İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül Adalet Bakanlığı'na, Sudan Devlet Başkanı Ömer El-Beşir hakkında TCK'nin 13.maddesi uyarınca soruşturma açılması talebiyle bir dilekçe verdi.
TCK maddesi, "evrensel yargılama yetkisi"ni kabul ediyor. Bu maddeye göre (md. 13/1-a,c), insanlığa karşı suç, soykırım suçu ve işkence suçlarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ya da yabancı tarafından, yabancı ülkede işlenmesi halinde, Türk Kanunları uygulanıyor.
Dilekçede, UCM savcılığı tarafından toplanan deliller dikkate alınarak, Adalet Bakanlığı tarafından El Beşir hakkında insanlığa karşı suçlar, soykırım ve işkence nedeniyle soruşturma açılması talep ediliyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) Başsavcısı tarafından Darfur'da soykırım uygulamakla suçlanan ve tutuklanması talep edilen Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, "Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi" için bulunduğu İstanbul'da hakkındaki iddiaları yalanladı ve başsavcıyı eleştirdi.
Sudan'da bir savaş var ama soykırım yok
Beşir'e göre başsavcının Sudan'a gelip inceleme yapmadan kendisini cinayet, ırza geçme ve zorla sürgün kampanyası yapmakla suçlaması doğru değil.
Sudan lideri, tüm medya kuruluşlarına Sudan'da neler olup bittiğini yakından izlemek için ülkeye gelme çağrısı yaptı.
Sudan'da bir savaş olduğunu kabul eden Beşir, hakkındaki soykırım suçlamasının nedeni olarak Sudan hükümetinin ABD ve Batı ülkelerinin Ortadoğu politikasına karşı çıktığı için "bölücü" güçlerin hedefi olmasını gösterdi.
Beşir'e göre, Sudan hükümetinin, Arap dünyasından, Afrika'dan, İslam dünyasından ve Türkiye'den çok büyük desteği var.
UAÖ raporu'na göre 300 bine yakın insan öldü
Uluslarası Af Örgütü (UAÖ) tarafından 2 Şubat 2008'de yayınlanan " Sudan: Darfur'da yerinden edilenler, bir öfke nesli" isimli rapora göre 2003'ten itibaren Sudan'da yaşanan çatışmaların sonucunda 90 bin kişinin öldürüldüğü, 200 bin kişinin çatışma kaynaklı bir sebepten öldüğü ve iki, üç milyondan fazla insanın da yerinden edildiği tahmin ediliyor.
Rapora göre, evlerinden ve topluluklarından ayrılmak zorunda bırakılan bu insanların çoğu, zorunlu iç göç mağdurları için Darfur çevresinde açılan 65 civarındaki kampta yaşıyor. Ayrıca Darfur'dan kaçan 240 bin kişinin Doğu Çad'da 12 mülteci kampında yaşadığı biliniyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Darfur'da hükümete bağlı silahlı güçler ve Cancavit milislerin bir etnik temizlik operasyonu yürüttüğünü açıklamıştı. (OA/NZ)
* Bu haberi hazırlarken Radikal, İnsan Hakları Derneği'nin internet sitesi ve UAÖ'nün sitesinden yararlandık.