İçişleri Bakanı Beşir Atalay, hükümetin "demokrasi açılımı" diye adlandırdığı Kürt sorununa çözüm projeleri kapsamında, bugün Saadet Partisi'yle (SP) görüştü.
Görüşmenin sonunda SP'nin konuya özel önem verdiğini, partinin çalışmalarını bir dosya olarak verdiğini söyleyen Atalay, "Bu hafta sonunda görüşmeler büyük oranda tamamlanmış olacak. Cuma günü (21 Ağustos) görüşemediğimiz sendika ağırlıklı meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütleriyle görüşeceğiz" dedi.
"Devletin projesi, muhatap millet"
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Atalay "Bu devletin bir çalışması, projesi. Muhatap millettir. Kendi çalışmamızı ve sürecimizi yürütüyoruz. Bu süreç hassasiyetler taşıyor. Herkes bu süreçle ilgili önleyici, kışkırtıcı düşünce ve tavırlardan kaçınmalı" diye konuştu.
"Yer adlarıyla ilgili özel çalışma yok"
Değiştirilen yer adlarının eskilerinin verilmesiyle ilgili soruyu da yanıtlayan Atalay bu konuda özel bir çalışmalarının olmadığını, "normal zamanlarda da" yerelden gelen talepleri değerlendirip onayladıklarını söyledi; "Bu sıralarda bu manada bir teklif gelmedi daha" dedi.
Kurtulmuş: Daha fazla kardeşlikle çözülür
SP Başkanı Numan Kurtulmuş da herkesin süreci gerginleştirmeden, "Türklerin ve Kürtlerin ortak sesi olacak bir çözüme yardımcı olmasını" istedi.
Hazırladıkları "Barış ve kardeşlik için gönüllü birliktelik" projesinden de söz eden Kurtulmuş, temel yaklaşımın "daha fazla kardeşlik", "bölge halklarının ihtiyaçları", "çözümün kendi içimizde olması" ve Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya uzanan geniş bir vizyon olması gerektiğini söyledi. "Batum'un, Dohuk,'un, Şam'ın, Erbil'in, Kerkük'ün sorunlarına odaklanmayan Türkiye, Hakkari'nin, İstanbul'un sorunlarını çözmeye hazır olamaz. Bu bütün bölgenin meselesidir" dedi.
Kurtulmuş, bu süreçte "usulün esastan önce geldiğini", demokratikleşme ve özgürleşme süreçlerinin muhatabının "bütün mille" olduğunu, bu süreçte görüş belirten herkesin şeffaf olması , siyasi rant ve risk kaygılarından uzak davranması gerektiğini de söyledi. (TK)