda birtakım düzenlemeler yapılmalı, ekonomik boyutta da düzenlemeler yapılmalı. Projeler tüm Türkiye için, tüm halklarımız için geliştirilmeli. Barışa gidecek adımların cesaretle atılmasına ihtiyaç var.
"Denedik, başaramadık" olmamalı: "Denedik ama başaramadık" yaklaşımını duymak istemiyoruz. Bu en kötüsü olur. Başarmak zorundayız. Hepimize, tüm topluma görevler düşüyor. Şehit ailelerine de görev düşüyor. Onları da empatiyle, yaklaşımlarını, sorunlarını dikkatle izlemek zorundayız. Ama bu sorun artık Türkiye'nin gündeminden düşmeli. Çağdaş uygar ülkelerdeki mekanizmalara kavuşan Türkiye özlemimiz. Sorun toprak bütünlüğü, ülkenin bölünmez bütünlüğü içinde çözülmeli.
Atalay TÜSİAD'la görüşüyor
Bakan Atalay, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'yle (TÜSİAD) görüşmek üzere DİSK'ten ayrıldı.
İçişleri Bakanı dün, önce Saadet Partisi'ni ziyaret etmiş, daha sonra Ticaret Üniversitesi'nde akademisyen, gazeteci ve köşe yazarlarıyla bir araya gelmişti. Toplantıya Mehmet Metiner, Orhan Miroğlu, Nuray Mert, İbrahim Karagöl, Avni Özgürel, Ekrem Kızıltaş, Abdurahman Dilipak, Nevzat Çiçek, Mahmut Övür, Emre Aköz, Murat Belge, Soli Özel, Bejan Matur katıldı.
Atalay hafta sonunda önce aralarında hak örgütlerinin de bulunduğu yaklaşık 20 örgütün temsilcileriyle buluşmuş, daha sonra da çatışmalarda ölen asker ve polis yakınlarının örgütleriyle görüşmüştü. (TK)