* Fotoğraf: Arşiv / AA
Son günlerde eczanelerde yaşanan ilaç stoğu sorunu gittikçe büyüyor. İlaç yokluğu ile birlikte yaşanan fiyat artışları hastalar açısından bir krize dönüşmüş durumda.
Eczacılar kurdaki artış ve pandeminin etkisiyle ilaç sıkıntısı yaşadıklarını belirtirken en çok çocuk, alerji, psikiyatri ve ağrı kesici gruplarında stok sorunu yaşadıklarını belirtiyor.
Hastalar ise hem fiyat artışından hem de ilaç yokluğu durumundan şikayetçi.
“Ordan oraya eczane dolaşıyoruz”
İstanbul Kurtuluş’ta yaşayan ve astım rahatszılığı olan bir hasta, hem ilaç bulmanın hem ilaçların maliyetini karşılamanın zorluğunu şöyle anlatıyor:
“Ben alerjik astım hastasıyım. Pandemi nedeniyle doktora gitmekten çekindiğim için ilaçlarımı bir süredir yazdırmadan, yani sigortasız, asıl fiyatı üzerinden alıyordum. 25 liraya aldığım alerji hapım yaklaşık 2 ay önce 35 liraya kadar yükselince mecburen doktora gidip ilaç raporu çıkarmak zorunda kaldım. Şu an raporuma rağmen, yani sigortalı girişime rağmen aynı ilaca 45 lira ödüyorum, ayda iki kez.
"Kullanmak zorunda olduğum başka ilaçlar da var, sadece reçeteyle satın alınabilecek bir ilaç da var bunların içinde. Bir gün yaşadığım semt olan Kurtuluş Caddesi’nin sonundan başına kadar bütün eczanelere tek tek girdim ancak ilacı bulamadım. Bazı eczacılar ilacın depolandığını, bazıları ise üretilmediğini, bazıları da sadece hastane yakınlarındaki eczanelere dağıtıldığını söyledi. Bu ilacı bulmak için her defasında en az 15 eczane gezmek zorunda kalıyorum hala. İlaçları bulmak ayrı, sorun bulunca maliyetini karşılamak ayrı sorun artık."
İstanbul Başakşehir’de yaşayan Ahmet Genç adındaki bir yurttaş genelde çocuk ilaçları almak için eczaneye gittiğini fakat son zamanlarda hem fiyat artışının hem de stok sorununun yarattığı durumun gittikçe sağlık hakkını engelleyen bir duruma dönüştüğünü söylüyor:
“Özellikle son 2 aydır eczaneye çocuk ilaçlarından birini tedarik etmeye gittiğimde ilacın olmama durumuyla karşılaşıyorum. Ordan oraya eczane dolaşmak zorunda kalıyorum. Aynı zamanda yetişkin sağlığı değil de çocuk sağlığı olunca bu durum kişisel olarak beni daha da tedirgin ediyor. Bununla birlikte ilaçlardaki fiyat artışları da dur durak bilmiyor.Stok ve ilaç fiyatlarındaki artış gittikçe sağlık hakkımızı engelleyen bir şeye dönüşüyor."
Eczacılar Birliği: “Stokçuluk” ithamını kabul etmiyoruz
İlaçların tedariğinde yaşanan sıkıntılar, eczanelerin ilaç stoğu yaptığına ilişkin iddialara da gündeme getirirken, Türk Eczacıları Birliği (TEB) bugün, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Eczacılar, ilaç yokluğu nedeniyle eczacılara dönük “stokçuluk” ithamlarını kabul etmediklerini, fiyat farklılıklarının sebebinin de üretici ve tedarikçi firmalar olduğunu ve halk sağlığını her şeyden üstün tuttuklarını belirtti:
"Ülkemizin en ücra köşesinde tek bir vatandaşımızın dahi ilaçsız kalmaması için canla başla çalışıyoruz. Bu bağlamda hemen her yıl, mevcut sistemin işleyişinden kaynaklanan sorunlar dolayısıyla eczacıların stokçuluk suçlamasına maruz bırakılmasını asla kabul etmiyoruz. Bir kez daha altını özenle çizmek isteriz ki; üretim ve tedarik kaynaklı ilaç yokluğunun sorumlusu kesinlikle eczacılar değildir.
"Türk Eczacıları Birliği, toplum ve hasta yararını önceleyen kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olarak her daim ülke kaynaklarının en verimli yönetildiği ve tüm paydaşların görüşleri doğrultusunda geliştirilecek ilaç politikalarının oluşturulmasından yanadır. Önümüzdeki dönemlerde de benzer sıkıntıların yaşanmaması adına üzerimize düşen her türlü görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu kamuoyuna saygıyla duyururuz.”
Bakanlık denetleme yaptı
Öte yandan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve İl Sağlık Müdürlükleri, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle bazı ilaçlara erişilemediği iddiaları üzerine denetimlerini sıkılaştırdı.
Dün (25 Kasım) yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde bugüne kadar yapılan denetimlerde 17 ecza deposu ile 144 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildi.
Uygunsuzluk tespit edilen ecza depoları ve eczaneler hakkında idari işlem başlatıldı.
Yüzde 60 ithal
Türkiye’de ilaç fiyatları, her yıl şubat ayında kur ayarı ve zam oranıyla belirleniyor. Aynı şekilde her yıl şubat ayı gelmeden piyasada ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Bu yılın farkı, önceki senelerde aralık gibi başlayan stok sorununun ekime çekilmiş olması.
Ayrıca Türkiye’de ilaç sektörünün yüzde 60’ı ithale dayanıyor.
(AE/TP)