Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sanatsal ifade özgürlüğü alanında dünya genelinde çalışmalar yürüten Freemuse, “Sanatsal Özgürlük Durumu 2021” raporunu yayınladı.
Bu yılın raporu, 2020’de 89 ülkede 978 sanatsal özgürlük ihlali eyleminin bir analizini belgeliyor. Rapora göre 2020’de dünya genelinde 17 sanatçı öldürüldü, 82 sanatçı hapse atıldı ve 133 sanatçı ise gözaltına alındı.
Raporda “Covid-19 salgınını takiben dünya genelinde kültürel etkinliklere getirilen kısıtlamalara rağmen ezilen sanatçıların sesleri dinmedi. Aksine, bir dereceye kadar yoğunlaştı” ifadeleri yer aldı.
Raporun tanıtımında Freemuse Yönetici Direktörü Dr. Srirak Plipat, "Sanatçıların ve kültür sektörünün geçim kaynaklarının kaybına uğradığı bir yılda sanatçıların rekor düzeyde kovuşturmaya tabi tutulması ve hapis cezalarına çarptırılmaları kabul edilemez” dedi.
Plipat, "Bu yılki rapor, sanatçıların ve sanat eserlerinin gizli seslerini susturmak için küfür, terörizmle mücadele yasaları ve Covid-19 önlemlerinin artan suiistimallerini bahane olarak gösteriyor" diye konuştu.
Hapis cezalarının yüzde 74'ü Orta Doğu'da
2020'de, belgelenen tüm sanatsal özgürlük kısıtlamalarının yüzde 26'sı Avrupa'da gerçekleşti. Avrupa’yı yüzde 22’yle Kuzey ve Güney Amerika, yüzde 19’la Orta Doğu ve Kuzey Afrika, yüzde 15’le Asya ve Pasifik ve yüzde 9’la Afrika izledi. Özgürlük kısıtlamalarının yüzde 9’u internet ortamında gerçekleşti.
Sanatçıların belgelenen hapis cezalarının yüzde 74'ü hükümetin politikalarını ve uygulamalarını eleştirmekle ilgiliydi. Hapis cezalarının yüzde 44’ü Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da gerçekleşti. Siyaset, yüzde 71 ile sanatçıların tutuklanmalarının ana gerekçesiydi.
"Türkiye'de hükümet vakaların yüzde 90'ından sorumlu"
Raporun Türkiye bölümünde Free Muse şu yorumu yaptı:
“Hükümet yetkilileri, 2020'de belgelenen tüm ihlal vakalarının yüzde 90'ından sorumlu olarak Türkiye'de sanatsal özgürlüklerin kullanılmasının önünde büyük bir engel olmaya devam etti. Kürt sanatçılar ve kültür merkezleri, devlet yetkilileri tarafından hedef alınmaya özellikle açıktı. Belgelenen ihlallerin yarısından fazlasının arkasında, belirsiz bir terörle mücadele kanunu çerçevesi ve Cumhurbaşkanına yönelik suç sayılan hakaretler vardı.”
Raporun Türkiye bölümünün başlığı ise “Sanatçılara Kürtleri desteklediği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı çıktığı için yaptırımlar” şeklinde yer aldı.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz
(HA)