1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü olarak tatil ilan edilmesiyle ilgili yasa değişikliği görüşmelerinde, CHP, DSP ve DTP'li milletvekilleri her fırsatta Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarının engellenmemesini istedi.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın katılmadığı dün (22 Nisan) akşamki oturumda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Bu yasanın meydanıyla birlikte çıkması diye bir şey söz konusu değil. Böyle bir yasa yok ortada" diye konuştu.
AKP'li Hüseyin Tanrıverdi, Kazancı yokuşunun başına çiçek bırakılabilmesine dayanarak Taksim meydanının 1 Mayıs'a kapalı olmadığını savundu. Tanrıverdi meydanın metrekare olarak yetersiz olduğunu da öne sürdü. Tanrıverdi "1 Mayıs'ı aldık, sıra Taksim'de, yaklaşımları şimdiden ortamı germektedir. 1 Mayıs konusunda alan ısrarını anlamlı bulmuyoruz. Çünkü alanlar değil, emek kutsaldır" dedi.
Ancak CHP milletvekili Ali Rıza Öztürk, İstanbul Belediyesi'nin planlama raporlarından alıntıyla Taksim meydanının 58 bin, Çağlayan meydanının 15 bin metrekare, Taksim'in güvenlik, ulaşım ve büyüklük bakımından uygun olduğunu söyledi.
DSP'den Ayşe Jale Ağırbaş, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması gerektiğini, hükümetin de net tavrını ortaya koymak zorunda olduğunu söyledi.
DTP'den Sırrı Sakık, hükümete Taksim'e 1977'de öldürülenler için anıt dikmeyi düşünüp düşünmediğini sordu. Bakan Çelik yazılı yanıt vereceklerini ifade etti.
DTP'li Osman Özçelik, geçen yıl ÖDP'li Ufuk Uras'la birlikte verdikleri 1 Mayıs'ın bayram olması teklifi kabul edilseydi, 2008'deki olayların yaşanmayacak olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerde 1 Mayıs'ın kentlerin en güzel meydanlarında kutlandığını, ama Taksim'in işçilere kapatıldığını dile getiren Özçelik, 1977'de katıldığı 1 Mayıs'ta yaşananları anımsattı; ertesi gün "sağ basın"ın olayı çarpıtarak haberleştirmesinin örneklerini verdi. Polislerin de 1 Mayıs'a gelmesini, ama "copsuz, biber gazsız ve panzersiz" gelerek bayrama katılmalarını istediklerini söyledi.
CHP'den Ali Arslan "Taksim alanına 1 Mayıs alanı adı verilmeli" dedi, alana 1 Mayıs anıtı dikilmesi gerektiğini dile getirdi.
DTP'den Hasip Kaplan "İzin verseniz de vermeseniz de ben Taksim'de olacağım" dedi; 1 Mayıs marşının sözlerini okudu.
CHP'li Bayram Meral "Muhterem arkadaşlarım, bakınız, bir baklava pişiriyorsunuz -bu Meclis pişirdi- tavanın kulpundan da siz tutuyorsunuz. Kime götürüyorsunuz? İşçiye. Götürürken üzerine niye acı biber atıyorsunuz? Yaptığınızın farkında mısınız? Hep birlikte gelin, gidelim Taksim'e, davullu zurnalı halayları çekelim. Yanlış bir şey olursa sorumlu siz olmazsınız, biz oluruz, biz!" diye konuştu.
CPH'den Kemal Anadol, 29 Nisan 1980'de, 1 Mayıs'ın işçi bayramı olması için kanun teklifi veren milletvekillerinin adlarını saydı; "Elbette bu yasaya "evet" diyeceğiz ama yarım bir yasadır, ayıplı bir yasadır. Siz 1 Mayısı Taksim'de kutlamayı önlediğiniz sürece kendinize demokrat diyemezsiniz" dedi. (TK)
* Bu görüşmelerin yaşandığı 22 Nisan'daki 7. oturumun tam metni için tıklayın.