* Fotoğraf: Pixabay
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, salgın döneminde iş yerleri kapandığı için temel ihtiyaçlarını karşılayamayan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerini kapsayan proje planladıklarını belirterek, “11 Aralık'ta bakanlığımıza bağlı Yunus Emre Enstitüsü web sitesinde proje adına başvuru yöntemini, başvuruyu yapan birlik, dernek ve sendika isimlerini ilan edeceğiz” dedi.
Müzik meslek birliklerinin temsilcileriyle İstanbul'da bir araya gelen Bakan Ersoy, geçen hafta koronavirüs salgını sebebiyle müzisyenlere gelir yardımı adına bir proje üzerine çalıştıklarını açıkladığını anımsatarak, toplantıyı bu amaçla gerçekleştirdiklerini ve çerçeveyi hemen hemen netleştirdiklerini aktardı.
Ersoy, Ocak ayı itibariyle de projede yer alan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerine kişi başı 1.000 TL olarak ödeme yapmaya başlayacaklarını söyledi.
11 Aralık’ta ilan edilecek
Ersoy, şöyle devam etti:
“Yaptığımız görüşmeye istinaden pandemi döneminde geliri olmayan, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerini kapsayan bir proje olmasını planladık. 11 Aralık'ta bakanlığımıza bağlı Yunus Emre Enstitüsü web sitesinde proje adına başvuru yöntemini, başvuruyu yapan birlik, dernek ve sendika isimlerini ilan edeceğiz.
“23 Aralık'a kadar başvuruları bu ilan ettiğimiz birimlerde toplanmasını istiyoruz ve bu tamamlanan projeler 30 Aralık'a kadar bakanlığımıza iletilecek. Ocak ayı itibariyle de projede yer alan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerine ödemelerini yapmaya başlayacağız.
Web sitesinde açıklanacak
“İlk etapta düşündüğümüz, öngördüğümüz toplamda 20, 30 milyon civarında bir proje bedeli olacak diye tahmin ediyoruz. Bugünden itibaren 11 Aralık'a kadar projenin tüm detaylarını netleştirip Yunus Emre Enstitümüzün web sitesinde açıklayacağız.
“Bundan sonra da bu projeye katılmak isteyen, gelire ihtiyaç duyan sanatçılarımızın bu siteden gelişmeleri takip etmesini istiyoruz.”
Müzik yasağı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 8 Eylül itibariyle bar, restoran, cafelerde müzik yasağının başlayacağını duyurdu. Bakanlığın genelgesi doğrultusunda, 8 Eylül gecesinden sonra 12'den itibaren her türlü müzik yayını yasaklandı.
Salgınla birlikte kafe ve restoran dahil birçok işyerine getirilen sınırlamalar nedeniyle geçinemeyecek duruma gelen müzisyenler, “Sessizlik eylemi”, sosyal medya protestoları ve basın açıklamaları ile geçinemediklerini duyurmaya çalıştı.
TIKLAYIN - "Müzisyenler bu dönemde aletlerini satmak zorunda kaldı"
Ancak İçişleri Bakanlığı'nın 18 Kasım tarihli genelgesiyle müzik icra ettikleri mekanlara da yeniden kısıtlama getirildi. Sektörden birçok kişi bu süreçte işsiz kaldı. (TP)