* Fotoğraf: Canva
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Yetkilisi Reena Ghelani, dün (25 Ekim) BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'de devam eden kolera salgını hakkında konuştu. Ghelani, koleranın 14 vilayete yayıldığını, şu ana kadar en az 80 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
Ghelani'nin açıklamasına göre, bugüne kadar Suriye'de 24 binin üzerinde şüpheli kolera vakasına rastlandı.
Ghelani, savaştan zarar gören milyonlarca kişinin Haseke, El-Bab ve Halep'te ciddi su kıtlığıyla karşıya karşı olduğunu belirtti.
Krizin daha da kötüye gitmesinin muhtemel olduğunu söyleyen Ghelani, hızla yayılan kolera salgını hakkında uyarıda bulunarak üç aylık eylem planı için 34,4 milyon dolara ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Mülteci kamplarında 65 şüpheli vaka
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 23 Ekim tarihinde paylaştığı verilere göre, kolera salgınından en çok etkilenen Suriye vilayetleri şöyleydi:
* Deyrizor (10 bin 960 vaka, vakaların yüzde 55'i)
* Rakka (4 bin 519 vaka, vakaların yüzde 23'ü)
* Halep (3 bin 91 vaka, vakaların yüzde 15,4'ü)
* Haseke (bin 17 vaka, vakaların yüzde 5'i)
OCHA ve DSÖ verilerine göre, şüpheli vakaların yaklaşık 65'i yerinden edilmiş kişilerin kaldığı kamplarda tespit edildi.
Lübnan'da koleradan 10 ölüm
Suriye'nin komşusu Lübnan'da da bu yıl 1993 yılından bu yana ilk defa kolera vakaları görüldü. Lübnan Halk Sağlığı Bakanlığı'nın 23 Ekim'de yaptığı açıklamaya göre, ülkede 6 Ekim 2022'den bu yana 239 kolera vakası ve 10 kolera kaynaklı ölüm kayıtlara geçti.
TIKLAYIN - Kolera | Lübnan'da ölü sayısı 10'a yükseldi
Kolera nedir?
Kolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Su ve kişisel hijyenin yetersiz olduğu yerde görülme olasılığı daha fazladır.
Kolera, enfeksiyon oluşturabilecek miktardaki kolera etkeninin ağızdan alınmasıyla bulaşır. Enfeksiyon genellikle dışkı karışmış sular aracılığı ile bulaşır. Bulaşma, bu suyun doğrudan içilmesiyle ya da bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile gerçekleşir. Hastalık bulaşmış kişilerin bakteri bulunan elleriyle temas eden yiyecekler de hastalığı bulaştırabilir.
Koleranın doğrudan temas ile (örneğin; tokalaşma, dokunma ya da hasta bir kişiye tedavi ederken) insandan insan geçişi gözlemlenmemiştir.
Kuluçka süresi, birkaç saatten, beş güne kadar uzayabilir ancak genellikle 2-3 gündür. Dışkıda kolera etkeni bulunduğu sürece bulaşıcılık devam eder. Etkin antibiyotikler bulaşıcılık süresini kısaltır.
Kolera enfeksiyonlarının çoğu hafif seyreder. Hastalarda hiçbir semptom olmayabilir veya yalnızca hafif bir ishal olabilir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, bol ve sık, pirinç suyu görünümünde dışkılama, su mineral ve tuz kaybına bağlı olarak susuzluk hissi, kas krampları görülebilir.
Ancak hastaların bir bölümünde hastalık ağır sulu ishal ve kusma ile başlar ve vücuttan büyük miktarda sıvı ve tuz kaybı ile sonuçlanır. Hastada susama hissi oluşur, idrar çıkışı durur, hızlı bir kilo kaybı ve sıvı kaybı gelişir.
Ağır kolera olgularında sıklıkla mide, kol ve bacaklarda kramplar olur. Bu kişilerde vücut sıvılarının hızla kaybedilmesine bağlı dehidratasyon ve şok tablosu ortaya çıkar. Tedavi edilmezse saatler içinde ölümle sonuçlanabilir. (Kaynak: Sağlık Bakanlığı) (SD)