Haberi, MA, Evrensel ve sosyal medyadan derledik. Fotoğraflar: Meltem Akyol-Eylem Nazlıer/Evrensel
Sağlık çalışanları, sağlık emek ve meslek örgütlerinin çağrısıyla ekonomik talepleri başta olmak üzere çalışma alanlarının ve koşullarının düzeltilmesi, sağlıkta şiddetin son bulması için ülke genelinde iş bıraktı.
“Güvenli çalışma ortamı ve insanca yaşam koşulları” talebiyle bugün (8 Şubat 2022, Salı) grev yapan sağlık çalışanları, “Liyakatsiz yöneticiler bizi duyun” diye seslendi.
Ankara- Sizin düzeninizi kabul etmiyoruz
Ankara’da g(ö)revde olan sağlık çalışanları, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Deniz Dülgeroğlu, “Sağlık Bakanlığı, Meclis hiçbir önlem almadı. Salgını yönetemedi, algıyı yönetti. Özlük haklarımız aşındırıldı, çalışma koşullarımız kötüleşti. Hekimler dahil bütün sağlık meslek grupları… ‘Artık geçinemiyoruz, geçinemiyoruz’ dedi. Sağlıkta şiddet son sürat devam etti” dedi.
Ankara’da Sağlık çalışanları, çalışma şartlarının düzeltilmesi talebiyle bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. G(ö)revde olan sağlık çalışanları, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasına, sağlık meslek örgütlerinin yanı sıra CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Sol Parti ve Halkevleri temsilcileri de katıldı.
“Yaşamak yaşatmak istiyoruz”
Türk Tabipleri Birliği’nden Deniz Dülgeroğlu şöyle dedi:
“Pandemi nedeniyle zaten artmış çalışma yüküyle zorlanan hekimler, tüm sağlık meslek grubu çalışanları, pandemi sırasında iyi yönetilmeme nedeniyle artan yükleri bir şekilde kaldırdı.
"Fakat canlarıyla ödediler. Daha çok hasta oldular ve daha çok öldük. Bunun karşılığında Sağlık Bakanlığı, Meclis hiçbir önlem almadı. Salgını yönetemedi, algıyı yönetti. Özlük haklarımız aşındırıldı, çalışma koşullarımız kötüleşti. Hekimler dahil bütün sağlık meslek grupları… ‘Artık geçinemiyoruz” dedi. Sağlıkta şiddet son sürat devam etti. Asistanlar bu dönemde çok fazla iş yüküne maruz kaldı.
"Mobbing, angarya devam etti. Oysa onlar uzmanlık öğrencisiydi, seminer ve eğitim almaları gerekiyordu. Bilimsel araştırma yapmaları, tezlerini yapmaları gerekiyordu. Normal bir memur 160-180 saat çalışması gerekirken onlar 390 saat çalışıyordu. Bugün sağlık kurumlarında iş bırakıldı.
"Sağlıkta şiddete karşı tepkimizi buradan bir kez daha yükseltiyoruz. Hekimler ve tüm sağlık çalışanları için 3600’den 7200’e kadar unvan, kadro, derece, kıdem gözetilerek ücretlerin iyileştirilmesini, parçalı ücret- performans değil tek maaş, tek ücret verilmesini talep ediyoruz. Covid-19 meslek hastalığı yasasının artık çıkarılmasını istiyoruz. Covid dönemine özgü ekstra her yıl 120 gün fiili hizmet zammı yapılsın. Taleplerimiz bunlardır. Taleplerimizin peşindeyiz.”
İzmir- "Bizi açlık sınırına mahkûm ettiler"
Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) öncülüğünde tüm Türkiye'de 'Beyaz Nöbet’ eylemleri başlatan hekimler, bugün İzmir'de de "Haklarımız için beyaz g(ö)revdeyiz" sloganıyla iş bıraktı. Kentteki tüm hastanelerde acil servisler ve yoğun bakımlar dışında hizmetler durdu.
Sağlık çalışanları adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı yaptı.
Çam özetle şöyle dedi:
"İşlemeyen sağlık sisteminin tüm yükünü sağlık çalışanları çekmekte, emeklerinin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürüklenmektedirler. Hekimlerin özlük hakları, çalışma koşulları ve ekonomik durumlarıyla ilgili sorunları pandemi sürecinde daha da belirginleşmiştir.
"Giderek derinleşen ekonomik kriz, hekimlerin ücretlerini eritmiş, açlık sınırında bir ücrete mahkûm etmiştir. Türkiye, 2020 verilerine göre uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeler içinde sondan altıncı, pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14'üncü sırada bulunmaktadır. Hekimler, beş dakikada bir hasta bakmaya zorlanmaktadırlar. Hekimleri tüketen performans sistemi iş barışını da bozmaktadır. Sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha g(ö)revdeyiz.”
İstanbul – Kamusal sağlık istiyoruz
İstanbul’da İstanbul Tabip Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası İstanbul Veteriner Hekimler Odası, SES İstanbul Şubeleri, Genel Sağlık-İş İstanbul Şubesi Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık İş’in çağrısı ile iş bırakan sağlık emekçilerinin hastanelerden sonraki adresi İstanbul Ünivesitesi Çapa Tıp Fakültesi hastanesiydi.
‘Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz’ diyen sağlık emekçileri hakları için “Beyaz grevde” olduklarını söyledi. Hastane içerisinde bir araya gelen sağlıkçılar buradan hastane önüne yürüdü, açıklama yaptı.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlık emekçilerinin bir bütün olarak hakları için uzun süredir mücadele ettiklerini söyleyerek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Emeğimizin değersizleştirildiği, emeğimize yabancılaştığımız koşulları yaşıyoruz. Meslektaşlarımız mesleği sürdürme konusunda bile kuşku içerisindeler, pek çoğu yurt dışına gitmeyi düşünüyor. Hekimler tükendi, sağlık çalışanları tükendi. Bu sağlıklı bir sağlık hizmetini olanaksız kılıyor. Bizler haklarımızı istiyoruz, sağlıkta dönüşüm programına karşı koruyucu sağlık hizmeti istiyoruz. Herkesin erişebildiği ücretsiz bir sağlık hizmeti istiyoruz.”
Şırnak – Sağlık ekip işidir
Şırnak’ta TTB ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık emekçilerinin, Şırnak Devlet Hastanesi Başhekimlik binası önünde yaptığı açıklamaya, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) da destek verdi.
Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden ve sağlık hizmeti sunarken saldırıya uğrayan sağlıkçılar için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan açıklamada, "G(ö)revdeyiz, uyarıyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz" ve "Sağlık ekip işidir ayrıştırılamaz" yazılı pankartları açıldı.
Adana- Alternatifsiz değiliz
Adana’da Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, Eczacılar Odası, SES Şubesi, Genel Sağlık İş TAHUD, ADANAHED ve Dev Sağlık İş üyesi emekçiler, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Poliklinikleri ve Adana Şehir Hastanesi Başhekimi önünde açıklama yaptı.
Açıklamaya CHP Adana Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin Ayhan Barut ve Orhan Sümer ile kentteki siyasi parti ile sivil toplum örgütü temsilcileri de destek verdi. "Oyalama değil hakkımızı olanı istiyoruz. 8 Şubat G(ö)REV'deyiz" ve "Bu işyerinde grev var" pankartları ile "Emek bizim söz bizim", "7200 ek gösterge hakkımız" ve "5 Dk'da muayene olmaz" dövizlerini taşıyan emekçiler, taleplerini sıraladı, iktidarı uyardı.
Eylemde konuşan TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şöyle dedi:
"Bizleri artık sağlık hizmeti veremez hale getirilen bu çalışma yaşamının sürdürülemez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Oyalama değil, hakkımız olanı istiyoruz. Yaşama adanmış bir mesleğin mensupları olarak hakkımızı gasp eden bu bozuk düzene karşı alternatifsiz değiliz. Bize dayatılan bu çalışma koşulları, bu sefalet ücretlerin kader olmadığını biliyoruz. 14 Mart sağlık haftasına doğru giderken büyük sağlıkçı buluşmaları gerçekleştireceğiz. Taleplerimizin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(ö)rev’e hazır bulunduğumuzu da buradan kamuoyuna bildirmek istiyoruz."
Mersin- Mücadele sürecek
Mersin’de iş bırakma eylemini gerçekleştiren sağlık emekçileri, Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası, SES Şubesi, Birlik Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş ve Aile Hekimleri Derneği Toros ile birlikte Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. "Oyalama değil hakkımızı olanı istiyoruz" ve "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" pankartlarının açıldığı açıklamada, "Ağam bizle eylenir", "Sermayeye değil, emekçiye bütçe" ve "Sağlıkta şiddet tutuklu yargılansın" dövizleri taşındı. Sağlık emekçileri, yaptıkları açıklamada haklarını alana kadar mücadele edeceklerini vurguladı.
Antalya- Hakkımızı istiyoruz
Antalya'da da sağlık emekçileri, Akdeniz Üniversitesi H Blok içinde açıklama yaptı. Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, hakları için grevde olduklarını ve haklarını alana kadar grevde olacaklarını kaydetti. Şahin’in ardından konuşan asistan hekimler adına Dr. Ezgi Akgül, asistan hekimlerin ağır iş yükü ve mobbing altında çalıştığını söyledi. SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Şükran İçöz, “Oyalama değil hakkımız olanı istiyoruz” dedi.
Batman- Uyarıyoruz
SES Batman Şubesi ve Batman Tabip Odası, "Beyaz g(ö)rev" eylemi kapsamında Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya geldi. Açıklamaya beyaz önlükleriyle katılan sağlıkçılar, "Uyarıyoruz, oyalama değil hakkımızı istiyoruz” pankartı açtı. Katılımın yoğun olduğu açıklamada ayrıca “Ücretsiz sağlık hizmeti”, “İnsanca yaşanacak temel bir ücret” ve “Angarya çalışmaya hayır” dövizleri taşındı. Çevredekilerin de destek verdiği açıklamada konuşan SES Şube Esbaşkanı Deniz Topkan, sağlık çalışanlarının taleplerini sıraladı.
Urfa – “İyileştirme istiyoruz”
Urfa’da Tabip Odası ve SES Şubesi, Eyyubiye'de bulunan Urfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaptı. "Oyalama değil hakkımızı istiyoruz" pankartının ardında yapılan açıklamada konuşan Urfa Tabip Odası Başkanı Osman Yüksekyayla, birçok kentte yapılan ortak basın metnini okudu.
SES Urfa Şubesi Eşbaşkanı Salih Karataş ise, bu bir günlük eylemde sadece uyarı yaptıklarını belirtti. Karataş, seslerinin ve taleplerinin duyulmasını, sağlıkçıların durumlarının iyileştirilmesini talep etti.
Diyarbakır- “Sağlıkta şiddet yasası çıkarılsın”
Diyarbakır'da sağlık örgütleri Dağkapı Meydanı’nda bir araya geldi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Demokrasi ve Atılım Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı üyeleri de eyleme destek verdi.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, ortak metni okudu.
TTB Merkez Konseyi üyesi Halis Yerlikaya ise, taleplerinin yalnızca sağlık çalışanlarına yönelik olmadığını ve nitelikli sağlık hizmetine ulaşım için olduğunu belirtti. Yerlikaya, sağlık sisteminde çıkan sorunların müsebbibi olarak sağlıkçılarını gösterilerek bir algı yaratılmaya çalışıldığını, bundan dolayı sağlık çalışanlarının her gün fiziki şiddetle karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Yerlikaya, sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını istedi.
Konuşmaların ardından sağlık çalışanları Kürtçe ezgiler eşliğinde bir süre halaya durdu.
Dersim- “Sağlık sistemi çalışamaz hale geldi”
SES Dersim Şubesi, Tunceli Devlet Hastanesi önünde açıklama yaptı. HDP Milletvekili Alican Önlü ve sivil toplum örgütü temsilcileri de açıklamaya destek verdi. Açıklamada, “Geçinemiyoruz, lütuf değil hakkımız olanı istiyoruz” pankartı açıldı. SES Şube Eşbaşkanı Serap Kahraman, sağlık sisteminin işleyemez hale geldiğini söyledi.
Bursa – Vazgeçmeyelim
Bursa’da sağlık emekçileri 7 hastanede greve başladı. İş bırakma eylemi Bursa’da Çekirge Devlet Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi, Bursa Şehir Hastanesi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Yüksek İhtisas Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve Gemlik Devlet Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Çekirge Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen hekimler ve sağlık çalışanları, “Toplumun tüm kesimleri gibi bizler de artık geçinemiyoruz” dedi.
Büyük sağlıkçı buluşmalarının gerçekleştirileceğinin belirtildiği eylemde, “Hekimler ve sağlık çalışanları köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim” denildi.
Siirt – "Angarya çalışmaya hayır"
SES Siirt Şubesi ve Siirt Tabip Odası, Eğitimi ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelerek, taleplerini dile getirdi. Sağlıkçılar, “Güvenli iş, ücret, iş yeri güvencesi” ve “Angarya çalışmaya hayır” yazılı önlüklerle açıklamaya katıldı. Siirt Tabip Odası Sekreteri Mehtap Şekerci, ortak metni okudu.
Mardin – Eylemler sürecek
Maridn Tabip Odası, Diş Hekimleri Odası ve SES Şubesi, sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve özlük hakları için birgün iş bıraktı. Mardin İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlıkçılar pankart açarak, sloganlar attı. Mardin Tabip Odası Başkanı Mustafa Volkan Binbaş yaptığı açıklamada, sağlık emekçilerinin haklarını korumakta ısrar edeceklerini söyledi. Binbaş, “Sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı grevindeyiz” diyerek, eylemlerini sürdüreceklerinin mesajını verdi.
Artvin- “Emek bizim söz bizim”
Sağlık çalışanları Artvin ve Hopa Devlet Hastaneleri ile Arhavi Aile Sağlığı Merkezi’nde de iş bıraktı. “Sağlıkta şiddete son” pankartının açıldığı açıklamada, “Halkın sağlık hakkı için g(ö)revdeyiz”, “Emek bizim, söz bizim” ve “Uyarıyoruz, oyalama değil hakkımızı istiyoruz” dövizleri taşındı.
(EMK)