* Fotoğraf: Canva
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Suriye'de devam eden kolera salgını ile ilgili güncel verileri paylaştı.
OCHA'nın 26 Eylül tarihli açıklamasına göre, Sağlık Bakanlığı'nın 10 Eylül'de resmi olarak kolera salgını ilan ettiği Suriye'de, 25 Ağustos-23 Eylül 2022 tarihleri arasında 5 bin 973 şüpheli vaka rapor edildi.
Açıklamaya göre, Suriye'deki 14 vilayetin dokuzunda kolera vakalarına rastlanırken vakaların çoğu Halep, Deyrizor ve Haseke'de görüldü.
25 Ağustos-23 Eylül arasında Suriye'de rapor edilen kolera vakaları ve vaka rapor edilen vilayetler şu şekilde:
- Deyrizor (3 bin 331 vaka - Vakaların yüzde 55,76)
- Halep (bin 336 vaka - Yüzde 22,36)
- Rakka (753 vaka - Yüzde 12,6)
- Haseke (465 vaka - Yüzde 7,78)
OCHA'nın Suriye Sağlık Bakanlığı'na atıfla paylaştığı rapor ayrıca aynı dönemde Halep'te 20 kolera kaynaklı ölüm, Deyrizor'da 12 ölüm, Rakka'da üç ölüm ve Haseke'de bir ölüm yaşandığını ortaya koydu.
Rapora göre, ülkedeki tüm yaş gruplarını etkileyen kolera vakalarının yüzde 34,8'i 10 yaş altı çocuklar arasında. Vakaların yüzde 52'si kadınlar, yüzde 48'i ise erkekler arasında kayıtlara geçti.
Nijerya'da ölü sayısı 149'a yükseldi
Kolera salgınının etkili olduğu ülkelerden Nijerya'da da kolera salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı 149'a çıktı.
Nijerya Hastalık Kontrol Merkezi'nden (NCDC) yapılan açıklamada, ocaktan bu yana salgının başkent Abuja'nın yanı sıra 30 eyalete yayıldığı belirtildi.
Açıklamada, bu sürede 5 bin 451 kişiye kolera teşhisi konulduğu ve salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısının 149'a yükseldiği kaydedildi.
Ülkede geçen sene 1174 kişi koleradan hayatını kaybetmişti.
Kolera nedir?
Kolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Su ve kişisel hijyenin yetersiz olduğu yerde görülme olasılığı daha fazladır.
Kolera, enfeksiyon oluşturabilecek miktardaki kolera etkeninin ağızdan alınmasıyla bulaşır. Enfeksiyon genellikle dışkı karışmış sular aracılığı ile bulaşır. Bulaşma, bu suyun doğrudan içilmesiyle ya da bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile gerçekleşir. Hastalık bulaşmış kişilerin bakteri bulunan elleriyle temas eden yiyecekler de hastalığı bulaştırabilir.
Koleranın doğrudan temas ile (örneğin; tokalaşma, dokunma ya da hasta bir kişiye tedavi ederken) insandan insan geçişi gözlemlenmemiştir.
Kuluçka süresi, birkaç saatten, beş güne kadar uzayabilir ancak genellikle 2-3 gündür. Dışkıda kolera etkeni bulunduğu sürece bulaşıcılık devam eder. Etkin antibiyotikler bulaşıcılık süresini kısaltır.
Kolera enfeksiyonlarının çoğu hafif seyreder. Hastalarda hiçbir semptom olmayabilir veya yalnızca hafif bir ishal olabilir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, bol ve sık, pirinç suyu görünümünde dışkılama, su mineral ve tuz kaybına bağlı olarak susuzluk hissi, kas krampları görülebilir.
Ancak hastaların bir bölümünde hastalık ağır sulu ishal ve kusma ile başlar ve vücuttan büyük miktarda sıvı ve tuz kaybı ile sonuçlanır. Hastada susama hissi oluşur, idrar çıkışı durur, hızlı bir kilo kaybı ve sıvı kaybı gelişir.
Ağır kolera olgularında sıklıkla mide, kol ve bacaklarda kramplar olur. Bu kişilerde vücut sıvılarının hızla kaybedilmesine bağlı dehidratasyon ve şok tablosu ortaya çıkar. Tedavi edilmezse saatler içinde ölümle sonuçlanabilir. (Kaynak: Sağlık Bakanlığı) (SD)