Fotoğraf: Ersan Kınık / İleri Haber
Haberin Kürtçesi için tıklayın
İstanbul Edebiyat Evi'nde gazetecilik yaparken saldırı altında kalan ve bu saldırıyı da yine kendileri belgeleyen gazetecilerin emekleriyle kurulmuş bir fotoğraf ve video sergisi başlıyor: Saldırı Altında.
22 Temmuz Cuma günü saat 18.00'da açılışı yapılacak serginin küratörleri Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği Başkanı Mustafa Ünlü, gazeteci Cansu Pişkin ve Pelin Sidar Genç.
23 Temmuz-3 Eylül tarihleri arasında Pazar hariç her gün 11:00-19:00 saatlerinde Kıraathane binasında gezilebilir olacak.
Serginin küratörlerinden Mustafa Ünlü'nün sergi için sunuş notu ise şöyle:
Demokrasi ile basın özgürlüğünün doğru orantılı olduğu bilinen, söylenen, yinelenen bir bilgi, tarihsel deneyimdir. Otoriterleşen rejimlerin öncelikli hedefinin basın olduğu da öyle, doğal olarak. Hele de seçimlerin ve parlamento, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve benzeri kurumların işlevlerinin şu ya da bu şekilde kısıtlanarak sürdüğü rejimler söz konusuysa. Demokrasiymiş gibi yaparak otoriter yönetimi sürdürmenin yolu halka erişen bilgiyi sınırlamaktan, denetlemekten geçiyor.
Buna uygun olarak miş gibi demokrasilerin giderek daha çok görüldüğü, daha çok 'arzulandığı' Dünya’da bağımsız medyayı itibarsızlaştırmanın, yok etmekten daha yararlı olacağı da bu bağlamda kimi akıllara yakın olsa gerek. Son kırk yıldır sermayenin, dolaylı ya da doğrudan iktidarın organlarına dönüşen basın–yayın kuruluşları zenginleştiler ama zayıfladılar, güven yitirdiler. Hiçbir arındırmadan geçmeksizin, sosyal medya kartellerinin denetiminde, ne idüğü belirsiz ama her birimizi tek tek tanıyan algoritmalarla dipsiz bir kuyuya dönüşen internet evreninde zaten hepimiz hem haberci hem okuyucu değil miyiz?
Ezici çoğunluk, temel ve temel olmayan ihtiyaçları bir tıkla kapıya gelirken; takipçisi olduğu hesaplardan algoritmaya uygun haberler telefona düşerken; otoriter rejimleri sorgulayan, itiraz eden, bu nedenle sokağa çıkanlar marjinalleş-tiril-di. Her şeye rağmen gazetecilik yapmaya çalışan bağımsız medya ile birlikte gayrımeşru, düzen bozucu sınıfına itilme gayreti ortaya çıktı. Bu algıyı güçlendirmenin son adımı da kolluk kuvvetlerini 'göreve çağırmak' olmalıydı. Ve öyle oldu. Anayasa, yasalar hâlâ ¨basın özgürdür, ifade özgürlüğü vardır, ilk önce devlet bunun güvencesidir¨ dese de...
Saldırı Altında fotoğraf sergisi, son yıllarda, düzenli biçimde artan engelleme, kötü muamele ve hattâ şiddete rağmen bağımsız basın mensuplarının habere ulaşma direncini belgeleyen fotoğraflardan oluşuyor. Çok uzak olmayan bir gelecekte ülkeleri yönetenlerin ve yönetilenlerin ezici çoğunluğunun özgür basın olmadan demokrasi ve refah olmayacağını fark edecekleri bilinci ile, tarihe kaydedilen o anları buraya bırakıyoruz.
Kıraathane'ye aşağıdaki harita üzerinden ulaşabilir, bu adresten 22 Temmuz'daki açılış için kayıt yaptırabilirsiniz.
(HA)