Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sanatçı Ferhat Tunç, hakkındaki hapis cezası ve soruşturmalara dair açıklamasında, bir süre yurtdışında olacağını ifade etti.
Tunç son olarak 13 Ocak’ta Almanya dönüşü gözaltına alınmış, ertesi gün ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı.
TIKLAYIN - Savcı, Ferhat Tunç’a “Sur’daki Yıkımı” Sordu
“Birlikte yeniden hayal kurabiliriz”
Ferhat Tunç’un dün uçaktaki fotoğrafıyla birlikte paylaştığı açıklaması şöyle:
“Hakkımdaki 2 yıllık hapis cezası kararıyla yetinmediler; düğmeye basılmış gibi 'örgüt propagandası' ve 'örgüt üyeliği' iddialarıyla çok sayıda yeni soruşturma ve davalar açtılar. Dahası hedef gösterdiler.
“Baskılarıyla, yalanlarıyla bir gün olsun taviz vermedim. Sanatçı kimliğim ile halka karşı sorumluluğumu bir gün olsun ayırmadım. Sesimle yaşadım ama o sesin ahengine de kendim karar verdim ve yine bir gün olsun pişman olmadım.
“Kimliğim, kişiliğim bana yoldaşlık arz eden bağlamam ve sesimle zor bir yolculuğa çıktım bugün; geride tırnaklarımla kazıdığım bir hayat, yaralı, yorgun bir ülke bırakarak.
“Düşünmeye, konuşmaya, üretmeye bir süreliğine yurt dışında devam edeceğim. Bir adım bile geri atmadan. Akıl ve vicdan bugün sessizliği bozmayı işaret ediyor.
“Bu zamanları hepimizin emeğiyle, mücadelesiyle en az zararla atlatabilir ve ardından rahat bir nefes alabiliriz. Birlikte yeniden hayal kurabilir ve yeniden kazanabiliriz.”
Ne olmuştu?
Sanatçı Tunç hakkında, Twitter hesabındaki paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı dava 25 Eylül 2018’de sonuçlanmıştı.
İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi Tunç’a 1 yıl 11 ay 12 günlük hapis cezası verdi.
Mahkemenin gerekçeli kararında Rojava'da IŞİD tarafından öldürülen Aziz Güler'in anılması ve Tunç'un "Tecrit son bulmalı" şeklindeki mesajı delil olarak yer aldı. Mahkeme heyeti, “Sanığın örgütün elebaşı için taleplerde bulunduğu anlaşılmıştır” ifadesini kullandı.
Tunç’a bu cezanın ardından, “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla başka bir dava daha açıldı. Tunç’un 2016’da attığı 10 ayrı tweet nedeniyle soruşturma başlatan Büyükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianame, Büyükçekmece 7. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. Yargılama sürüyor.
Tunç hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında da iki ayrı soruşturma dosyası bulunuyor.
Avukatı Fatma Hopikoğlu, soruşturmayla ilgili bianet’e yaptığı açıklamada şunları söylemişti:
“Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında Tunç ile ilgili iki ayrı soruşturma dosyası var. Biri, Sur’un yıkımına dair aydınların yaptığı basın açıklamasında söyledikleriyle ilgili. Bu açıklamanın mahiyeti tarihi eserlerin korunması olmasına rağmen, bu konuşmasıyla ilgili ‘örgüt propagandası’ suçundan soruşturma başlatılmış. Dosyanın içeriği sadece bu konuşma.
“İkinci soruşturma dosyasına dair de, savcılıkta Demokratik Toplum Kongresi toplantılarına katılıp katılmadığı soruldu. Tunç ise Halkların Demokratik Kongresi üyesi olduğunu, DTK toplantılarına katılıp katılmadığını ise hatırlamadığını ifade etti.” (AS)