Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu (Çiftçi-Sen), Suriye sınırındaki mayınlı arazinin Türkiye'nin tarım açısından en temiz ve verimli toprağı olduğunu, bir hektarının kalite bakımından 5 hektara denk geldiğini açıkladı.
Konfederasyon "Mayınlı arazilerde bugüne kadar hiç tarımsal üretim yapılamadı. Türkiye'nin en temiz toprakları. Kalite bakımından 210 bin hektar değil 1 milyon 50 bin hektar arazi vermiş oluyoruz" diyor.
Çiftçi-Sen bu nedenle bu toprakların mayınları temizleyecek şirketlere verilmesine karşı. Bunun yerine arazinin para karşılığı temizletilmesini, ardından organik tarım koşuluyla topraksız çiftçilere dağıtılmasını öneriyor.
"Organik tarım meslek okulları açılsın"
Türkiye'nin ekilebilir arazisinin yüzde 1,76'sını oluşturduğunu söylediği mayınlı arazilerle ilgili Çiftçi-Sen, kamunun bu bölgede bir veya iki Organik Tarım Meslek Yüksek Okulu açılarak eğitim hizmeti vermesini istiyor.
Organik tarım için pilot bölge
Konfederasyon, temizlendikten sonra, kamunun eğiticilik, öncülük, öğreticilik görevini üstlenerek, araziyi organik tarım için pilot bölge olarak değerlendirmesini de istiyor.
Hükümet 49 yıl temizleyen şirkete kiralamak niyetinde
Meclis'te görüşülen yasa tasarısı, araziyi mayından temizleyecek şirkete 49 yıllığına kiralamayı öngörüyor. MHP ve CHP milletvekilleri, özellikle İsrail kökenli şirketlere ihale edilmesini öne sürerek bu modele karşı çıkıyor ve temizliği Türkiye ordusunun üstlenmesini istiyor. Ancak Genelkurmay, geçen hafta yaptığı açıklamayla bu temizliği yapabilecek kapasitesinin olmadığını duyurdu; NATO'nun İkmal ve Bakım Ajansı NAMSA'yı adres gösterdi; bu bilgiyi daha önce hükümete ilettiğini de bildirdi.
Daha sonra hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, "Hükümet herkesin görüşünü alır, kendi görüşünü ortaya koyar, sorumluluğu da üstlenmiş olur. Mesele bu kadar basit"; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç "Çok masrafı olan işi alan firmanın, ticari yönden bakarsanız, kâr etmesi doğaldır"; Tarım Bakanı Mehdi Eker de arazinin topraksız köylülere dağıtılmasıyla ilgili "Küçük parçalar halinde dağıtılmasının ekonomik olarak anlamı yok" diye konuştu.
Türkiye'nin 2004'te açıkladığı uluslararası rapora göre, Suriye sınırına gömülen mayınlarla ilgili ulaşılabilen veriler şöyle:
Gaziantep (tarih belirsiz) 179 bin 723, Hakkari (1991-1994) 46 bin 104, İskenderun (tarih belirsiz) 23 bin 836, Mardin (1991-1994) 84 bin 899, Şanlıurfa (tarih belirsiz) 269 bin 163 ve Şırnak (1991-1994) 106 bin 278. Türkiye'nin daha sonra Birleşmiş Milletler'e verdiği raporda, 2007'de 389 mayının temizlendiği yazılı; ancak temizlenen yer ve bölgeler belirtilmiyor. Akçakale ve Nusaybin sınır kapılarının değişikliği nedeniyle de toplam 207 bin 175 metrekarelik bir alan mayınlardan temizlendi.
Türkiye'nin mayınları yasaklayan Ottowa Sözleşmesi kapsamında hazırlamakla yükümlü olduğu rapora göre, topraklarında gömülü 982 bin 777 mayın var. Sözleşmeye göre Türkiye 2014'e kadar topraklarındaki bütün antipersonel kara mayınlarını temizlemek zorunda. (TK)