Fotoğraf: Evrim Kepenek / bianet
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Metris R Tipi Cezaevi’nde bulunan yüzde 98 engelli Abdulkadir Kuday, ALS hastası. İlerleyen hastalığına binaen avukatlarının yaptığı infaz erteleme başvuruları reddedildi.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Kuday’ın sağlık durumuna dair önerge verdi, ayrıca Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvuruda bulundu.
Başvurusunda, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Metris R Tipi Kapalı Cezaevi’ni ziyaret etmesini, inceleme yapmasını ve hasta mahpus Abdulkadir Kuday’ın tedavisinin bir an önce yapılması için gereken adımların atılmasını talep etti.
- ALS (amyotrofik lateral skleroz), motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (motor nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalık. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye (atrofi) yol açar. Zihinsel fonksiyonlar ve bellek ise bozulmaz. (Kaynak)
Yanlışlıkla bel fıtığı teşhisi kondu
Beritan Güneş Altın, dilekçesinde şu bilgilere yer verdi:
“Mardin’de 2014 yılında tutuklanan Abdulkadir Kuday, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Ardından Tekirdağ T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Kuday, 6 yıl kaldığı Tekirdağ’da sağlık sorunları yaşamaya başladı.
Yaklaşık 4 yıl boyunca hastane sevkleri yapılmayan Kuday, ancak siyasi partiler ile insan hakları örgütlerinin girişimlerinin ardından hastaneye götürüldü, 2021 yılında bel fıtığı teşhisi kondu. aziran 2021’de bel fıtığı ameliyatı yapılan Kuday’a, 3 ay sonra rahatsızlığının devam etmesiyle yanlış teşhis konulduğu ortaya çıktı.
İhtiyaçlarını karşılayamaz durumda
Tekrar yapılan muayeneler ve tetkikler sonucunda sinir sisteminin uyarılar gönderememesine neden olan ALS hastası olduğu ortaya çıkan Kuday, kısmi felç geçirdi ve ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi.
Ocak 2022’de Metris R (Rehabilitasyon) Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Mide hastalıkları da ortaya çıkan Kuday, bir süre sonra yatalak duruma geldi, yaşamını tek başına idame ettiremiyor.
Yüzde 98 engelli mahpusla kalıyor
Kendisi gibi Mardin’in Kızıltepe ilçesinde tutuklanan, yüzde 98 engelli olan ve tekerlekli sandalyede hayatını sürdüren Serdar Yıldırım ile aynı koğuşta olan Kuday’ın hastalığı her geçen gün ağırlaşıyor.
Birçok ihtiyacı ancak ellerini kullanabilen Yıldırım tarafından karşılanırken, infazının ertelenmesi yönünde avukatları tarafından yapılan başvurular da reddedildi.
“İnfazı ertelenmeli” raporu var
Kuday için Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nde düzenlenen 1 Aralık 2021 tarihli sağlık kurulu raporunda; “...infazını doktoru ve reviri bulunan bir ceza infaz kurumunda geçiremez (…) hala ağır hasta olup engellik halinin olduğu, sürekli hastalık kapsamında olup sakatlık hali olduğu, infazının 6 ay geri bırakılması gerektiği” belirtildi.
Bu rapordan bir gün sonra aynı hastane Kuday'ın R Tipi bir hapishaneye sevkini önerdi.
Adli Tıp Kurumu ise 3'er aylık sürelerle sağlık durumu hakkında rapor alınması koşulu ile Kuday'ın infazına devam edilebileceğini belirtti.”
İki hasta mahpus neden aynı koğuşta?
Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, soru önergesinde de Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan şu soruları yanıtlamasını istedi:
- Abdulkadir Kuday’a yanlış teşhis koyan ve kendisini yanlış bir ameliyata maruz bırakan doktorlar hakkında herhangi işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa sebebi nedir?
- Yanlış teşhis konulmasından ve dolayısıyla gerekli tedavinin yapılmamasından kaynaklı Abdulkadir Kuday’ın kısmi felç geçirdiği bilginiz dahilinde midir?
- Ailesi, avukatları ve kendisi tarafından savcılığa ve Bakanlığınıza ulaşan kaç dilekçe vardır? Kaçı işleme alınmıştır?
- Yaşamını tek başına idame ettiremeyen Kuday’ın infazının ertelenmesi ve gerekli tedaviyi dışarda görmesi için tahliye edilmesi ile ilgili bir girişimde bulunacak mısınız?
- Yaşamını tek başına idame ettiremeyen 2 mahpusun aynı koğuşa konulmasının sebebi nedir? Bu bir işkence yönetimi değil midir?
- Tüm cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin bu denli artması üzerine hak ihlallerinin tespit edilmesi, gerekli iyileştirmelerin yapılması ve görevi kötü kullanıp suç işleyen personellerin yargılanması ve hasta mahpusların infazlarının ertelenmesi için Bakanlık olarak girişimlerde bulunacak mısınız?
İHD Merkezi Hapishaneler Komisyonunun Nisan 2022 tespitlerine göre Türkiye hapishanelerinde 651’i ağır olmak üzere 1517 mahpus bulunuyor. 2022 yılında hapishanelerde 76 kişi hayatını kaybetti, içlerinden 35’i hastalıkları nedeni ile yaşamını yitirdi.
(AS)