Fotoğraflar: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Mersin Uluslararası Limanı’nda, Ekvador’dan gelen gemideki muz yüklü konteynerde 11 kilogram kokain yakalandı.
Mersin İl Emniyet Müdürlüğünün açıklamasına göre, Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Ekvador'dan limana gelen gemideki muz yüklü konteynerde uyuşturucu bulunduğu bilgisine ulaştı. Konteynerde narkotik dedektör köpekleriyle yapılan aramada 10 pakette 11 kilogram kokain bulundu.
Olayla bağlantılı olduğu ileri sürülen İ.B. gözaltına alındı.
Ne olmuştu?
Geçen yıl Haziran ayında Ekvador’un Guayaquil limanında yakalanan 850 kiloluk kokainin, Türkiye’ye gönderilen bir gemide olduğu açıklandı.
Başka bir baskında da Mersin limanında, yine Guayaquil’den gelen 250 kilo kokain yakalandı.
InSight Crime, Güney Amerika-Türkiye kokain rotasını ve uyuşturucu maddenin Türkiye’den dağıtıldığı merkezleri yazdığı haberinde, Türkiye’deki operasyonlarda Güney Amerika menşeli kokainin giderek artan miktarlarda yakalanmasının, ülkenin, Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına nakledilen uyuşturucu ticaretindeki büyüyen rolüne işaret etti.
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA), 2023 Avrupa Uyuşturucu Raporu’na göre de, AB içerisinde 2011-2021’de ele geçirilen uyuşturucudaki en büyük artış yüzde 416 ile kokainde, yüzde 260 ile bitkisel kenevirde, yüzde 135 ile metamfetaminde, yüzde 126 ile eroinde, yüzde 123 ile MDMA'da, yüzde 77 ile kenevir reçinesinde ve yüzde 42 ile amfetaminde tespit edildi.
Uyuşturucu üretimi ve trafiği |
BM Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC), 2023 Dünya Uyuşturucu Raporu’nda, dünyada, hem kokain arzında hem de talebinde belirgin artışın yaşandığına, bu durumun muhtemelen geleneksel sınırların ötesinde yeni pazarların gelişimini teşvik edeceğine dikkat çekildi. Raporda, kokainin elde edildiği koka ağacının 315,5 hektarlık bir alanda ekildiği, 2021’de 2 bin 304 ton gibi rekor seviyede kokain üretim yapıldığı bilgisi yer aldı. Küresel kokain pazarı ABD’nin yanı sıra Batı ve Orta Avrupa'da yoğunlaşmaya devam ediyor ancak Afrika, Asya ve Güneydoğu Avrupa'daki gelişmekte olan ülkelerde de hızlı şekilde yayılıyor. Küresel yasa dışı afyon üretiminin büyük kısmı, başta Afganistan olmak üzere sınırlı sayıda ülkede yapılıyor. 2022'de 7 bin 800 ton olan küresel üretimin yüzde 80'i, yani 6 bin 200 tonu Afganistan’da üretildi. Afganistan’ı 795 ton ile Myanmar ve 504 tonla da Meksika izliyor. Dünya genelinde afyonun yüzde 95’i Afganistan, Myanmar ve Meksika’da üretiliyor; koka ağacı ise Kolombiya, Peru ve Bolivya’da ekiliyor. |
TIKLAYIN - Mahpusların üçte biri uyuşturucu suçlarından cezaevinde
İçişleri Bakanlığı açıklamasına göre uyuşturucu suçlarından tutuklu veya hükümlü olanların sayısı son 7 yılda 36 binden 128 bine yükseldi. Adalet Bakanlığı verilerine göre toplam mahpus sayısı 341 bin 497. Yani, mahpusların yaklaşık üçte biri, uyuşturucu suçlarından cezaevinde.
TIKLAYIN - “Türkiye'de uyuşturucu kullanım oranı yüzde 3,1”
(AS)