Fotoğraf: kedistan.net
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
İtalya'nın önde gelen çağdaş sanat fuarı Artissima’nın sadece İtalyan sanatçı Carol Rama’nın ruhunu ve karakterini yansıtan kadın sanatçılara özel ödülü bu yıl sanatçı ve gazeteci Zehra Doğan’a verildi.
2015’te sokağa çıkma yasakları sürecinde yaptığı haber ve resimler nedeniyle 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezası verilen Doğan, Temmuz 2017’de cezayı onamasıyla tutuklandı. Ai Weiwei’nin yazdığı mektupla, Banksy’nin bir işiyle destek olduğu Doğan, hapis günlerinde bile resimler yapmaya devam etti.
Sanat Atak’ın haberine göre; sanatçı hapisten çıktıktan sonra 5 Nisan 2019 tarihinde Index on Censorship tarafından “Sanat Dalında İfade Özgürlüğü Ödülü”, 11 Ekim 2019’da Beyrut’ta May Chidiac Vakfı’nın “Gazetecilikte Olağanüstü Cesaret Ödülü”, Şubat 2020’de İtalya’da öldürülen genç devrimci Roberto Scialabba’ya adanan “Roberto Scialabba Özel Ödülü” ve 16 Ekim 2020’de İtalya’nın Cenova kentinde düzenlenen 14. Kadın Mükemmellik Festivali’nde “Uluslararası Hypatia Kadın Mükemmellik Ödülü” almıştı.
Zehra Doğan hakkında Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu. JİNHA'da ajansın kurulduğu yıl olan 2012'den kapatılana dek muhabir ve editör olarak çalıştı. Türkiye'nin ilk ve tek kadın haber ajansı Jin Haber Ajansı da 29 Ekim 2016'da 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kapatıldı. Doğan, 24 Temmuz 2015'te çatışmaların ve sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı dönemde Mardin ve ilçelerinden haber geçti. Olan biteni resimleri ile de kamuoyunun gündemine taşıdı. Şengal'de IŞİD tarafından şiddet gören kadınlarla yaptığı "Ezidi Kadınların Çığlığı" haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'ne layık görüldü. |
Dava süreciKanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Jin Haber Ajansı (JINHA) editörü Zehra Doğan ve HDP Mardin milletvekili Ali Atalan'ın danışmanı Mazlum Kavak 21 Temmuz 2016'da Mardin'de bir kafede otururken gözaltına alındı. İki gün sonra Nusaybin Adliyesi'nde hakim karşısına çıkartılan Doğan, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Doğan, 4,5 ay cezaevinde tutulduktan sonra 9 Aralık 2016'da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "örgüt propagandası" ve "örgüt üyeliği" iddiasıyla hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Mahkeme, Doğan'ın "örgüt üyeliği" iddiasından beraatına, "örgüt propagandası" suçundan tutuksuz yargılanmasına karar verdi. Mart 2017'de Doğan, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada "örgüt üyeliği" suçlamasından beraat etti. Ancak 21 Aralık 2015 -9 Aralık 2016 tarihlerinde sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ve 22 Aralık 2015'te Nusaybin'de 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, 2 Haziran 2017'de onandı. Doğan, 12 Haziran 2017'de tutuklandı. Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde kaldığı sürede hapishane yönetimi, Doğan'ın resim yapmak için istediği boya kalemlerini ve boyaları Doğan'a vermedi. Doğan, cezaevinde ulaşabildiği bitki köklerinden ve regl kanından boya yaptı, resimlerini üretti. Cezaevi yönetimi, Doğan'a avukatlarının ve arkadaşlarının yolladığı kitapları da "yasak" diyerek vermedi. Doğan, 16 Mart 2018'de 20'ye yakın mahpusla birlikte Tarsus Cezaevi'ne gönderildi. Dünyaca ünlü İngiliz sokak sanatçısı Banksy, 16 Mart 2018'de, Doğan'ın tutuklanmasına neden olan resmi, New York'un Manhattan semtinde bir duvara çizdi. "Bu resmi yaptığı için iki yıl dokuz ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı" diye yazan Banksy, parmaklıklar ardında olan Doğan'ı çizip "Zehra Doğan'a Özgürlük" yazdı. Doğan'ın cezaevinde yaptığı resimlerin de yer aldığı sergi, Fransa başta olmak üzere birçok ülkede sanatseverlerle buluşuyor. |
(RT)