Haberin Kürtçesi için tıklayın
İlk Kürtçe çizgi roman çocuk dergisi GOG yayın hayatına hazırlanıyor. Red Kit, Yakari, Thorgal ve Milo gibi yabancı çizgi karakterlerin yanısıra, Kürtçe öyküler de çizgilerle anlatılacak. Projeye öncülük eden Çizer İmam Cici, bunun 25 yıllık hayali olduğunu belirtiyor.
Dergi adını eski bir Kürt çocuk oyundan alıyor. GOG, çizgi roman ağırlıklı olarak tasarlandı. Kürtçe'nin Kurmancî ve Zazakî lehçelerinde yayınlanacak dergi, ilk etapta dijital olarak basılacak. Çizgi roman, henüz yapım aşamasında olan www.gog-weneroman.com adresinde ücretli olarak online yayımlanacak.
Bu proje uzun vadeli olarak düşünülüyor. Yeterli destek görmesi halinde, basılı halde de çocuklara sunulacak. Projenin sürdürülebilir olması için online bağış sitesi fongogo.com üzerinde bir kampanya da başlatıldı.
“Donanımım ve bütün birikim çocukalara yöneliktir”
Proje hakkında Bianet'e konuşan çizer İmam Cici, "Donanımım ve bütün birikim çocuklara yöneliktir. Her ne kadar mizah dergilerine, çizgi roman dergilerine çalışsam da çocuklar için çalıştığım işler daha çok ve sevdiğim şeylerdir" dedi.
Çizgi romanın dili konusunda, "Anadilime karşı kendimi biraz borçlu hissediyorum" diyen Cici, çocuklarla ilgilenmenin yolunun çizgi roman olduğunu da düşünüyor.
Cici'ye göre "Çocuklar çizgiyi çok severler". Çizgi romanı anlamanın kolaylığına işaret eden Cici, "Çizgi romanın ardışık bir anlatımı var. Art arda gelen resimleri, kendi anadilini az anlayan biri de kolaylıkla anlayabilir" diye belirtti.
Kürt çocuklarının şimdiye kadar kendi anadilleri yerine Türkçe çizgi romanlarla karşılaştığına dikkat çeken Cici, Kürtçe çizgi romanı çocuklara sevdirmeyi umduğunu söyledi.
Cici şunları ekledi: "Eğer bu çizgi romanları severlerse, bir gün belki oturup kendileri çizmeye başlarlar. Böylece bir anlatım dili olarak Kürtçe çizgi roman da gelişir. Bu açıdan önemli bir adım olarak görüyorum."
Çizgi romanların bir Kürtçe karakterinin olacağının bilgisini veren İmam Cici, Doğan Güzel'in 'Kırık' ile, Ender Özkahraman'ın 'Orası öyküleri' ile yer alacağını ifade etti.
Cici şöyle devam etti: "Benim de bilim insanları ve sanatçıların hayatını mizahi dille olarak anlattığımı 'Kim Bu?' adıyla serim var. Bunun Kürtçe versiyonunu yapmak istiyorum. Sadece Kürt sanatçılar değil, dünya bilim insanları ve sanatçılarını da katarak böyle bir seri yapacağım."
Dergide ayrıca derlenmiş Kürt masallarının yeniden resimlenerek anlatılması tasarlanmış. Çizer Cici, derginin yarısının Avrupa telifli işler, diğer yarısının Kürtçe çalışmalar olacağını belirtti.
Derginin ekibinde Doğan Güzel ve Ender Özkahraman'ın yanısıra Avrupa telifli işlerin Kürtçe'ye kazandırılması için Rêdur Dicle ve Deniz Gündüz yer alıyor. Cici, destek olacak başka çizerlerin olduğunu da ifade etti.
"Basılı hale getirmeyi öngüröyüruz"
Bu çalışmayı "uzun soluklu" olarak düşündüğünü belirten Cici, dergiyi basılı hale de getirmeyi öngördüklerini şöyle ifade etti: "Her evde internet olmadığını biliyorum. Eğer yeterli desteği bulursam, dergiyi basılı hale de getirmeyi ve bununla da yetinmeyerek Kürtçe çizgi roman albümleri basmayı düşünüyorum."
Mevcut şartların zorluğuna da işaret eden Cici, "Şartlar zor. Ekonomik zartlar zor. Kürtçe üzerindeki baskı neredeyse 90'lı yıllardaki baskı. Kötü bir dönemden geçiyoruz. Şartlar belki düzelmeyecek. Düzelmesini beklemek gerekmiyor. Bu şartlarda ne yapabilirsek yapmalıyız" şeklinde konuştu.
Cici, bu çalışmanın bir ticari girişim olarak görülmesinden kaygı duyuyor. "25 yıllık bir hayali" olduğunu söyleyen Cici sözlerini şöyle noktaladı: "Pine'de çalışırken ve Pine kapatıldığında ilk söylediğim çocuklara yönelmek gerektiğiydi. Çocukları kazanırsak, gelecekte çizgili anlatım dilini devam ettiren bir kültür yaratırız. Bu bir başlangıçtır, bizden sonrakiler daha ilerleterek devam eder. Bu başlangıcı da halkımızın desteklemesini istiyorum. "
İmam Cici hakında
Kürt Karikatürist ve İllüstratör, Gırgır, Pişmiş Kelle, Pine, Meme, Esmer, Ot, Otlak, Yemek ve Kültür, Stem Maker, Süper Penguen ve Zrîng gibi mizah ve çizgi roman dergilerinde çalıştı. Azadiya Welat, Yeni Gündem ve Özgür politika gazetelerinde karikatürist olarak çalıştı. 20 yıla yakın süredir çocuk kitapları illüstrasyonları alanında da üretmeye devam etmektedir. (AY/FD)