Resmi Gazete’de 6 Ekim’de “Özel Hastaneler Yönetmeliği” ve “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliğinde” değişiklik yapıldı.
Doktorların serbest çalışma haklarını konu edinen ve muayeneler kapsamında değişiklikler öngören yönetmelik Ocak 2023’de yürürlüğe girecek.
Sağlık Bakanlığı’na 7 Aralık’ta görüşme talebinde bulunan doktorlar bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bir araya gelecek.
Görüşme öncesinde Muayenehaneler Derneği Başkanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı doktorların bağımsız çalışma hakkını engelleyen muayenehaneler yönetmeliği ve olası sonuçları hakkında bianet’e konuştu.
“Yönetmelik sağlık turizmini riske atıyor”
Çakıcı yönetmeliğin sağlık turizmi açsından ciddi sonuçları olabileceğini ifade ediyor:
“Mesleğinde iyi olan ve kendine güvenen doktorlar muayenelerini kapatıp büyük ihtimalle yurt dışına gidecekler. Yurt dışına giden hekimlerin bazıları bir hastanede veya sağlık kurumunda çalışıyor. Ama muayenehanesini kapatıp gidecek olan hekimler gittikleri yerde klinik açacaklar. Yurt dışından gelen hastaları da onların gittiği ülkeye tedavi olmaya gidecek.
“Bu yönetmelikle Türkiye sağlık turizmi açısından ciddi bir kayıp yaşayabilir. Örneğin İspanya’ya göç eden bir hekimin, saç ekimi için onun muayenehanesine gelen hastası tedavi için İspanya’ya gidecek. Türkiye sağlık turizminin geleceğini riske atıyor.
“Bakanlık hekim açığı var derse destek oluruz”
“Biz bu yönetmeliğin geri çekilmesini ve bakanlık yetkililerinin bizimle beraber masaya oturup bundan sonraki süreçte ne yapacağımız konusunda beraber fikir alışverişinde bulunulmasını talep ediyoruz.
“Örneğin hastanelerle ilgili bir yönetmelik çıkarıldığında hastanelerin görüşüne başvuruluyor. Doktorlar olarak bizim de görüşümüzün alınmasını talep ediyoruz."
“12 bin kişiye bir muayenehane düşüyor”
Çakıcı Türkiye’de çok az sayıda muayenehane olduğunu söylüyor:
“Bakanlık eğer uzman hekim-çalışan açığımız var derse de biz hekimler olarak kendilerine destek oluruz ve çalışırız. Şu an yedi bin muayenehane var. Türkiye’de on iki bin kişiye bir muayenehane düşüyor. Aslında muayenehane sayısı çok az. Ama biz muayenehanelerde çalışan doktorlar olarak alandaki doktor açığına yanıt ve destek vermeye çalışırız. Bu taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi bakan beye de iletmek istiyoruz.
“Özel muayenehanesi olan bir doktor zaten devlet hastanesinden ekipman kullanamıyor, ameliyathanede operasyon gerçekleştiremiyor. Ama doktorlar özel hastaneden ameliyathane kullanma izni alabiliyordu. Yıllardır yapılan bir uygulama.
"Muayenehanesi olan bir doktorun özel bir sağlık kuruluşunun ameliyathaneden faydalanabilmesi bugüne dek mümkündü. Ama şu anda çıkarılan yönetmelikle bunlara ciddi sınırlamalar getiriliyor. Problem de tam burada.”
TIKLAYIN - Muayenehaneler Derneği yönetmelik değişikliğini yargıya taşıyor
(ED/HA)