* Fotoğraf: Canva
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Haiti Sağlık Bakanlığı, Karayip ülkesi Haiti'de koleradan ölen yurttaşların sayısının 136'ya yükseldiğini açıkladı.
Bakanlığın açıklamasına göre, koleraya yakalanan kişilerin 89'u bir hastanede ya da kolera tedavi merkezinde, 47 kişi evlerinde yaşamını yitirdi.
Ülkede devam eden kolera salgını ile ilgili CNN International'a konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) iletişim sorumlusu Alexandre Marcou, "Son dönemde günde 250 kişiyi [merkezlere] kabul ediyoruz" dedi:
"Metropol bölgesinin büyük bir kısmında vaka sayılarında artış yaşanıyor. Bu, bizim için çok endişe verici çünkü kolera tedavi merkezlerimizdeki yatak sayımız yaklaşık 350 ile sınırlı."
Haiti Sağlık Bakanlığı Ekim 2022 itibariyle ülkede kolera kaynaklı sekiz ölüm olduğunu açıklamıştı. Bu can kayıplarının çoğu, kalabalık nüfuslu başkent Port-au-Prince'teydi. Fakat MSF'den Marcou'ya göre, kolera son dönemde ülkenin "uzak bölgelerine de yayılıyor":
"Bu yerler, mevcut kriz yüzünden gerçek zamanlı olarak ne olduğunu bilmenin daha zor olduğu bölgeler. Durumun günbegün kötüleştiği aşikar."
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 5 Ekim'de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Haiti'de 3 yıldan sonra ilk defa görülen salgında şimdiye kadar 2 vaka resmi makamlarca doğrulandı, 20 şüpheli vaka ve 7 can kaybı ise inceleniyor" demişti.
Kolera nedir?
Kolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Su ve kişisel hijyenin yetersiz olduğu yerde görülme olasılığı daha fazladır.
Kolera, enfeksiyon oluşturabilecek miktardaki kolera etkeninin ağızdan alınmasıyla bulaşır. Enfeksiyon genellikle dışkı karışmış sular aracılığı ile bulaşır. Bulaşma, bu suyun doğrudan içilmesiyle ya da bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile gerçekleşir. Hastalık bulaşmış kişilerin bakteri bulunan elleriyle temas eden yiyecekler de hastalığı bulaştırabilir.
Koleranın doğrudan temas ile (örneğin; tokalaşma, dokunma ya da hasta bir kişiye tedavi ederken) insandan insan geçişi gözlemlenmemiştir.
Kuluçka süresi, birkaç saatten, beş güne kadar uzayabilir ancak genellikle 2-3 gündür. Dışkıda kolera etkeni bulunduğu sürece bulaşıcılık devam eder. Etkin antibiyotikler bulaşıcılık süresini kısaltır.
Kolera enfeksiyonlarının çoğu hafif seyreder. Hastalarda hiçbir semptom olmayabilir veya yalnızca hafif bir ishal olabilir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, bol ve sık, pirinç suyu görünümünde dışkılama, su mineral ve tuz kaybına bağlı olarak susuzluk hissi, kas krampları görülebilir.
Ancak hastaların bir bölümünde hastalık ağır sulu ishal ve kusma ile başlar ve vücuttan büyük miktarda sıvı ve tuz kaybı ile sonuçlanır. Hastada susama hissi oluşur, idrar çıkışı durur, hızlı bir kilo kaybı ve sıvı kaybı gelişir.
Ağır kolera olgularında sıklıkla mide, kol ve bacaklarda kramplar olur. Bu kişilerde vücut sıvılarının hızla kaybedilmesine bağlı dehidratasyon ve şok tablosu ortaya çıkar. Tedavi edilmezse saatler içinde ölümle sonuçlanabilir. (Kaynak: Sağlık Bakanlığı) (SD)