Haberin Kürtçesi için tıklayın
Mezopotamya Sinema Kolektifi tarafından ilk kez düzenlenecek olan İstanbul Kürt Film Festivali 6 Mart 2019 tarihinde başlayacak. 10 Mart’a kadar sürecek olan Festival kapsamında 30’a yakın film gösterilecek. Mezopotamya Sinema Kolektifi’nin İstanbul Elmadağ’da bulunan salonunda gösterilecek olan filmler arasında Hüseyin Tabak’ın “Çirkin Kral Efsanesi”, Sehim Omer Kalifa’nın “Zagros", Hisên Hesen’in “Reşeba”, Ender Özkahraman’ın “Zor Bir Karar”, Haşim Aydemir’in “14 Temmuz”, Veysi Altay’ın “Bîr” (Kuyu) yer alıyor. Yanı sıra Rojava Film Komününun çektiği filmler de festival kapsamında izleyici ile buluşacak.
“İki yıl önce karar vermiştik”
Aynı zamanda festivalin organizasyonunda da yer alan yönetmen Veysi Altay bianete festival ile ilgili olarak şunları söyledi: “Uzun bir zamandır Kürdistan’da festival yapıyoruz, FilmAmed, Kürtçe Kısa Film Festivali, Yilmaz Güney Film Festivali, Van Ahtamara Film Festivali bunlardan bazıları. Ancak belediyelere kayyum atanıp belediyelere el konduktan sonra bu festivaller engellenmeye başlandı. Sinema salonlarımız elimizden alındı. Bundan dolayı filmlerimizi Kürdistan’da seyirciyle buluşturamıyoruz.”
Bundan iki yıl önce festivali düzenlemek istediklerini ancak OHAL ve yaşanan gelişmelerden dolayı bunu gerçekleştiremediklerini belirten Altay şöyle devam etti:
“Kürtçe filmler seyirciyle buluşamıyor”
“Dört parça Kürdistan’da, Avrupa’da Kürtler ile ilgili yapılan filmler, İstanbul’daki Kürtlere ulaşamıyor. Bunun sebebi de festival yapılmıyor olmasıdır. 2009 ile 2013 yılları arasında sadece birkaç tane Kürtçe film İstanbul’daki seyirciyle buluşabilmiş. Ancak Kürtçe yapılan filmlerin yüzde 90’ı İstanbul’daki Kürt seyirciye ulaşabilmiş değil. İstanbul’da bir boşluk vardı. Biz de 25 yıldır sinema ile uğraşan bir kurumuz. Bu bizim eksikliğimiz. Şimdiye kadar bir festival yapabilir ve bu boşluğu doldurabilirdik.”
Kürtler ile ilgili filmler gösterilecek
Festival’de Kürtler’i konu edinmiş olan filmler gösterilecek. Festival ilk kez düzenlendiğinden, Mezopotamya Sinema Kolektifi başvuru esasına göre filmleri kabul etmek yerine, kendileri festivalde gösterilecek filmleri seçmiş.
8 Mart’ta kadın yönetmenlerin filmleri gösterilecek
Kolektif üyeleri ve festivali organize eden ekipten Adar Taş ve Hebun Polat, festivalde 30’a yakın filmin gösterileceğini söylediler. Bunlar arasında kısa filmler, uzun metrajlı filmler ve belgesel filmler olacak. Ayrıca Kürt Sineması ile ilgili olarak bir panel düzenlenecek ve Kürt Sineması’nın durumu, yaşadığı sorunlar ele alınacak.
Gösterilecek filmlerin yönetmenlerinin büyük oranda festivale katılması beklenirken, film gösterimlerinin ardından yönetmenlerle seyircilerin buluştuğu gösterimler gerçekleştirilecek.
Adar Taş Mart ayını özellikle tercih ettiklerini, 8 Mart’ta da sadece kadın yönetmenlerin filmlerinin gösterileceğini söyledi:
“30 filmden 10’nun yönetmeni kadın. Bu da kadın yönetmen sayısının oranının az olduğunu gösteriyor. O gün ayrıca kadın yönetmenlerin katılımı ile kadının sinema içerisindeki rolünün tartışılacağı bir panel de gerçekleştireceğiz.”
Festival Özcan Alper’in yönetmenliğini yaptığı ve Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, çatışmalar sonrasında ortaya çıkan yıkımı anlatan “Yıkıntıların Arasında” adlı animasyon filmin gösterimi ile son bulacak.
Festival Programı
Mezopotamya Sinema Kolektifi Hakkında1995 yılında Mezopotamya Kültür Merkezi çatısı altında başlatılan sinema çalışmaları sonrası kuruldu. 24 yıldır, çalışmalarını gönüllü ve kolektif yapıyor. Bir çok belgesel, kısa film ve uzun metraj filme imza attı. |
(AY/FD)